Ελλάδα: Τι απαντά ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής για το 4αρι στην Κύπρο!
Στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και στον σταθμό MEGA, μίλησε ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής για την Eurovision 2023, Νικόλαος Νικολακόπουλος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα της αδιανόητης βαθμολογίας της ελληνικής επιτροπής και συγκεκριμένα απέναντι στην Κύπρο, αλλά και στο γεγονός ότι η κατάσταση έχει χρωματιστεί και πολιτικά.
Συγκεκριμένα δήλωσε:
Είμαστε και οι πέντε ειδικοί του χώρου. Η ΕΡΤ έστειλε στην EBU τα βιογραφικά μας και τα ενέκρινε. Συγκεντρωθήκαμε και οι πέντε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου ψηφίσαμε με παρουσία συμβολαιογράφου, σύμφωνα με τους κανόνες της EBU. Η διαδικασία ήταν διαφανής και αμερόληπτη. Ήμασταν αντικειμενικοί. Ψηφίσαμε και τα 26 τραγούδια, με βαθμίδα από το ένα έως το 26. Δεν σκεφτήκαμε τα στοιχήματα. Δεν έχουμε να δικαιολογήσουμε τίποτα. Μάλιστα, υπήρξε σχετικό βίντεο της EBU που ανέφερε να μην ψηφίσουμε με συναισθηματικά κριτήρια.
Μάλιστα στράφηκε και ενάντια στον πρώην υπουργό Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθειες αποξένωσης του Κυπριακού λαού.
Το τεσσάρι στην Κύπρο στην eurovision δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα, ένα ακόμα δείγμα, της προσπάθειας που κάνουν πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία απο την Μεγαλόνησο και το Κυπριακό, ώστε να προωθηθούν τα απορριπτεα σχέδια τους
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) May 15, 2023
Υπενθυμίζουμε ότι τα μέλη της ελληνικής κριτικής επιτροπής ήταν:
- Χρήστος Γιακουμόπουλος
- Φώτης (Τάκης) Γιαννούτσος
- Νικόλαος Νικολακόπουλος
- Κλαούντια Ματόλα
- Ευανθία Θεοτοκάτου
Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:
Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!
Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στο Eurovisionfun γιατί το ταξίδι για την Eurovision 2024 μόλις ξεκίνησε!
Όλη η νοοτροπία της ΕΡΤ σε μια πρόταση: “Δεν έχουμε να δικαιολογήσουμε τίποτα”. Θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν, να ψηφίζουν, να λένε, να αποφασίζουν για ό,τι θέλουν, όπως θέλουν, όποιοι θέλουν, όποτε το θέλουν, και να έχουν την πολυτέλεια να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη με δηλώσεις του τύπου, “έτσι κρίναμε”, “έτσι θέλαμε”, “έτσι γουστάραμε”. Ας πει κάποιος στον πρόεδρο της επιτροπής της ΕΡΤ ότι όλα αυτά που περιγράφει ως διαδικασία ίσχυαν και όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό δεν εμπόδιζε τις προηγούμενες επιτροπές να ψηφίζουν την μοναδική σταθερή σύμμαχο που έχει η Ελλάδα στον θεσμό με υψηλές βαθμολογίες. Δεν άλλαξε κάτι φέτος επί της διαδικασίας που να δικαιολογεί το 4αρι. Πάντα πέντε άτομα σχετικά με την μουσική ήταν οι κριτές, πάντα ψήφιζαν με παρουσία συμβολαιογράφου υπό τους κανόνες της EBU και κάθε χρόνο η προτροπή της EBU προς όλες τις χώρες είναι να ψηφίζουν χωρίς συναισθηματισμούς.
Υ.Γ Δεν μπορεί πάντα και συνεχώς να βρέχει. Κάποιες φορές μας φτύνουν κι ας μην θέλουμε να το παραδεχτούμε.
Υ.Γ 2 Πέντε κριτές όλοι ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ παραγωγοί για να κρίνουν ένα κατά βάση κυρίως ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ σόου. Η ΕΡΤ έχει χάσει το τηλεοπτικό κομμάτι του πράγματος, γι αυτό και κρίνει και αποφασίζει για το ποιος θα μας εκπροσωπήσει βάσει στουντιακών ντέμο, αγνοώντας αν μπορούν να τραγουδήσουν live κι αν έχουν σκηνικό και τηλεοπτικό εκτόπισμα.
Καλά έκανε και επέλεξε ανθρώπους στην επιτροπή που έχουν σχέση μόνο με το μουσικό κομμάτι (όση μπορούν να έχουν ραδιοφωνικοί παραγωγοί τέλος πάντων) γιατί αυτή είναι κατ’ εξοχήν η δουλειά της επιτροπής, να βαθμολογεί τα τραγούδια και τα φωνητικά όχι τη σκηνική παρουσία.
Κάπου μπερδεύεσαι ή σου διαφεύγει κάτι. Μέσα στα κριτήρια που βαθμολογούν και τους έχουν δοθεί είναι και το staging και το performance. Επίσης είδαμε ότι ψήφισαν Ισραήλ και Πολωνία. Για ποια φωνητικά μιλάς?
Δεν είπα ότι απαραίτητα το κάνουν πάντα, αυτό που λέω είναι ποιός είναι θεωρητικά ο ρόλος της επιτροπής. Τώρα έγω τα κριτήρια με βάση τα οποία ψηφίζουν δεν τα ξέρω αλλά από όσο γνωρίζω δεν είναι γενικά γνωστά. Πάντως θυμάμαι ότι το 2019 η Νορβηγία είχε σοβαρά τεχνικά προβλήματα στον ημιτελικό και όλοι είχαν αγχωθεί και πολλοί λέγαν ότι οι κριτές δεν δίνουν τόση σημασία στην παρουσίαση (αν και τελικά τους είχαν εκτός δεκάδας έτσι κι αλλιώς).
Αντιπαρέρχομαι τις αστειότητες Κοτζιά. Η κάθε επιτροπή βαθμολογεί όπως κρίνει. Δεν ήταν για 12 το Κυπριακό τραγούδι. Θα μπορούσε να δωθεί ένα 7-8.
Πάντως, αν λόγω άνωθεν κατεύθυνσης ή συναισθηματισμού και οι 5 κριτές της ελληνικής επιτροπής έδιναν 1η την Κύπρο, υπήρχε ο κίνδυνος της ακύρωσης της επιτροπής από την EBU λόγω ενδείξεων συνεννόησης. .
Προσωπική μου άποψη (και το είπα και σε άλλο ποστ) από όλο αυτό το μαύρο χάλι που ήταν η Ελληνική συμμετοχή φέτος, το μόνο ανεκτό ήταν η επιτροπή. Εντάξει δε γίνεται να δίνουμε συνέχεια δωδεκάρι στην Κύπρο κάθε χρόνο ντε και καλά (και vice versa φυσικά), έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, συνέβει και τώρα και σίγουρα θα ξανασυμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Θεωρώ ότι όλο αυτό με τους τέσσερις βαθμούς είναι τζάμπα καβγάς και κυριολεκτικά το λιγότερο που θα έπρεπε να μας απασχολεί από τη φετινή μας συμμετοχή για το μέλλον συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα.