Editorial: Και κάπως έτσι γυρίσαμε χρόνια πίσω …

Άλλος ένας διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision λαμβάνει σε λίγες ώρες τέλος και μετά θα πρέπει να περιμένουμε άλλη μία χρονιά. Ήταν μία σεζόν πολύ περίεργη για τα καθ’ ημάς. Μια γιουροβιζιονική σεζόν που ξεκίνησε με όνειρα και ελπίδες και κατέληξε ωσάν μια ελληνική τραγωδία. Μια χρονιά που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σας πούμε αυτά που αντίστοιχα σας αναφέραμε την ημέρα του τελικού τα δύο τελευταία χρόνια, όταν η ΕΡΤ φαινόταν πως ήξερε τι ήθελε και που πήγαινε.

Αβέβαιο το μέλλον μας στο διαγωνισμό

Είναι γενική αποδοχή και εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι διαφορετικό. Η ΕΡΤ φέτος τα έκανε όλα λάθος. Το ίδιο θα σας πει ο πιο άσχετος τηλεθεατής (αφού φέτος η συμμετοχή μας έγινε viral για αρνητικούς λόγους), μέχρι και τους πιο ειδικούς που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στα τηλεοπτικά πάνελ για να σχολιάσουν τα της Eurovision (Τζ. Καλημέρης, Ντ. Γκολεμά, Λ. Κογκαλίδης κ.α.).

Η ΕΡΤ από την λογική του διαλέγουμε το τραγούδι που θα μας φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στο διαγωνισμό, έφθασε στη λογική του τα κάνουμε όλα μαντάρα, γκρεμίζοντας όλα όσα με δυσκολία έχτισε τα προηγούμενα χρόνια, χάνοντας την όποια αξιοπιστία της, θολώνοντας την εικόνα της και θέτοντας ακόμα και σε αμφισβήτηση όλη την διαδικασία επιλογής, αφού η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια με πολλούς να μιλούν πλέον καθαρά για ένα σκάνδαλο.

Η 7μελής επιτροπή της ΕΡΤ που χάρις στην δική της βαθμολογία επιλέχθηκε το What They Say, συνεχίζει να αδιαφορεί, χωρίς να λαμβάνει οποιοδήποτε μέλος της καμία ευθύνη για αυτό το φιάσκο, που οδήγησε σε έναν αποκλεισμό. Η ΕΡΤ δαπάνησε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για την φετινή μας συμμετοχή, για να πετύχει όλα τα παραπάνω και να μεταδώσει σήμερα το βράδυ έναν τελικό χωρίς την ελληνική συμμετοχή και χωρίς την αναμενόμενη τηλεθέαση.

Η ανεπιτυχής προσπάθεια τόσο των σχολιαστών της μετάδοσης από τις κκ Κοζάκου και Μελιτά, να μας πείσουν πως η φετινή συμμετοχή επελέγη και από το τηλεοπτικό κοινό, εξόργισε ακόμα περισσότερο τους τηλεθεατές και τους φίλους του διαγωνισμού, που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καυτηρίασαν εντόνως την φράση τους αυτή.

Το δελτίο τύπου που ακολούθησε τον αποκλεισμό μας σχολιάστηκε επίσης αρνητικά, αφού αφήνει πολλά περισσότερα ερωτηματικά για τον τρόπο επιλογής του What They Say, ενώ δείχνει και άγνοια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Το μέλλον μοιάζει άγνωστο και αβέβαιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Όλα θα εξαρτηθούν από τα πρόσωπα που θα λάβουν τις αποφάσεις και θα εμπλακούν στην διαδικασία επιλογής. Παλαικό αίτημα θα λέγαμε πως είναι η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του κοινού. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως αυτό από μόνο του θα φέρει την λύση. Το ζήτημα είναι η ΕΡΤ να δείξει πως και πάλι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και διαφάνεια τον θεσμό. Πως ο καλλιτέχνης που θα στείλει την συμμετοχή του, θα ξέρει πως αν έχει το καλύτερο τραγούδι θα επιλεγεί και δεν θα επικρατήσουν προσωπικές αντζέντες, εγωισμοί και στερεότυπα για συγκεκριμένα είδη τραγουδιού.

Όλα αυτά όμως θα τα συζητάμε και θα σας τα παρουσιάζουμε τους επόμενους μήνες, παρακολουθώντας φυσικά από κοντά όλα όσα συμβαίνουν στο ραδιομέγαρο και σχετίζονται και τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Καθολική επικράτηση του Eurovisionfun

Στον αντίποδα τώρα, δεν θα μπορούσα να μην είμαι πιο χαρούμενος για την απήχηση και την ανταπόκριση του Eurovisionfun και την φετινή σεζόν. Είχα την αγωνία πως λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος για την φετινή ελληνική συμμετοχή, δεν θα υπήρχε αντίστοιχα και ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας. Αυτό όμως που συνέβη έχει ξεπεράσει κάθε αισιόδοξη μας προσδοκία. Οι επισκέπτες έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με τα πολύ υψηλά μας νούμερα από πέρσι. Τα μηνύματα με συγχαρητήρια για την όλη στάση μας και τις ανταποκρίσεις μας είναι αμέτρητα.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε φέτος, νοιώθουμε πιο δυνατοί από ποτέ. Νοιώθουμε πως εκφράζουμε την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων eurofans, που έχουν αντιληφθεί πως είμαστε το μοναδικό αντικειμενικό και αμερόληπτο μέσο ενημέρωσης για τα eurovision δρώμενα στην χώρα μας. Τι κι αν αυτή την χρονιά λάβαμε λιγότερες διαπιστεύσεις από την ΕΡΤ από sites που έχουν το 1/4 της δικής μας επισκεψιμότητας, η δική σας αγάπη και προτίμηση στέλνει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις… Για όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να μην σας πούμε για μία ακόμα φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την head of press της ελληνικής αποστολής, Ιωάννα Νιαότη, που προσπάθησε από την δική της πλευρά να διατηρήσει τις ισορροπίες, χωρίς φυσικά πάντοτε αυτό να είναι δυνατό. Για όλα αυτά όμως θα επανέλθουμε και θα επανέλθουμε θεσμικά, γιατί η ΕΡΤ είναι δημόσια τηλεόραση και όλα όσα εξόφθαλμα και μεροληπτικά συνέβησαν φέτος αποτελούν μία κηλίδα στην ιστορία της.

Ευχόμαστε σε όλους να απολαύσετε τον τελικό του διαγωνισμού και να κερδίσει ο καλύτερος. Καλή επιτυχία στην Κύπρο μας, που σήμερα το βράδυ εκπροσωπεί τον ελληνισμό!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

15 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Tina
    Tina says:

    Συμφωνώ απόλυτα με όσα λέτε στο άρθρο σας η καλλιτεχνική επιτροπή είναι στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βροντά καμία ανάληψη ευθύνης θα ήθελα να είμαι αισιόδοξη αν και δύσκολο στην παρούσα φάση ότι με όλο αυτόν τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και το επερχόμενο δικαστήριο τον Ιούνιο θα αναγκαστούν στο ραδιομέγαρο να αλλάξουν τακτική ως προς τον τρόπο επιλογής τραγουδιού και εκπροσώπου αλλιως καλύτερα να αποσυρθουνε παρά να ζούμε αυτό το φιάσκο εξαιτίας κάποιον που μάλλον δεν τους ενδιαφέρει να πηγαίνει καλά η χώρα μας στον διαγωνισμό.

    Απάντηση
  2. POLYCHRONIS RIZOS
    POLYCHRONIS RIZOS says:

    Όλο το άρθρο είναι σωστό. Είναι καιρός πλέον η ΕΡΤ να αλλάξει γραμμή πλεύσης ως προς τη διαδικασία επιλογής εκπροσώπου. Γιατί όχι ένας εθνικός τελικός;
    Ελπίζω πως του χρόνου να έχουμε ένα καλό πλασάρισμά ΑΝΤΑΞΙΑ της Stefanias & της Amandas Tenfjord.

    Απάντηση
  3. dimitris esc
    dimitris esc says:

    Δεν συμφωνω ότι φέτος δημιουργήθηκε το πρόβλημα στον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ την Eurovision.Απλώς η είσοδος στο τοπ-10 τα 2 προηγούμενα χρόνια κουκούλωσε το πρόβλημα. Τα τελευταία 10 χρόνια οι περισσότεροι βαθμοί που έχουμε πάρει από το televoting είναι 79 το 2021 με ένα τραγούδι που-φαντάζομαι-αυτοί που το έγραψαν πίστευαν ότι θα αρεσει πολύ στο κοινό.Τι σημαίνει αυτή η τραγική συγκομιδή πόντων; Οτι η ΕΡΤ έχει χάσει εντελώς επαφή με τι τι θέλει ο κόσμος. Επιπλέον απόδειξη αυτού αποτελεί ότι τα τραγούδια που στέλνουμε πηγαίνουν άπατα στην Ελλάδα. Υπάρχει ομαδα στην κρατική τηλεόραση που να αναλύει τα αποτελέσματα; Να διατηρεί επαφή με τις εξελίξεις του διαγωνισμού; Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν. Λύση σιγουρα δεν είναι συγκεκριμένες ομαδες να παίρνουν μονοπωλιακά το χρίσμα της εκπροσώπησης μας επειδή δείχνουν αυξημενο ενδιαφερον για τον διαγωνισμό.
    Οι προτάσεις μου:
    Νέα επιτροπη από την ΕΡΤ αποτελούμενη από ανθρώπους του χώρου με εγνωσμένη αξία πχ. Πορτοκαλογλου,Μαραβεγιας,Ρένα Μορφη(αναφέρω ανθρώπους που συνεργάζονται με την ΕΡΤ αλλά υπάρχουν πολλοί)
    Απευθείας ανάθεση μονο σε καλλιτέχνες με καριέρα στο τραγούδι και με επιτυχίες
    ή ανοιχτός τελικός με λαιβ εμφανίσεις κ ψήφο κοινού κ επιτροπής.

    Απάντηση
      • dimitris esc
        dimitris esc says:

        Δεν εννοω να αποφασιζει απαραιτητα μονη της αυτή η επιτροπή. Η κύρια θέση μου ειναι ότι η παρούσα επιτροπή έκλεισε τον κύκλο της. Θέλουμε ανθρώπους που να αγαπούν τον διαγωνισμό και να μην βλέπουν τη παρουσία τους στην επιτροπή ως αγγαρεία ή μια ακόμη υποχρέωση.

        Απάντηση
    • Melissa, goodbye!
      Melissa, goodbye! says:

      Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά του χρόνου πάλι dream team θα έχουμε. Όλα φυσικά θα ξαναγίνουν τέλεια, η ΕΡΤ θα ξαναρχίσει να παιρνει τον διαγωνσιμό σοβαρά και μπλα μπλα. Πρόκριση στον τελικό κι εκεί μας περιμένει το σύνηθες σκορ. 100 και κάτι βαθμοί από επιτροπές, 40-50 από το κοινό και χαμηλά στη δεκαδούλα. Μέχρι εκεί μπορούμε και για μέχει εκεί είμαστε. Δυστυχώς.

      Απάντηση
      • WTF
        WTF says:

        Έχουμε τρελαθεί που δεν μας ικανοποιεί μια θέση στην δεκάδα;
        Τί να πουν τα Σκόπια, το Σαν Μαρίνο, το Μαυροβούνιο που δεν έχουν μπει ποτέ; ή η Γεωργία που μια φορά πήγε μέχρι το 9.

        Απάντηση
        • Melissa, goodbye!
          Melissa, goodbye! says:

          Ωραία…με την ίδια λογική να μην γκρινιάζουμε για το φετινό αποκλεισμό επειδή το Σαν Μαρίνο έχει περάσει μόνο 2 φορές τελικό και η Γεωργία έχει να δει τελικό από το 2016. Σωστά; Δηλαδή πειράζει που θέλω περισσότερη τρέλα και καλλιτεχνική έμπνευσή; θέλω επιτέλους να στείλουμε ένα τραγούδι που θα μας κάνει φαβορί από την πρώτη στιγμή και που θα σαρώνει στον κόσμο, πχ Φινλανδία με τσα τσα τσα. Και επιτέλους φτάνει με τα ραδιοφωνικά ξενέρωτα ακούσματα. Η τελευταία μας συμμετοχή που έκανε αίσθηση, είτε το παραδεχτείτε μερικοί είτε όχι, ήταν το Alcohol Is Free.Ούτε το περσινό ούτε το προπέρσινο, που ελάχιστοι ξένοι τα θυμούνται.

          Απάντηση
          • help us someone, even San Marino
            help us someone, even San Marino says:

            – Villagers of Ioannina
            – Melissa (γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα)
            – einn. (DJ Mixer)
            – …

  4. ANASTASOPOULOU VASILIKI
    ANASTASOPOULOU VASILIKI says:

    μπράβο Γ Αργυρίου , τα είπες όλα. Ευθιξία δεν έχει κανείς στην ΕΡΤ ν ακούσουμε έστω μία παραίτηση?

    Απάντηση
  5. DK
    DK says:

    Ωραίο άρθρο μεστό και περιεκτικό . Ευχαριστούμε πολύ για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε , την αρθρογραφία , τα live , μας κρατάτε ωραία συντροφιά κι αναζωπυρώνετε το ενδιαφέρον μας ακόμη και φέτος όπου η ΕΡΤ μας γύρισε χρόνια πίσω . Καλή συνέχεια

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *