Eurovision Polls και Στοιχήματα: Στατιστικά και αστοχίες!

Μια ημέρα μόλις πριν την έναρξη των φετινών προβών, τα στοιχήματα έχουν πάρει φωτιά, τα σωματεία και sites έχουν κάνει τις προβλέψεις τους και οι Eurofans έχουν ολοκληρώσει την κατάταξη με τα αγαπημένα τους τραγούδια στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision!

Το δημοφιλέστερο poll είναι φυσικά αυτό του OGAE, ενώ οι επιτροπές των Wiwi Jury και Euro Jury έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδία των φανατικών. Στο άρθρο μας θα κάνουμε ανάλυση στο κατά πόσο μέσα πέφτουν τα τελευταία χρόνια κάθε ένα από αυτά και, φέτος, θα κάνουμε και μια ιδιαίτερη αναφορά στις προβλέψεις των στοιχηματικών εταιριών! Έτοιμοι; Φύγαμε!

OGAE POLL

To Poll του OGAE πραγματοποιείται τα τελευταία 15 σχεδόν χρόνια αλλά στην ανάλυση του θα επικεντρωθούμε στους τρεις τελευταίους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν, δηλαδή το 2022, 2021 και 2019.

To OGAE Poll τα τρία τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να προβλέψει τον νικητή του διαγωνισμού σε κανέναν από τους διαγωνισμού μεταξύ 2019 και 2022. Συγκεκριμένα, το 2022 έστεψε νικήτρια τη Σουηδία, η οποία κατέλαβε την 4η θέση, το 2021 τη Μάλτα, που ήρθε στην 7η θέση και το 2019 την Ιταλία που τελικά κατέληξε 2η. Θα καταφέρει η Loreen να σπάσει την παράδοση με το “Tattoo”;

Όσον αφορά τις χώρες της δεκάδας, το 2022 προέβλεψε 5/10, το 2021 6/10 και το 2019 8/10 κάνοντας, έναν μέσο όρο 6-7 χώρες τη χρονιά. Περιμένουμε συνεπώς να δούμε ποιες 3-4 χώρες, βάση στατιστικών, του OGAE Poll θα μείνουν εκτός 10άδας. Ενδιαφέρον αποτελεί ότι πέρυσι, σε σχέση με το 2021 και 2019, το συγκεκριμένο Poll είχε στη δεκάδα δύο χώρες οι οποίες δεν κατόρθωσαν να περάσουν καν στον τελικό, την Αυστρία και την Αλβανία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια η μοναδική συμμετοχή της χώρας που μπήκε στο τοπ10 ήταν το “Better Love” μιας και η Στεφανία κατέληξε 11η και η Αμάντα μόλις 15η. Όπως γίνεται αντιληπτό τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αντίθετα με αυτά του Poll. Το “What They Say” φέτος κατέληξε στην 28η θέση φέτος με μόλις έναν βαθμό.

Μπορούμε άρα να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις για τα τρία τελευταία χρόνια:

  • Ο νικητής του OGAE Poll δεν κέρδισε τον διαγωνισμό.
  • Το OGAE Poll πετυχαίνει κατά μέσο όρο 6-7 χώρες της δεκάδας.
  • Η Ελληνική συμμετοχή έχει αντίθετα αποτελέσματα με αυτά του Poll.

Φετινά αποτελέσματα:

EURO JURY

Στη συνέχεια έχουμε το Euro Jury όπου καλλιτέχνες από κάθε χώρα δίνουν τη βαθμολογία τους, όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή και με την κριτική επιτροπή στην Eurovision.

To Eurojury επίσης πρόβλεψε το νικητή του διαγωνισμού το 2019, ενώ όπως και ο OGAE, πρώτες βρέθηκαν το 2022 η Σουηδία και το 2021 η Μάλτα. Νικήτρια του Euro Jury φέτος κατέληξε και εδώ η Loreen με το “Tattoo“, και συγκεκριμένα πρώτη στην επιτροπή και τρίτη στο κοινό.

Όσον αφορά τις χώρες της δεκάδας, το 2022 και 2021 προέβλεψε 5/10 ενώ το 2019 πρόβλεψε 6/10, το μικρότερο ποσοστό όλων των προβλέψεων. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα τους εδώ ώστε να μαντέψετε, με βάση στατιστικών, ποιες 4-5 χώρες θα μείνουν στο τέλος εκτός δεκάδας.

Η Ελλάδα φέτος βρέθηκε στην 32η θέση συνολικά, τη χαμηλότερη που έχει πάρει, 22η από την επιτροπή και 33η από το κοινό. Η καλύτερη χρονιά για την Ελληνική συμμετοχή ήταν το 2019 που βρέθηκε 5η, δεκαέξι θέσεις πάνω από το τελικό αποτέλεσμα, ενώ πέρυσι ήρθε 12η και η Στεφανία 22η.

Μπορούμε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:

  • Το Euro Jury πετυχαίνει το μικρότερο ποσοστό χωρών που είναι στη δεκάδα.
  • Η 10η θέση τους δεν πηγαίνει ποτέ καλά στο διαγωνισμό. Το 2019 ήταν η Αρμενία που αποκλείστηκε, το 2021 η Ρουμανία που αποκλείστηκε επίσης και το 2022 η Ελβετία που έλαβε μηδέν βαθμούς από το κοινό. Φέτος στη δέκατη θέση ήρθε η Σλοβενία. Θα συνεχιστεί η παράδοση;
  • Το Euro Jury δεν έχει πέσει μέσα όσον αφορά το μέλλον της Ελληνικής συμμετοχής.

Φετινά αποτελέσματα:

WIWI JURY

Στη συνέχεια, έχουμε την ψηφοφορία του Wiwibloggs, ένα εκ των δημοφιλέστερων site του διαγωνισμού της Eurovision, η οποία ψηφοφορία βασίζεται στα σκορ του κάθε συντάκτη τους.

Σε αντίθεση με το OGAE Poll, το Wiwi Jury έχει μια τουλάχιστον νίκη αυτή του Arcade το 2019. Το 2022 έστεψαν επίσης νικήτρια τη Σουηδία και το 2021 την Ελβετία που κατέληξε 3η. Παρατηρούμε ότι οι νικητές του Wiwi είναι συμμετοχές που καταλήγουν εντός 5άδας, στην οποία θεωρείται σχεδόν εξασφαλισμένο ότι θα βρεθεί και η φετινή τους νικήτρια Loreen με το “Tatoo”.

Σχετικά με τη δεκάδα κάθε χρονιά τα τελευταία τρία χρόνια το Wiwi Jury προέβλεψε επτά από τις δέκα χώρες! Ενδιαφέρον αποτελεί πως και το 2022 και το 2021 στη δεκάδα τους βρέθηκε η Ιρλανδία, η οποία όμως δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Θα έχουμε άραγε για τρίτη χρονιά χώρα της δεκάδας του Wiwi Jury που δεν θα βρεθεί στον τελικό;

Τέλος, σχετικά με την Ελλάδα, η Αμάντα κατάφερε να βρεθεί στην 5η θέση και κατέληξε τρεις θέσεις χαμηλότερα, ενώ περισσότερο έξω έπεσαν στην περίπτωση της Στεφανίας που κατατάχθηκε 18η και της Κατερίνας Ντούσκα που βρέθηκε 11η. Ο Βίκτωρ Βέρνικος φέτος δεν κατάφερε να τερματίσει βέβαια ιδιαίτερα ψηλά μιας και βρέθηκε στην 29η θέση και συγκεκριμένα 11ος μεταξύ των 16 χωρών του ημιτελικού, δηλαδή το Wiwi Jury κρίνει πως το “What They Say” πρέπει να μείνει εκτός τελικού.

Τελικά, μπορούμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

  • Μονάχα μια από τις τρεις τελευταίες χρονιάς το Wiwi Jury πέτυχε τον νικητή.
  • H επιτροπή πετυχαίνει ακριβώς για τρία χρόνια 7 εκ των δέκα χωρών της δεκάδας.
  • Το Wiwi Jury είναι πιο κοντά με τα αποτελέσματα της επιτροπής παρά του κοινού.

Φετινή 20άδα:

Στοιχήματα

Τέλος, δε γίνεται να αγνοήσουμε τα στοιχήματα του διαγωνισμού! Μια ημέρα πριν τις πρόβες, οι στοιχηματικές εταιρείες προέβλεψαν τον νικητή του 2022 και 2019, ενώ το 2021 είχαν νικήτρια την Destiny που τελικά ήρθε 7η, ενώ η Ιταλία βρισκόταν στην τέταρτη θέση.

Όσον αφορά τη δεκάδα, το 2022 και 2019 πέτυχε 7 /10 χώρες και το 2021 6 στις 10! Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως τα τρία τελευταία χρόνια η 9η θέση των στοιχημάτων δεν πηγαίνει τόσο καλά τελικά στο διαγωνισμό. Το 2022 ήταν η Αυστραλία (15η), το 2021 ο Άγιος Μαρίνος (22ος) και το 2019 η Πορτογαλία που κατέληξε εκτός τελικού. Μένει να δούμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει την παράδοση…

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2022 τα στοιχήματα έπεσαν αρκετά κοντά πριν τις πρόβες μιας και η Αμάντα ήταν 6η, το 2021 η Στεφανία πλασαριζόταν στην 13-14 θέση και η συμμετοχή με τη μεγαλύτερη απόκλιση ήταν το Better Love που βρισκόταν χαμηλά στη δεκάδα, αλλά δεν κατόρθωσε να μπει καν στην 20άδα του διαγωνισμού. Ο Βίκτωρ Βέρνικος μια ημέρα πριν τις πρόβες βρίσκεται στην 30η θέση των στοιχημάτων.

Συνεπώς συμπεραίνουμε:

  • Ευνοϊκό το κλίμα για τη Loreen μιας και τα στοιχήματα έχουν καλό ποσοστό επιτυχίας τα τελευταία χρόνια.
  • Οι στοιχηματικές εταιρίες προβλέπουν κατά μέσο όρο 7 χώρες της δεκάδας.
  • Κάθε χρόνο το λιγότερο τρεις χώρες της πεντάδας των στοιχημάτων καταλήγουν εκεί, φέτος έχουμε Σουηδία, Ουκρανία, Νορβηγία και Γαλλία. Τουλάχιστον μια από αυτές, πιθανότατα, θα βρεθεί εκτός 5αδας, ενώ τουλάχιστον τρεις θα βρίσκονται εντός. 

Φετινή 10άδα:

Συμπεράσματα

Αξιοθαύμαστο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το γεγονός πως για πρώτη φορά από το 2019 υπάρχει συμμετοχή που έχει ομόφωνη νίκη σε όλες τις ψηφοφορίες και Polls και ταυτόχρονα βρίσκεται με διαφορά στην κορυφή των στοιχημάτων και δεν είναι άλλη από το φαβορί του φετινού διαγωνισμού, το “Tattoo“. Η Loreen έσπασε το ρεκόρ βαθμολογίας στο Wiwi Jury, το ρεκόρ επιτροπής στο Wiwi Jury και έχει τη χαμηλότερη απόδοση χώρας πριν τις πρόβες την τελευταία δεκαετία, κάνοντας τη Σουηδία το απόλυτο φαβορί του φετινού διαγωνισμού.

Μπορεί, από την άλλη, οι αποδόσεις της Ελληνικής συμμετοχής να μην είναι με το μέρος του Βίκτωρα αλλά έχουμε δει πολλά παραδείγματα με χώρες που έκαναν την έκπληξη στις πρόβες και ελπίζουμε το “What They Say” να είναι αυτή η περίπτωση. Αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τις χώρες που θα μειώσουν αποδόσεις και θα κερδίσουν τις εντυπώσεις την περίοδο των προβών καθώς και ποια φαβορί και fan favourites θα μείνουν εν τέλη ίσως και εκτός τελικού, όπως η Αλβανία και Αυστρία το 2022, η Ρουμανία το 2021 και η Αρμενία το 2019.

Εμείς στέλνουμε όλη μας τη θετική ενέργεια στην Ελληνική αποστολή και τον Βίκτωρ Βέρνικο!

https://www.youtube.com/watch?v=qL0EkId_sTY

Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Στο Facebook

Στο Twitter

Στο Instagram

Στο TikTok

Στο YouTube

Στο Spotify

Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. f
    f says:

    συγνώμη ρε παιδία αλλα τι λετε; “το 2021 η αρμενια”
    δε συμμετειχε η αρμενια το 2021…
    ουτε η ελβετια πήρε 0 βαθμους απο το κοινο το 2018

    Απάντηση
    • Γιώργος Ζευτερίδης
      Γιώργος Ζευτερίδης says:

      Εκ παραδρομής αντί για Ρουμανία το 2021 γράφτηκε Αρμενία και αντί για Ελβετία 2022, Ελβετία 2018. Ευχαριστώ πάντως για τη διόρθωση, έτοιμο!

      Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *