Ιταλία: Ο οικονομικός αντίκτυπος της Eurovision 2022 στο Τορίνο!

Η πόλη του Τορίνο ανέφερε τον οικονομικό αντίκτυπο της φιλοξενίας του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022.

Το 2022 η πόλη του Τορίνο φιλοξένησε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο PalaOlimpico, τώρα το Εμπορικό Επιμελητήριο του Τορίνο παρείχε επίσημα στοιχεία για τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε η εκδήλωση στην πόλη.

Συνολικά ο διαγωνισμός είχε θετικό αντίκτυπο 100 εκατομμυρίων ευρώ με 23 εκατομμύρια ευρώ να είναι το αποτέλεσμα του τουρισμού και τα υπόλοιπα 66 εκατομμύρια ευρώ να ισοδυναμούν με τη δαπάνη αυτού του ποσού για διεθνή διαφήμιση.

Ο Πρόεδρος της Περιφέρειας του Πεδεμόντιο, Alberto Cirio, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της διοργάνωσης της Eurovision 2022:

“Αυτά τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που είχε η Eurovision είναι η πρακτική απόδειξη του γιατί επιλέγουμε να επενδύουμε σε μεγάλες εκδηλώσεις ως τουριστική και οικονομική μηχανή και ως εργαλείο για την προώθηση της ομορφιάς και της αριστείας της επικράτειάς μας. Μια επικοινωνιακή εκστρατεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα χρειαζόταν για να καλύψει τα μέσα ενημέρωσης, όπως αυτή που έφερε η Eurovision στο Πιεμόντε, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι άλλες χώρες αγόρασαν χώρους προώθησης για να έχουν προβολή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Τορίνο. Αυτοί οι αριθμοί, λοιπόν, είναι μόνο ένα μέρος των επιπτώσεων που προσφέρουν εκδηλώσεις όπως η Eurovision, αλλά και το ATP, το Giro d’Italia και το Tour de France. Διότι παράλληλα με τον άμεσο αντίκτυπο, υπάρχουν και τα αποτελέσματα που εκδηλώνονται διαχρονικά, αποτέλεσμα από στόμα σε στόμα και η δύναμη ενός προορισμού που μπαίνει στη φαντασία του διεθνούς κοινού”

Συνολικά, η πόλη σημείωσε αύξηση 18% στον αριθμό των επισκεπτών κατά την περίοδο της Eurovision και αύξηση 68% στις διανυκτερεύσεις, εκ των οποίων το 40% ήταν ξένοι. Συνολικά 55.000 επισκέπτες ήρθαν στο Τορίνο για τη Eurovision. Με βάση τα στοιχεία του ερωτηματολογίου που συγκεντρώθηκαν από την πόλη, διαπιστώθηκε ότι το 52% όλων των τουριστών ήρθαν στο Τορίνο για πρώτη φορά και το 59% δήλωσε ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί ξανά την πόλη στο μέλλον.

Συνολικά 63.000 άτομα παρακολούθησαν και τα 9 σόου του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022 και πάνω από 220.000 παρακολούθησαν το Euro Village. Από τα 63.000 εισιτήρια που πουλήθηκαν, τα 58.000 πού πωλήθηκαν σε άτομαεκτός της πόλης του Τορίνο, εκ των οποίων 25.000 κάτοχοι εισιτηρίων προέρχονταν εκτός Ιταλίας. Η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν από τις μεγαλύτερες ομάδες επισκεπτών στο εξωτερικό. Το 75,6% του κοινού ήταν στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ετών.

Από τους 55.000 που ήρθαν στο Τορίνο για τη Eurovision μόλις το 28,3% δεν διανυκτέρευσε ενώ το 7,1% διανυκτέρευσε με φίλους ή οικογένεια και δεν χρησιμοποίησε ξενοδοχείο ή ενοικίαση. Όσοι διανυκτέρευσαν χωρίς οικογένεια ή φίλους χρησιμοποίησαν καταλύματα εκτός ξενοδοχείου για το 41,3% των διανυκτερεύσεων, το οποίο αναφέρθηκε ότι ήταν μεγαλύτερο από τον συνολικό αριθμό των κλινών ξενοδοχείων στην πόλη. Συνολικά, όσοι ήρθαν στην περιοχή δαπάνησαν περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι ο άμεσος αντίκτυπος της διοργάνωσης της Eurovision στην πόλη. Από αυτά τα 11 εκατομμύρια ευρώ, τα 4,4 εκατομμύρια προήλθαν από εκείνους που έμειναν σε ξενοδοχεία, 6 εκατομμύρια από εκείνους που διανυκτέρευσαν σε μη ξενοδοχειακά καταλύματα, 160.000 ευρώ από εκείνους που διανυκτέρευσαν με φίλους ή οικογένεια και 338.000 ευρώ από εκείνους που ήρθαν στο Τορίνο για μία ημέρα.

Ο διαγωνισμός είχε επίσης έμμεσο αντίκτυπο λόγω των άμεσων δαπανών σε πρόσθετους τομείς της οικονομίας που προέκυψαν από τη φιλοξενία του διαγωνισμού, όπως οι δαπάνες για την ίδια την εκδήλωση και η επιπλέον ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες που απαιτούνται για την υποστήριξη του διαγωνισμού. Αυτό εκτιμάται ότι είναι περίπου 7,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το γεγονός είχε και επαγόμενο αντίκτυπο στο Τορίνο. Ο επαγόμενος αντίκτυπος είναι ο περαιτέρω πολλαπλασιαστής των επιπτώσεων της αύξησης της κατανάλωσης λόγω της αλλαγής του εισοδήματος, όπως ένας εργαζόμενος στην εκπομπή που ξοδεύει επιπλέον εισόδημα για την κατανάλωση στην πόλη. Η εκτίμηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έφτασε στα 4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, οι άμεσες και επαγόμενες συνέπειες της φιλοξενίας της Eurovision 2022 στο Τορίνο ήταν 22,8 εκατομμύρια ευρώ, με κάθε ευρώ που ξοδεύεται από τους τουρίστες να παράγει 2,08 ευρώ στην περιοχή του Τορίνο.

Ο αντίκτυπος των μέσων ενημέρωσης του διαγωνισμού ήταν επίσης πολύτιμος για την πόλη. Συνολικά 161 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν τον διαγωνισμό ζωντανά από το Τορίνο και πάνω από 9.000 άρθρα μόνο στην Ιταλία δημοσιεύτηκαν στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Αυτό οδηγεί σε μια ισοδύναμη διαφημιστική αξία που εκτιμάται στα 66 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι η πόλη θα χρειαζόταν να ξοδέψει αυτό το ποσό για να κερδίσει την ίδια έκθεση στο κοινό στις διαφημίσεις. Συνολικά, υπολογίζεται ότι 429 εκατομμύρια άνθρωποι προσεγγίστηκαν από τους διαγωνισμούς με κάποια μορφή.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovision Fun για όλα τα νέα σχετικά με τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision!

Πηγή: Eurovoix

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *