Φινλανδία: Με τον Käärijä και το “Cha cha cha” στο Λίβερπουλ!

Ολοκληρώθηκε ο εθνικός τελικός της Φινλανδίας για την ανάδειξη του εκπροσώπου στην Eurovision 2023 με νικητή τον Käärijä και το τραγούδι “Cha cha cha”.

Το Yle, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Φινλανδίας αποφάσισε να διοργανώσει για άλλη μια φορά, τον καθιερωμένο τους εθνικό τελικό UMK, ή αλλιώς Uuden Musiikin Kilpailu, για την επιλογή εκπροσώπου στην Eurovision 2023.  H δημόσια τηλεόραση έχει επιλέξει εφτά καλλιτέχνες οι οποίοι πρόκειται να διαγωνιστούν απόψε στον Μεγάλο Τελικό του UMK 2023!

Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Samu Haber, τραγουδιστής του παγκοσμίου γνωστού συγκροτήματος, Sunrise Avenue.

Οι συμμετέχοντες του Uuden Musiikin Kilpailu 2023:

Στην παρακάτω λίστα θα δείτε τους εφτά καλλιτέχνες και τα υποψήφια τραγούδια τους για το UMK 2023 (Μπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια πατώντας στους τίτλους των κομματιών):

  1. Robin Packalen – “Girls Like You“
  2. KUUMMA – “Ylivoimainen” (Overpowered)
  3. Käärijä  – “Cha Cha Cha“
  4. Keira – “No Business on the Dancefloor“
  5. Benjamin – “Hoida mut” (Take care of me)
  6. Lxandra – “Something to Lose“
  7. Portion Boys – “Samaa taivasta katsotaan” (We look at the same sky)

Το σόου

1.Robin Packalen – “Girls Like You“

Σε ένα πολύχρωμο σκηνικό εμφανίζεται ο Robin ερμηνεύοντας το “Girls like you”. Μωβ κουστούμια, διαφορετικού χρώματος παπούτσια, καναπέ με τραμπολίνο και χορευτές, ο νεαρός τραγουδιστής προσφέρει μια χαρούμενη εμφάνιση στο τηλεοπτικό κοινό. Ο ίδιος εξαιρετικός φωνητικά παρά τις “κολοτούμπες” που κάνει. Ένα καλό ξεκίνημα για το σόου.

8/10

2.KUUMMA – “Ylivoimainen” (Overpowered)

Τη σκυτάλη παίρνει το πολυβραβευμένο Φιλανδικό συγκρότημα KUUMA που παραδίδουν μια εξαιρετική εμφάνιση επίσης. Η σκηνική τους παρουσία βασίζεται στα LED , στις σκιές που εμφανίζονται και στα εναλλασσόμενα τηλεοπτικά πλάνα. Σίγουρα μια αξιοπρεπής και επαγγελματική δουλειά αν και το τρίλεπτο μπορεί να χαρακτηριστεί από κάποιους μονότονο.

7/10

3.Käärijä  – “Cha Cha Cha“

Το μεγάλο φαβορί ανεβαίνει τώρα στη σκηνή με το εκκεντρικό του “Cha cha cha”. Ο τραγουδιστής στην κλασσική πράσινη στολή του σε ένα δίνει μια εξαιρετικά δυνατή και γεμάτη ενέργεια εμφάνιση. Κατά την πορεία του κομματιού συνοδεύεται από τέσσερις χορευτές που χορεύουν τον λάτιν χορό “cha-cha” και καταλήγει να τους “καβαλάει” με χρυσά κομφετί να κατακλύζουν τη σκηνή και το κοινό. Σίγουρα το Φινλανδικό κοινό θα τον ανταμείψει με πολλούς πόντους!

10/10

4.Keira – “No Business on the Dancefloor“

Επόμενη η Keira στη σκηνή του UMK με το dance κομμάτι της. Η ίδια αν και καλή φωνητικά, αρκετά αγχωμένη, σε ένα χορευτικό κομμάτι που ίσως απαιτούσε μια ερμηνεύτρια με δυναμικότερη σκηνική παρουσία. Τα LED φώτα από πίσω κάνουν ενδιαφέρουσα την εμφάνιση της.

5/10

5.Benjamin – “Hoida mut” (Take care of me)

Στη σκηνή ο Benjamin με ένα 80s ποπ Φιλανδικό κομμάτι. Άνετος στη σκηνή και σωστός φωνητικά παρά τα μικρά τεχνικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν. Το σκηνικό σε κόκκινους τόνους και στο τέλος κάνει την εμφάνιση του και ένας χορευτής για λίγα δευτερόλεπτα. Σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση!

8/10

6.Lxandra – “Something to Lose“

Επόμενη η Lxandra με τη μοναδική μπαλάντα στο φετινό UMK. Η ίδια άρτια ερμηνευτικά σε ένα μπλε σκηνικό με κουρτίνες, χορευτές σαν σκιές να εμφανίζονται, ενώ στο φινάλε οι κουρτίνες αυτές πέφτουν και η σκηνή γίνεται κίτρινη σαν να βγαίνει ο “ήλιος”¨. Μια πολύ όμορφη εμφάνιση που μπορεί να πάει πολύ καλά στις διεθνείς επιτροπές.

10/10

7.Portion Boys – “Samaa taivasta katsotaan” (We look at the same sky)

Το διαγωνιστικό κομμάτι κλείνουν οι Portion Boys με μια εμφάνιση γεμάτη ενέργεια. Ασημί κουστούμια, 80s διάθεση, ένα αυτόματο πατίνι και οι ίδιοι χοροπηδάνε κυριολεκτικά μπροστά στο κοινό. Άλλη μια εμφάνιση που θα μπορούσε να πάει εξαιρετικά καλά στο televoting του UMK.

8/10

Οι βαθμολογίες αποτελούν προσωπική άποψη.

Η ψηφοφορία

Ο νικητής του UMK 2023 αποφασίζεται από τη διεθνή κριτική επιτροπή με ποσοστό 25% και το Φιλανδικό τηλεοπτικό κοινό με ποσοστό 75%.

Η διεθνής επιτροπή αποτελούνταν από τις Αυστραλία, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία και ψήφισε ως εξής:

  1. Käärijä 72
  2. Lxandra 46
  3. Kuumaa 44
  4. Keira 42
  5. Benjamin 34
  6. Robin Packalen 28
  7. Portion Boys 28

Το τηλεοπτικό κοινό έδωσε τους παρακάτω βαθμούς:

  1. Käärijä 467
  2. Portion Boys 124
  3. Keira 91
  4. Robin Packalen 81
  5. Kuuma 63
  6. Benjamin 32
  7. Lxandra 24

Συνολικά:

  1. Käärijä 539
  2. Portion Boys 152
  3. Keira 133
  4. Robin Packalen 109
  5. Kuuma 107
  6. Lxandra 70
  7. Benjamin 66

Μεγάλος νικητής στέφθηκε ο Käärijä που θα σηκώσει τη σημαία της χώρας στον ερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού!

Πως σας φαίνεται το “Cha cha cha”; Θα καταφέρει ο Käärijä να φέρει τη δεύτερη νίκη της χώρας στην ιστορία του διαγωνισμού; Κάντε την πρόβλεψη σας στα σχόλια!

43 ΣΧΟΛΙΑ
    • Ben
      Ben says:

      Και το Toy πριν λίγα χρόνια το απολυτο κιτς ήταν, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να παρει μετά βίαιων και κλάδων το πρώτο βραβείο. Δεν είναι κριτήριο η αισθητική του κιτς για το αν θα κερδίσει ένα τραγούδι, όπως κριτήριο δεν είναι αντίθετα και η «σοβαρή» εμφάνιση με κουστούμι και τουαλέτα. Η αυθεντικότητα είναι που κάνει ένα τραγούδι να πάει καλα. Εμείς πάλι, φαίνεται ότι ακόμα πιθηκίζουμε αγγλόφωνα σουξέ δεκαετίας. Θα ξυπνήσουμε κάποια στιγμή που θα πάει.

      Απάντηση
      • Μάριος
        Μάριος says:

        Δεν μιλάμε για κιτς, μιλάμε για κακή μουσική. Κάνετε συγκρίσεις με άλματα λογικής για να σας βγει σώνει και καλά το συμπέρασμα που θέλετε. Το Toy, πέρα απο το αν αρέσει το ίδιο το τραγούδι, είχε μια καλλιτέχνιδα με άποψη και υπόσταση. Εδώ έχουμε ένα δημιούργημα των social media που δεν μπορεί να σταυρώσει νότα χωρίς βαρύ autotune και τόνους προηχογραγημένων φωνητικών.
        Το σκουπιδαριό που πρόθυμα καταναλώνεται θα σας πνίξει στο τέλος.

        Απάντηση
        • Κώστας
          Κώστας says:

          Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν κατανοείς το τι εστί Eurovision.Δεν παίζουν ρόλο μόνο το τραγούδι και η φωνητική ικανότητα του τραγουδιστή,αλλά και το σκηνικό,η σκηνική παρουσία,τα εφέ και γενικότερα η όλη παρουσία των εκπροσώπων της χώρας την ώρα που βρίσκονται στην σκηνή.Ο Kaarija διέπρεψε σε κάθε τομέα και μας χάρισε ένα αξιομνημόνευτο <>.Σίγουρα υστερεί φωνητικά σε σύγκριση με την Άλικα της Εσθονίας και τον Μάρκο της Ιταλίας,αλλά δεν μπορείς να τον συγκρίνεις και με το generic pop σκουπιδαριό της Αμερικής η την δική μας Τραπ.

          Απάντηση
    • Tg
      Tg says:

      Επιτέλους κάπου το διάβασα κ αυτό. Αυτοί π μιλάνε περί νίκης προφανως αγνοούν την ύπαρξη επιτροπών στον τελικό, οι οποίες καθορίζουν σχεδόν το μισό αποτέλεσμα. Κ δεν νμζ ότι οι επιτροπές θα ψηφίσουν τσα τσα τσα τσα

      Απάντηση
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Νομίζω βρήκαμε το νικητήριο για φέτος. Το τραγούδι συνδυάζει πανέξυπνα πολλά μουσικά είδη και live αποδόθηκε μια χαρά (κατά τη γνώμη μου). Θεωρώ πως μπορεί να πάει αρκετά καλά στις επιτροπές και να σαρώσει στο κοινό!! Για την ακρίβεια θεωρώ μπορεί να γίνει κομμάτι eurovision all time classic.
    Από εμένα 10/10 και το προσωπικό μου αγαπημένο ως ώρας. Οι κόποι του φιλανδικού φορέα τα τελευταία 2-3 χρόνια φαίνεται πως θα ανταμειφθούν δεόντως τον Μάιο!

    Απάντηση
  2. Mara
    Mara says:

    Το αγαπώωωωω! Ήμουν σίγουρη πως θα κερδίσει και ελπίζω να κερδίσει και την Eurovision.

    Άσχετο, αλλά ο Benjamin τελευταίος; Αυτό δεν το περίμενα.

    Απάντηση
  3. Μάριος
    Μάριος says:

    Δεν έχω πρόβλημα με το ότι σε κάποιους αρέσει αυτό το σκουπιδάκι, περί ορέξεως… Το πρόβλημά μου είναι ότι προσπαθούν να πείσουν τους άλλους ότι είναι η τραγουδάρα, που μάλιστα αξίζει να νικήσει τον Μάιο. Αφενός γιατί δεν είναι, αφετέρου γιατί τέτοιες ανοησίες έχουν κολλήσει τις ρετσινιές περί “πανηγυριού” και “γελοίου τσίρκου” στον διαγωνισμό.
    Κατά τα άλλα, όλοι αυτοί αγαπάνε τον θεσμό….

    Απάντηση
    • Mara
      Mara says:

      Ένα “πανηγύρι” είναι η Eurovision. Δεν είναι κανένα σοβαρό φεστιβάλ μουσικής και γι’ αυτό μας αρέσει άλλωστε. Μην τρελαθούμε τώρα. Εκτός αν εσύ βλέπεις κάποιον άλλο διαγωνισμό τόσα χρόνια.

      Απάντηση
      • Μάριος
        Μάριος says:

        Μεταξύ του να μην είσαι σοβαρό φεστιβάλ μουσικής και του να είσαι ρεσιτάλ αραλαντοσύνης και σκουπιδαριού, υπάρχει απόσταση, καλή μου.

        Απάντηση
    • Γιάννης Α Γιάννης
      Γιάννης Α Γιάννης says:

      Μάριε, κανείς δεν σου είπε να μην λατρεύεις την κιμαδιέρα της Σουηδίας που ταΐζει ολα αυτα τα χρονια το ίδιο φαί. Μην ξεχνάς οτι ειναι η νούμερο ένα χώρα στην ανακύκλωση… Παντως σίγουρα όχι my number one! 😉

      Απάντηση
      • Μάριος
        Μάριος says:

        Προτιμώ την κιμαδιέρα της Σουδίας που ακόμα όμως μου δίνει μια Καλλιτέχνιδα που βγαζει τα πνευμόνια της στη σκηνή, από την κιμαδιέρα των social media που επιβάλλει το κάθε ατάλαντο παιδάκι με την κάθε χαζομαρίτσα, γιατί έγινε “viral” στα 12χρονα.

        Απάντηση
        • Γιάννης Α Γιάννης
          Γιάννης Α Γιάννης says:

          Άμα βγάζει τα πνευμονια της να πάει σε καμία λαϊκή να πουλήσει τπτ! Το κομμάτι είναι κακια κόπια του euphoria.
          Θυμήσου το μακρινο 2006 που πήγαν στην eurovision ένα πρωτότυπο για τα τότε δεδομένα κομμάτι (Φιλανδία) και μια παλιοτερη νικήτρια (Σουηδία) ποιο νίκησε… βέβαια τότε ήταν καθαρό televoting

          Απάντηση
          • Μάριος
            Μάριος says:

            Οι Lordi, καλέ μου, είχαν δομημένο τραγούδι από πίσω, εδώ δεν υπάρχει τραγούδι.
            Είναι θέμα καλλιτεχνικής αντίληψης, και μεταξύ του Πολίτη Κέιν και της Πέπας να σε βαλουν να διαλέξεις, τη γουρούνα θα πάρεις…

    • Γιώργος Βαβάτσης
      Γιώργος Βαβάτσης says:

      Όταν κάτι αρέσει στην πλειοψηφία οφείλεις να το αποδεχτείς ότι θα πάει καλά στο televoting. Όχι γιατί “πρέπει” να πάει καλά αλλά γιατί το δείχνουν τα πολλά θετικά σχόλια και οι εκατομμύρια προβολές (θα έχει σίγουρα). Πάρε απλά ως παράδειγμα το 2019 το “Spirit in the sky” των Keiino που πήρε εξ’ αρχής πολλή υποστήριξη αλλά και τρομερό hate γιατί ήταν “τυπική ποπ σκανδιναβική βλακεία” που είχε αναφέρει και σοβαρός eurofan πριν. Κι όμως στο televoting πρώτο!!
      Πλέον ο κόσμος κατ’ εμέ ψηφίζει συναυλιακά. Δηλαδή αν ένα τραγούδι on stage έχει καλή μουσική που απλά ξεσηκώνει και καλό τραγουδιστή δε χρειάζεται τίποτα άλλο για να τραβήξει τον τηλεθεατή! ΠΡΟΣΟΧΉ: λέμε καλή μουσική γιατί πέρυσι όλοι έπαθαν σοκ με τον αποκλεισμό της Αυστρίας που ξεσήκωσε τους πάντες γιατί πολύ απλά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για mainstream ποπ τραγούδια χωρίς νόημα! Τουλάχιστον το Cha cha cha έχει στοιχεία ροκ (ιδανική μουσική που τραβάει κόσμο) κόσμο) μαζί με ποπ (και δεν ξέρω τι άλλη μουσική) Γενικά πολύ ιδιαίτερη μουσική. Κι επίσης το “Queen of The Kings” της Νορβηγίας ναι μεν mainstream αλλά προώθηση του φεμινισμού που ξεκάθαρα θα έχει απήχηση παγκοσμίως.
      Φιλικά αυτά από εμένα φίλτατε για να ξέρεις πότε ένα τραγούδι είναι σίγουρο ότι θα πάει ψηλά στις ψήφους του κοινού!!

      Απάντηση
      • Μάριος
        Μάριος says:

        Ναι, βρε, όπως θα σάρωναν οι Hatari, ο Gabanni, το Chiki Chiki, γιατί έκαναν εντύπωση και “άρεσαν στον κόσμο”…
        Μαθαίνουμε βασικές έννοιες: Άλλο καλή μουσική, άλλο ξεσηκώνει στο Twitter. Άλλο καλός τραγουδιστής, άλλο viral στο TikTok που μόνο με βαρύ autotune ακούγεται.
        Παρακολουθώ τον διαγωνισμό από το ’85, μαθήματα από χθεσινά παιδάκια ούτε ζητάω, ούτε δέχομαι.

        Απάντηση
        • Γιάννης Α Γιάννης
          Γιάννης Α Γιάννης says:

          δεν μου ξυνιζει που δεν θεωρείς καλό τραγούδι το chachacha. με ξεπερνά το ότι θεωρείς κομματάρα τα γκαρισματα της άλλης με την αισθητική της Madonna από το μακρινό 1998 κ μια γέφυρα “παύση” που μας προσγειώνει στο 2012…

          Απάντηση
  4. Αντώνης
    Αντώνης says:

    Ιδιαίτερο και πρωτότυπο το cha cha cha με άψογο performance. Το μόνο που δε μου αρέσει είναι το ποσό πολύ δεν τραγουδάει. Δυστυχώς τα prerecorded backing vocals έχουν αλλάξει πολύ το διαγωνισμό προς όφελος καλλιτεχνών που στηρίζονται περισσότερο στο σόου και λιγότερο στο τραγούδι καθεαυτό. Βέβαια όπου το λέω αυτό με λένε δεινόσαυρο και να προσαρμοστώ στη νέα εποχή. Τι να πω, μάλλον είμαι η μειοψηφία.

    Απάντηση
  5. Γιώργος Κ.
    Γιώργος Κ. says:

    Αρχικά να πω ότι το show ήταν εντυπωσιακό. Αν η ΕΡΤ θέλει του χρόνου εθνικό τελικό (που μακάρι να θέλει δηλαδή) πρέπει να κρατήσει σημειώσεις από τη Φινλανδία.
    Ως προς το νικητήριο τραγούδι, πραγματικά “έσκισε” στην βαθμολογία! Το staging δε μου άρεσε καθόλου, αλλά τέλος πάντων. Είναι πιασάρικο τραγούδι (συμφωνώ με τον Κωνσταντίνο που είπε ότι μπορεί να γίνει eurovision all time classic) και θα πάει πολύ καλά τον Μάιο, όμως για μένα δεν αξίζει την πρώτη θέση σε καμία περίπτωση.
    Δεκαεννέα τραγούδια μέχρι στιγμής! Έχουμε ήδη παραπάνω από τα μισά! Το top 5 μου μέχρι στιγμής (με τυχαία σειρά) είναι: Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Γαλλία και Φινλανδία/Ουκρανία (μία από τις δύο).
    ΥΓ: Benjamin robbed.

    Απάντηση
  6. Γιάννης Α Γιάννης
    Γιάννης Α Γιάννης says:

    είστε κ σεις που θέλετε να ακούτε κάθε χρονο να νικάει το ίδιο τραγούδι. ειμαστε κ μεις που διψάμε να δούμε επι σκηνής κ να ακούσουμε κάτι πρωτότυπο. Και ναι! για τη σκηνή της eurovision ειναι πρωτότυπο χωρίς να σημαινει οτι ανακάλυψαν βεβαια τον τροχό.

    Απάντηση
  7. Κώστας
    Κώστας says:

    Γεια σας παιδιά και συγχαρητήρια για το site σας. Επιτέλους ένα τραγούδι να μας ξυπνήσει και να μας ταρακουνήσει. Που θυμίζει παλιά τρας γιουροβίζιον. Σίγουρα θα κάνει χαμό τον Μάιο, δεν θα κερδίσει αλλά στο televoting θα σκίσει… εδώ κέρδισε η κότα το 2018 και βγήκε η Μολδαβία 2η πέρυσι.

    Το top 5 μέχρι στιγμής: Φινλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία

    Απάντηση
  8. Χρήστος
    Χρήστος says:

    Οκ το κοιτούσα πολύ σκεπτιστικά και όντως ειχε το Toy effect πάνω μου, στην αρχή ημουν μουδιασμένος αλλά η μουσική με ξεσηκωσε, διαφορετικός ήχος, έχουμε το πρώτο φαβορί (για νίκη) για φέτος και πιθανώς για σίγουρα ψηλά στο televoting. Και αφού αποδίδει και live όπως αποδίδει και στο βιντεο κλιπ δυσκολα δεν θα πάει ψηλά.
    Πιθανώς προβλέπω η Σουηδία, αν παέι η Λοριν, να φάει μια φλόπα τύπου Benjamin τo 2018, να νικήσει τις επιτροπές και στο κοινό να ψάχνεται. Η σκηνική της εμφάνιση δεν βλέπεται στην τηλεόραση, καπνοί, φώτα, ομίχλες εντελώς εχθρικό προς το μάτι. Το Tattoo ΔΕΝ είναι το Euphoria, το Euphoria άλλαξε εντελώς τον τρόπο που στέλνουμε τραγούδια στη Eurovision.

    Απάντηση
    • Γιώργος
      Γιώργος says:

      Φαβορί το καρακιτσαριό της Φινλανδίας που δεν τραγουδά ούτε νότα ζωντανά και η εμφάνιση διεθνών προδιαγραφών της Loreen δεν βλέπεται. Μάλιστα…

      Απάντηση
  9. Alexandra
    Alexandra says:

    Προσωπικά θα έλεγα ότι μου αρέσει …Μου βγάζει κάτι σε industrial metal και μετά γίνεται λίγο πιο K-pop ή J pop. Αυτό που δεν μου άρεσε το χορευτικό , περίμενα κάτι αλλο…. Θα ήθελα να δω πάντως την Φιλανδία με ένα συγκρότημα σαν τους Beast in Black….

    Απάντηση
    • f
      f says:

      ουσιαστικα το χορευτικο εχει κομικη προσεγγιση. επειδη λεγεται τσα τσα τσα αλλα δνε ακουγεται καθολου “τσα τσα τσα” στη πραγματικοτητα.

      Απάντηση
  10. James
    James says:

    Μπορώ να το δω να σηκώνει το τρόπαιο στο Λίβερπουλ.
    Το 12αρι μου για φέτος.
    Ο καλύτερος εθνικός τελικός για το 2023 ήταν αδιαμφισβήτητα αυτός της Φινλανδίας.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *