Ισπανία: Με την Blanca Paloma και το “EAEA” στο Liverpool!

Ολοκληρώθηκε μόλις το Benidorm 2023, το φεστιβάλ μέσω του οποίου η Ισπανία επέλεξε την εκπρόσωπό της για την Eurovision 2023!

Συνολικά οκτώ υποψήφιοι, οι οποίοι πέρασαν στον τελικό από τους δύο ημιτελικούς της Τρίτης και της Πέμπτης, διαγωνίστηκαν στον τελικό ώστε να κερδίσουν το εισιτήριο για το Λίβερπουλ.

Οι οκτώ υποψήφιοι της βραδιάς ήταν οι εξής:

  1. Karmento – “Quiero y duelo”
  2. Megara – “Arcadia”
  3. Alice Wonder – “Yo quisiera”
  4. Fusa Nocta – “Mi familia”
  5. Agoney – “Quiero arder”
  6. Blanca Paloma – “Eaea”
  7. José Otero – “Inviernos en Marte”
  8. Vicco – “Nochentera”

Η ψηφοφορία

Το 50% του αποτελέσματος και στα τρία show (δύο ημιτελικοί και τελικός) προήλθε από την κριτική επιτροπή, ενώ το άλλο 50% από το κοινό. Η κριτική επιτροπή ήταν χωρισμένη σε ισπανική και διεθνή, ενώ το 50% του κοινού χωρίστηκε στην τηλεψηφοφορία και σε ένα δείγμα του ισπανικού πληθυσμού που επιλέχθηκε βάσει στατιστικών και δημογραφικών στοιχείων (δημοσκοπική επιτροπή). Πρόκειται για ένα κριτήριο που χρησιμοποιείται τόσο στο Φεστιβάλ του Sanremo (Ιταλία) όσο και στο Melodifestivalen (Σουηδία).

Την κριτική επιτροπή του Benidorm Fest, που καθόρισε το 50% της ψηφοφορίας, αποτέλεσαν οι εξής:

  • Nina (Ισπανίδα τραγουδίστρια, εκπρόσωπος της Ισπανίας το 1989)
  • Christer Bjorkman (Σουηδός τραγουδιστής και παραγωγός, πρώην υπεύθυνος του Melodifestivalen)
  • Tali Eshkoli (Ισραηλινή τηλεοπτική παραγωγός και αρχηγός αποστολης του Ισραήλ)
  • Nicola Caligiore (Ιταλός, πρώην αρχηγός αποστολής της Ιταλίας)
  • Katrina Leskanich (Αμερικανή τραγουδίστρια, εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1997)
  • William Lee Adams (ιδρυτής του ιστότοπου wiwibloggs)
  • Irene Valiente (Ισπανίδα παρουσιάστρια και παραγωγός)
  • Juan Jose Santana (Ισπανός, πρόεδρος του OGAE Spain και συνθέτης παλαιότερων συμμετοχών της Ισπανίας)

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα του μεγάλου τελικού του Benidorm 2023 διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (50%)

  1. Blanca Paloma (94)
  2. Agoney (80)
  3. Vicco (59)
  4. Alice Wonder (53)
  5. Megara (50)
  6. José Otero (37)
  7. Karmento (35)
  8. Fusa Nocta (24)

ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (25%)

  1. Vicco (40)
  2. Blanca Paloma (35)
  3. Agoney (30)
  4. Megara (28)
  5. Fusa Nocta (25)
  6. José Otero (22)
  7. Karmento (20)
  8. Alice Wonder (16)

ΤΕΛΕΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (25%)

  1. Blanca Paloma (40)
  2. Agoney (35)
  3. Vicco (30)
  4. Megara (28)
  5. Karmento (25)
  6. Fusa Nocta (22)
  7. Alice Wonder (20)
  8. José Otero (16)

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

  1. Blanca Paloma (169)
  2. Agoney (145)
  3. Vicco (129)
  4. Megara (106)
  5. Alice Wonder (89)
  6. Karmento (80)
  7. José Otero (75)
  8. Fusa Nocta (71)

Νικήτρια του Benidorm 2023 και εκπρόσωπος της Ισπανίας στην Eurovision 2023 αναδείχτηκε, επομένως, η Blanca Paloma με το τραγούδι της “EAEA”! Μπορείτε να την απολαύσετε παρακάτω:

Συμφωνείτε με την επιλογή της Ισπανίας; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια και μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ισπανική συμμετοχή στην Eurovision 2023!

11 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    όταν στην επιτροπή βρίσκονται άνθρωποι σχετικοί και γνώστες του διαγωνισμου που τον αγαπούν πραγματικά και όχι μόνο εργαζόμενοι του κρατικού φορέα και σε συνδυασμό με το ότι γίνεται σεβαστή η γνώμη του κοινού τότε κερδίζει αξιοκρατικά και δημοκρατικά το καλύτερο τραγούδι! Σε αντίθεση με κάποιες άλλες μεσογειακές χώρες…
    Μπράβο στους Ισπανούς για αυτή τους την επιλογή είναι κάτι πολύ διαφορετικό και για τα δεδομένα της χώρας και για του διαγωνισμού! Πιστεύω πως είτε θα βρεθεί πολύ ψηλά είτε θα τερματίσει απροσδόκητα χαμηλά. (ευτυχώς θεε μου γλιτώσαμε τον Agoney!)
    Εμένα πάντως μου αρέσει 9,5/10 και πρώτη η Ισπανία στην καταταξή μου.

    Απάντηση
    • Γιάννης Α Γιάννης
      Γιάννης Α Γιάννης says:

      αν αυτό το εκτρωμα βρεθεί πολύ ψηλά είτε στις επιτροπές είτε στο κοινό…. εγώ θα βγω ξεβράκωτος στους δρόμους να φωνάζω τρέχοντας eaea!

      Απάντηση
  2. Γιάννης Α Γιάννης
    Γιάννης Α Γιάννης says:

    πίσω στις γνώριμες θέσεις … του πάτου η αδελφή Ισπανία… τί κρίμα!
    ανυπομονώ να δω τι φλόπα θα στείλει το ηνωμένο βασίλειο

    Απάντηση
  3. Spiros B
    Spiros B says:

    Δικαίωση για τη Blanca που ήταν πολύ καλή και πέρυσι. Κατά τ’αλλα η 3αδα προφανώς δεν μπορεί να επαναληφθεί ο,τι και να διάλεγαν. Οι τοξικ Ισπανοί γιουροφαν βέβαια θα μας πείσουν ότι πηγαίνουν για νίκη. Φοβάμαι να σκεφτώ το hype που θα είχε η fusa nocta αν μπορούσε να το αποδώσει live

    Απάντηση
  4. Manos
    Manos says:

    Πολύ καλή επιλογή, καθηλωτικό και πολύ άρτιο καλλιτεχνικά, πολύ δυνατή φωνητικά η blanca. Πολύ ενδιαφέρον μίξη παραδοσιακού-φλαμένκο ήχου με έναν πιο ηλεκτρονικό ήχο με μια θεατρική και πιο μοντέρνα προσέγγιση από . Παρόλο που δεν ξέρω γρι Ισπανικά, η blanca paloma σου μεταδίδει αυτό το πάθος, δράμα και ένταση που έχουν Μπράβο στην Ισπανία που δείχνει να παίρνει σοβαρά τον διαγωνισμό και

    Απάντηση
  5. Manos
    Manos says:

    Πολύ καλή επιλογή, καθηλωτικό και άρτιο καλλιτεχνικά, πολύ δυνατή φωνητικά η blanca. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον αυτή η μίξη παραδοσιακού-φλαμένκο ήχου με έναν πιο ηλεκτρονικό, σε μια θεατρική και πιο μοντέρνα προσέγγιση σε στυλ dance performance. Είναι περισσότερο act παρά ένα τραγούδι που ακους στο spotify ή αλλού.

    Παρόλο που δεν ξέρω γρι Ισπανικά, η blanca paloma σου μεταδίδει αυτό το πάθος, δράμα και συγκίνηση που (πιθανολόγώ) μιλάει το τραγούδι, το ζει και το ζεις μαζί της. Μπράβο στην Ισπανία επιτέλους και κάτι πιο σύγχρονο και καλλιτεχνικό, δείχνει να παίρνει σοβαρά τον διαγωνισμό και δίνει και το παράδειγμα με το benidorm fest, τι ωραία που θα ήταν να αναβίωνε και εδώ το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά που… η ΕΡΤ δεν δείχνει κανένα (σοβαρό) ενδιαφέρον, ως φαίνεται. ¨Ετσι και νέα ταλέντα – καλλιτέχνες, δημιουργούς θα στήριζε και προωωθούσε στο κοινό και θα στήριζε και μια τοπική οικονομία ( θα μπορούσε να γίνει και σε κάποιο νησί όπως το benidorm, στην Κέρκυρα π.χ που είναι ένα νησί με μουσικό υπόβαθρο και ιστορία).

    Πολύ προσεγμένη δουλειά και στο staging, που δεν το περίμενα, τα περισσότερα που είδα από benidorm ήταν πολύ δουλέμενα και άρτια.

    Απάντηση
  6. Amesc
    Amesc says:

    Δεν έχω κάνει ποτέ σε σχόλιο την σύγκριση για τη διαδικασία που ακολουθούν άλλες χώρες σε σχέση με την δικιά μας όσον αφορά την επιλογή εκπροσώπου. Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι οι Ισπανοί είχαν έναν καλό εθνικό τελικό επι δύο χρόνια με τραγούδια στην δική τους γλώσσα, επέλεξαν συμμετοχές οι οποίες έχουν καθαρά ισπανικό χρώμα, ενώ εμείς στην τελική διαδικασία δεν είχαμε ΟΥΤΕ ένα ελληνικό τραγούδι. Και στη συνέχεια, τα τραγούδια που επιλέγουμε αποτελούν ακούσματα τα οποία δεν προτιμάμε εδώ (μπαλάντες, 80s pop…), παρόλο που εμένα προσωπικά μου άρεσαν οι τελευταίες συμμετοχές μας. Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν μου αρέσει ή δεν μου αρέσει το Eaea (που το λατρεύω βέβαια), δεν μπορώ να μην συγχαρώ τους Ισπανούς που όσο τοξικοί και αν γίνονται, επιλέγουν την τελευταία διετία τραγούδια που τους αντιπροσωπεύουν.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *