Αναλύσεις, Παρατηρήσεις και Σκέψεις γύρω από την Eurovision 2023!

Ολοκληρώθηκε ο 67ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, με την και την Loreen από τη Σουηδία, να είναι η μεγάλη νικήτρια.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε μερικές αναλύσεις, παρατηρήσεις και σκέψεις γύρω από τα αποτελέσματα της φετινής Eurovision και όχι μόνο. Μιας διοργάνωσης με πολλά προβλήματα και με έναν νικητή που σε πολλούς είτε δεν άρεσε, είτε θεωρούν περίεργη την επικράτηση τους σε τόσο μεγάλο βαθμό στο televoting.

Ελλάδα χώρα του φωτός

Μια χρονιά για τον διαγωνισμό στη χώρα μας που σε κάνει να ντρέπεσαι που είσαι φαν.

Όλη η χώρα ασχολείται με την Eurovision, σε μεγαλύτερο βαθμό και από εποχές Παπαρίζου και Φουρέιρα.

Παταγώδης αποτυχία της ΕΡΤ σε όλους τους τομείς, από την επιλογή του τραγουδιού, της μετάδοσης του διαγωνισμού, μέχρι και την ανικανότητα διαχείρισης των απόνερων. Το κερασάκι στην τούρτα, το ανεκδιήγητο τέσσερα της ελληνικής κριτικής επιτροπής στην Κύπρο μας.

Για την ιστορία, η Ελλάδα όχι μόνο πετυχαίνει τον τρίτο αποκλεισμό της από τον Τελικό, στην ιστορία της στον διαγωνισμό, αλλά και τη χειρότερη θέση της βαθμολογικά.

Απαξίωση της ψήφου του τηλεοπτικού κοινού

Για τέταρτη φορά στην ιστορία της Eurovision, ο νικητής του televoting έχασε το τρόπαιοo από τα χέρια του.

Ο Käärijä, προστίθεται στη λίστα με τους Il Volo, Sergey Lazarev και KEiiNO με τους πιο αδικημένους καλλιτέχνες που έχασαν τη νίκη λόγω των ψήφων των κριτικών επιτροπών.

Οι επιστροφές καλλιτεχνών

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν τέσσερις καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν ξανά τη χώρα τους στο παρελθόν.

Η Loreen αναδείχθηκε για δεύτερη φορά νικήτρια και κοντράρει στα ίσια τον Johnny Logan.

Marco Mengoni και Monika Linkytė, τερμάτισαν σε καλύτερες θέσεις, από τις προηγούμενες συμμετοχές του, ενώ ο Pasha Parfeni σε χειρότερη.

Τα σερί στην τελική δεκάδα συνεχίζονται

Ιταλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Σουηδία, συνεχίζουν τα σερί τους στην δεκάδα του Τελικού.

Η Ιταλία για έκτη συνεχόμενη φορά βρίσκεται στην τελική δεκάδα, ενώ η Ουκρανία για τρίτη. Νορβηγία και Σουηδία συνεχίζουν με δύο σερί.

https://www.youtube.com/watch?v=d6IiOSut_4M&pp=ygUNbWFyY28gbWVuZ29uaQ%3D%3D

Τα σερί πήγαν περίπατο και άλλα νέα

Η Ολλανδία μετά από έξι συνεχόμενα σερί πρόκρισης αποκλείστηκε στον Ημιτελικό.

Από την άλλη η Γεωργία και η Λετονία συνεχίζουν με έκτο συνεχόμενο αποκλεισμό. Η Ιρλανδία συνεχίζει με τέταρτο αποκλεισμό, η Δανία με τρίτο, ο Άγιος Μαρίνος και η Μάλτα με δεύτερο.

Το Αζερμπαϊτζάν πετυχαίνει τον δεύτερο αποκλεισμό του στην ιστορία του στον διαγωνισμό.

Η Σλοβενία μετά από δύο χρόνια απουσίας ξανά βρέθηκε στον Τελικό. Και είχε μαζί της για πρώτη φορά και την Κροατία και την Σερβία.

Για την Αλβανία ισχύει ότι και για την Σλοβενία.

Εθνικές γλώσσες ή αγγλικά;

Μπορεί στον τελικό να βρέθηκαν όλα τα μη αγγλόφωνα τραγούδια της φετινής Eurovision (με εξαίρεση τη Ρουμανία), αλλά δεν είχαν καλή τύχη στον Τελικό.

Έξι από τις δέκα χώρες που τραγούδησαν στην γλώσσα της χώρας την οποία εκπροσωπούσαν, βρέθηκαν στην τελική δεκάδα (είτε απολύτως είτε μερικώς). Άλλες ευνοήθηκαν από τις κριτικές επιτροπές και άλλες από το τηλεοπτικό κοινό.

https://www.youtube.com/watch?v=ag8qxpvTTy0&pp=ygUFdmVzbmE%3D

BIG5

Οι BIG 5, με εξαίρεση την Ιταλία, συνέχισαν την παράδοση που τις θέλει να βρίσκονται εις τον πάτον.

Δύο από τις μεγάλες χαμένες των BIG 5, ήταν φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. Από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα την περσινή χρονιά, επέστρεψαν σε απογοητευτικές θέσεις. Μάλιστα, στη ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού ήρθαν στην 25η και 26η θέση αντίστοιχα.

Η Ιταλία διατήρησε, τη θέση της στην δεκάδα, ενώ η Γαλλία, βρέθηκε κάτω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα, αν και μεγάλο φαβορί.

Από την άλλη η Γερμανία συνεχίζει  να τερματίζει στις τελευταίες θέσεις, κάτι που θα πρέπει να την βάλει σε σκέψεις.

Οι επιτροπές προάγουν την ποιότητα;

Πέντε από τις δέκα συμμετοχές που βρέθηκαν στην δεκάδα των κριτικών επιτροπών, ήταν μπαλάντες. Φυσικά και μια κριτική επιτροπή, καθώς αυτή είναι η ιδιότητα της θα κρίνει μουσικά και φωνητικά ένα καλλιτέχνη, με την γνώμη του ειδικού.

Δεν θα κρίνει αν αυτή χορεύει ωραία, αλλά αν είναι εντυπωσιακή σαν γυναικά, αλλά θα εμβαθύνει στην ποιότητα του τραγουδιού του καλλιτέχνη.

Και μπορεί το τηλεοπτικό κοινό και δικαίωμα του να μην στηρίζει αρκετές φορές την γνώμη των κριτικών επιτροπών, αλλά ο καθένας που κρίνει σε αυτόν τον διαγωνισμό αλλά και η άποψη όλων έχει την ίδια βαρύτητα.

Στοιχήματα, poll και στατιστικά

Επτά από τις δέκα χώρες που βρίσκονταν την μέρα του τελικού στην τελική δεκάδα των στοιχημάτων, κατάφεραν να βρεθούν σε αυτή, ενώ έπεσαν μέσα και στον συνολικό νικητή. Ενώ πέντε μόνο από τις δέκα χώρες, της τελικής δεκάδας του My Eurovision Scoreboard, βρέθηκαν στην αντίστοιχη δεκάδα της Eurovision.

Από την άλλη τα σωματεία τον OGAE και INFE, σημείωσαν μεγίστη αποτυχία.

Το OGAE Poll πέτυχε σωστά έξι από τις δέκα χώρες της τελικής δεκάδας. Το ίδιο και το INFE Poll.

Τέλος, τα στατιστικά Ημιτελικών, Τελικών και θέσεις αυτών με βάση την προϊστορία έπεσαν σε μεγάλο βαθμό μέσα, κάνοντας με να ερωτώμαι, αν πρόκειται για τύχη ή για καθοδηγούμενες κινήσεις.

Εθνικός τελικός ή απευθείας ανάθεση;

Οκτώ από τις δέκα χώρες που βρέθηκαν στην τελική δεκάδα, επέλεξαν τον εκπρόσωπο τους μέσω εθνικού τελικού, ενώ οι υπόλοιπες δύο με απευθείας ανάθεση.

Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις βλέπε Βέλγιο και Πολωνία το τηλεοπτικό κοινό, είχε άλλη άποψη αλλά επικράτησαν οι κριτικές επιτροπές, με το αποτέλεσμα να μοιάζει για πολλούς, με απευθείας ανάθεση.

Αν με ρωτάτε και τα δύο χρειάζονται στον τρόπο επιλογής, αρκεί, η επιλογή να γίνεται με σωστά κριτήρια τα οποία κάποιες φορές δεν τα έχει ούτε το κοινό, ούτε οι ειδήμονες της μουσικής.

Αυτό που θέλουν αμφότεροι είναι η σωστή εκπροσώπηση της χώρας και ένα καλό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας περιμένω από όλες τις χώρες που είτε πέτυχαν ένα καλό αποτέλεσμα φέτος είτε απέτυχαν να βρεθούν ξανά στον τελικό, να βάλουν να δυνατά τους και να έχουμε μια Eurovision, με περισσότερο ενδιαφέρον το 2024.


Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στο Eurovisionfun γιατί το ταξίδι για την Eurovision 2024 μόλις ξεκίνησε!

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Μάριος
    Μάριος says:

    Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι οι επιτροπές πέτυχαν και τους δύο σκοπούς για τους οποίους επανήλθαν από την EBU:
    1. Περιόρισαν την άκρατη ανταλλαγή ψήφων μεταξύ φιλικών χωρών, γειτόνων και μεταναστών προς τη “μαμά πατρίδα”.
    2. Βελτίωσαν το μουσικό επίπεδο του διαγωνισμού, αποτελώντας ανάχωμα σε εξόφθαλμα κιτσαριά και βλακώδεις συμμετοχές, με αποτέλεσμα καλύτερα τραγούδια και νικητές πολύ πιο κοντά στο σύγχρονο άκουσμα, που γνωρίζουν εμπορική επιτυχία και μετά τον διαγωνισμό.

    Βελτιώσεις μπορούν να υπάρξουν (περισσότερο πολυμελείς, μεγαλύτερη ποικιλία ιδιοτήτων στα μέλη τους), αλλά κατάργησή τους θα οδηγήσει αρά ή γρήγορα σε οπισθοδρόμηση.

    Απάντηση
  2. cc
    cc says:

    “Απαξίωση της ψήφου του τηλεοπτικού κοινού”… αλήθεια τώρα; Καμία απαξίωση, με αντίστροφη ανάγνωση θα μπορούσε να πει κάποιος «απαξίωση της ψήφου των επιτροπών». Οι επιτροπές χρειάζονται για να κόβουν τρολ συμμετοχές που είδαμε πριν το 2009 να σαρώνουν στο televoting και που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν το επίπεδο στα τάρταρα. Μην ξεχνάμε ότι οι επιτροπές ήταν αυτές που χάρισαν στην πολυαγαπημένη Αμάντα την 8η θέση πέρυσι, στο televoting η Αμάντα είχε πατώσει. Επομένως μην αναθεματίζουμε τις επιτροπές όταν δεν μας συμφέρει.

    Απάντηση
  3. Γιώργος Κ.
    Γιώργος Κ. says:

    Να κάνω κι εγώ τα σχόλιά μου σχετικά με τον τελικό:
    – Ένας αρκετά εντυπωσιακός τελικός με μέτριο επίπεδο συμμετοχών. Οι Άγγλοι παρουσιαστές και η κοπέλα από την Ουκρανία δεν ήταν πολύ καλοί και οι δικές μας σχολιάστριες ήταν αξιοπρεπείς, όπως έχω ξανά πει. Η έναρξη και τα interval acts πολύ καλά σε αντίθεση με αυτά των ημιτελικών.
    – Ως προς τα αποτελέσματα: δεν μου άρεσε καθόλου που άκουγα συνέχεια “12 points go to… Sweden!”. Ήταν βαρετό και άδικο για τον Κάρια (αν το λέω σωστά) από την Φινλανδία γιατί πραγματικά ο άνθρωπος ΣΑΡΩΣΕ στο televoting!!! Η Λορίν δεν πήρε ούτε ένα δωδεκάρι από το κοινό! Μεγάλη αδικία για Φινλανδία! Πρέπει άμεσα να αυξηθούν τα μέλη της κάθε κριτικής επιτροπής και να συμμετέχουν γνωστά πρόσωπα! Επίσης, δεν είμαι υπέρ στο να επανέρχονται παλιοί νικητές στον διαγωνισμό γιατί αυτοί έχουν ήδη κερδίσει. Πάντως το “Tattoo” ήταν καλό τραγούδι (αν εξαιρέσουμε το οπτικό αποτέλεσμα). Σχετικά με τη δικιά μας επιτροπή πέταξε στα σκουπίδια το δωδεκάρι της (δεν υπονοώ ότι ήταν σκουπίδι του τραγούδι του Βελγίου, απλά ότι δεν το άξιζε) και έδωσε απλά 4 στην Κύπρο, ενώ θα μπορούσε τουλάχιστον ένα οκτάρι. Σχετικά με το televoting, περίπου όλοι ήρθαν κοντά αν εξαιρέσουμε τις χώρες που βγήκαν στις πρώτες θέσεις. Όσον αφορά τα τελικά αποτελέσματα περίμενα πιο ψηλά Αυστρία (καταστράφηκαν δυστυχώς λόγω της θέσης 01), Γαλλία (το δάχτυλο λολ), Αρμενία (απλά αγαπώ αυτό το τραγούδι), Σλοβενία και πιο χαμηλά Ιταλία (δεν περίμενα καθόλου 4η θέση, αλλά χάρηκα πολύ), Εσθονία (εδώ και αν χάρηκα πολύ!), Τσεχία, Κύπρο, Αυστραλία, Βέλγιο, Νορβηγία (πίστευα ότι δεν θα πήγαινε πολύ καλά λόγω φωνητικών, αλλά σάρωσε στο televoting), Ουκρανία, Λιθουανία. Επίσης χάρηκα πολύ για τη Noa (δεύτερη στις επιτροπές;;;!!!) και χάρηκα λιγάκι μέσα μου επειδή η Ισπανία και η Σερβία (που μου ήταν και fan favorites!) δεν πήγαν καλά. Τέλος χάρηκα πολύ για Κύπρο! Εξαιρετική η δωδέκατη θέση, δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής…! Μακάρι να ήταν δεκάδα!
    – Στον τελικό ψήφισα για πρώτη φορά πέντε φορές, από μία ψήφο στις: Ελβετία, Γαλλία, Φινλανδία, Αρμενία, Ισραήλ. Ευτυχώς 4/5 πήραν βαθμό από Ελλάδα!

    Σχετικά με τα αναλυτικά αποτελέσματα των ημιτελικών:
    – Πάνω κάτω ήταν αυτά που περίμενα (περίμενα ότι η Φινλανδία θα είχε τερματίσει πρώτη στον ημιτελικό), αλλά δεν περίμενα τόσο χάλια για εμάς. Πάλι καλά που είχαμε και την Κύπρο! Ελπίζω του χρόνου να πάνε όλα καλά στην Σουηδία!

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *