Editorial: Οι ακατάλληλες επιτροπές της ΕΡΤ vol.2 | Υπάρχει τυπικό κώλυμα στην ελληνική επιτροπή;

Ότι θα μπορούσε η ΕΡΤ επικοινωνιακά να τα κάνει ακόμα χειρότερα, ήταν κάτι που δεν το περίμενε ειλικρινά κανείς. Μετά τα απανωτά αυτογκόλ, η ελληνική δημόσια τηλεόραση ολοκλήρωσε την παρουσία της στον φετινό διαγωνισμό με ένα θα λέγαμε μάθημα που θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολές δημοσιογραφίας και επικοινωνίας, με τίτλο πως να τα κάνω όλα λάθος.

Η ΕΡΤ στέρησε το top10 από την Κύπρο

Αφού η υπόθεση διαδικασία επιλογής της ελληνικής συμμετοχής έχει φτάσει στα ελληνικά δικαστήρια, αφού καταφέραμε στον ευκολότερο ημιτελικό στην ιστορία της Eurovision να λάβουμε 14 ολόκληρους βαθμούς  και να αποκλειστούμε, αφού η μετάδοση των κκ Κοζάκου και Μελίτα κατάφερε να εξοργίσει όλο το ελληνικό Twitter με την ανεπιτυχή προσπάθεια απόδοσης ευθυνών και στο κοινό, αφού η ΕΡΤ μετά τον αποκλεισμό μας από τον τελικό εξέδωσε ένα δελτίο τύπου γεμάτο ανακρίβειες και ερωτηματικά, αφού ο κ. Μπουρούνης προσπάθησε από το Λίβερπουλ να εξηγήσει στο κεντρικό δελτίο τα ανεξήγητα χωρίς να δώσει καμία απάντηση, ήρθε και το απαραίτητο κερασάκι στην τούρτα.

Η κριτική επιτροπή που ορίστηκε ώστε να δώσει την βαθμολογία στον τελικό του διαγωνισμού, εξέπληξε αρνητικά τους πάντες με τις επιλογές της, ενώ με το 4αρι που έδωσε στον Andrew Lambrou, στέρησε από την Κύπρο ένα αποτέλεσμα στο top10. Οι αντιδράσεις από εκείνη την στιγμή είναι πολύ μεγάλες, αφού οι αποφάσεις των επιτροπών της ΕΡΤ φέτος στην Eurovision, φαίνονται τουλάχιστον παράξενες και καμία σύνδεση με την κοινωνική πραγματικότητα.

Μέσα σε λίγα λεπτά το #Δώσαμε4 έγινε viral, ενώ επώνυμοι και ανώνυμοι σχολίασαν πολύ αρνητικά και αυτή την απόφαση, μίας ακόμα ακατάλληλης επιτροπής της ΕΡΤ για τον διαγωνισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως στην προσπάθεια της η ΕΡΤ να φανεί ποιοτική, έδωσε 10 στην Πορτογαλία (από τους συνολικά 16 βαθμούς που έλαβε στις επιτροπές) και 12 στο Βέλγιο, επιλογές που βρέθηκαν πολύ χαμηλά στην ψηφοφορία του κοινού. Μάλλον έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της η ΕΡΤ, να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το λαικό αίσθημα, δεν εξηγείται διαφορετικά. Το δε αστειότερο όλων ήταν οι συνεχείς αναφορές των σχολιαστών στην Σερβία, και στην μουσική πρόταση με την οποία συμμετέχει, η οποία όπως και εμείς, έλαβε τους λιγότερους βαθμούς που έχει λάβει ποτέ η Σερβία στο διαγωνισμό από την βαθμολογία του κοινού. Μάλλον χρειάζεται κάποιος να τους υπενθυμίσει πως ο γιαλός τις περισσότερες φορές δεν είναι στραβός, εμείς απλά αρμενίζουμε στραβά …

Κώλυμα στην σύνθεση της ελληνικής επιτροπής;

Αυτό όμως που μας κάνει φοβερή εντύπωση κοιτάζοντας τα μέλη της ελληνικής επιτροπής είναι πως τουλάχιστον σε μία πρώτη ματιά και από τυπικής άποψης φαίνεται προβληματική. Τι εννοούμε; Από τα προηγούμενα χρόνια θυμόμαστε πως στους κανονισμούς της EBU για τον διαγωνισμό, πάντοτε επιτρέπονταν μέχρι ένα μέλος που να έχει εργασιακή σχέση με τη δημόσια τηλεόραση. Φέτος, και εφόσον οι κανονισμοί δεν έχουν αλλάξει στο κομμάτι αυτό, παρατηρούμε πως δύο από τα πέντε μέλη της επιτροπής είναι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (ο κ. Νικολακόπουλος σύμβουλος ραδιοφώνου και η κα. Κλαούντια Ματόλα ραδ. παραγωγός στο Cosmos). Μέχρι πρότινος μάλιστα ήταν εργαζόμενος της ΕΡΤ και ο κ. Γιαννούτσος.

Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζουμε είναι το θέμα του επαγγέλματος των μελών της επιτροπής. Πάντοτε στους κανονισμούς αναφέρεται πως η επιτροπή πρέπει να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποικιλία στην ηλικία των μελών της, στο επαγγελματικό background τους και στο φύλο τους. Στην επιτροπή όμως που ανακοινώθηκε διά στόματος Μαρίας Κοζάκου στο τέλος της μετάδοσης του τελικού, ακούσαμε πέντε ραδιοφωνικούς παραγωγούς, σε σταθμούς μάλιστα που ουδεμία σχέση έχουν με το χαρακτήρα της Eurovision… Το τελευταίο βέβαια μικρή σημασία έχει, σε σχέση με το πρώτο.

Θυμίζουμε πως η EBU το 2019 είχε ακυρώσει μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού την βαθμολογία της κριτικής επιτροπής της Λευκορωσίας, αλλάζοντας έτσι την τελική κατάταξη. Κάτι μου λέει πως αν όντως υπάρχει τυπικό κώλυμα με τα μέλη της ελληνικής επιτροπής, τότε θα έχουμε εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα!


Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Στο Facebook

Στο Twitter

Στο Instagram

Στο TikTok

Στο YouTube

Στο Spotify

Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

10 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Music-Man
    Music-Man says:

    Ποσο δικιο εχουν άπαντες, που τα χώνουν στην επιτροπη, γιατί αυτο το 4 δεν χωνευεται!
    Φετος, που ειχε μια απο τις καλυτερες και αρτιοτερες συμμετοχες η Κυπρος και έδωσαν 4! Και 10 στην Πορτογαλία, και 12….στο Βελγιο!

    Και οχι μονο δεν χωνεύεται γιατι ειναι πολυ άδικος βαθμος, αλλα και 8 να έδιναν θα έμπαινε 10δα η Κύπρος, που το αξιζε ετσι και αλλιως! Καλα κανουν και τους βρίζουν ΟΛΟΙ. Κυπριοι, και Ελληνες! Και οι ξενοι τα έχασαν….Μονο ντροπη και αισχος για την επιτροπη και δεν πα να λενε ολοι οτι δικαιωμα του καθενος ειναι να εχει την γνωμη του! Ναι ειναι, οπως και να κρινεται για αυτο! Αισχος λοιπον!

    Τουλαχιστον το Ελληνικο κοινο τιμησε δικαιως την Κυπρο και της εδωσε το 12αρι, που της άξιζε!

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      και με 7 εμπαινε τοπ10. Θα ηταν ισοψηφια με Τσεχία, αλλα θα επαιρνε τη 10η θεση η Κυπρος γτ ηταν υψηλοτερα στο tele ακριβως ετσι όπως πηραμε εμεις το 2021 την 10η θεση με την Βουλγαρια.

      Απάντηση
  2. eurovision2024
    eurovision2024 says:

    Νομίζω πως η 5μελής επιτροπή ακολουθώντας τα χνάρια της 7μελούς επιτροπής κατάφερε να αποδείξει πως είναι γνήσια επιτροπή της ΕΡΤ. Σε περίπτωση που η 7μελής επιτροπή συμφωνούσε με την επιτροπή κοινού και η 5μελής επιτροπή έδινε από 8-12 βαθμούς στη Κύπρο , τότε καμία από τις δυο δεν θα ήταν επιτροπή ,με μέλη επιλεγμένα από την ΕΡΤ. Μην ξεχνάμε ότι την ελληνική συμμετοχή επέλεξε και η επιτροπή κοινού , όπως μας υπενθύμισε η ακριβοδίκαιη-μαθηματικός κυρία Κοζάκου. Άντε και του χρόνου με αξιόλογες επιτροπές , άλλωστε η καριέρα του καλλιτέχνη ξεκινάει μετά τον αποκλεισμό του. Η σκηνοθεσία και το τραγούδι ήταν καλό , απλώς δεν άρεσε τόσο. (βλέπε ρήγος)

    Απάντηση
  3. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Εξαιρετικο άρθρο για ακόμα μια φορά!
    Επίσης κύριε Αργυρίου, η κυρία Κοζάκου, εκτός από μαθηματικός, και ειδήμονας του θεσμού της Eurovision (γελάμε!) εντυπωσιάστηκε που το Ισραήλ με τέτοιο τραγούδι πήγε τόσο ψηλά στην ψηφοφορία των επιτροπών. Προφανώς επειδή ήταν έθνικ, ξεχνώντας ότι ήταν καλοδουλεμένο και επαγγελματικο στο σύνολο του.
    Άλλη μια απόδειξη ότι η 7μελης επιτροπή της ΕΡΤ μυρίζει ναφθαλίνη.
    Μετά και το 4αρι στη Κύπρο που σίγουρα έγινε σκόπιμα, και ήταν εντολή άνωθεν όπως εξάλλου και η επιλογή του Βίκτωρα αφού δεν έβγαινε μαθηματικά ούτε το πρώτο βύσμα αλλά ούτε και το δεύτερο, κατέληξα στο ότι ο κύριος Ζουλας (αν δεν κάνω λάθος εμπλέκεται αυτή την 3ετια στην διοίκηση) και τα 7 μέλη της επιτροπής εκτός από επικίνδυνοι, ακατάλληλοι ανίκανοι και ευθυνοφοβοι σε ο,τι σχετίζεται με το διαγωνισμό, είναι και κομπλεξικοι.
    Δίκη μου εκτίμηση, ότι τα δύο προηγούμενα αποτέλεσμα της Αμάντα και της Στεφανίας, έτυχαν και ότι όσο συνεχίζουν να απαξιώνουν το κοινό, μη αλλάζοντας τη διαδικασία και τα μέλη της επιτροπής, η χώρα μας θα φέρνει μέτρια ως κακά αποτελέσματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που δυστυχώς όμως δεν θα είναι ο κανόνας…
    Κανένας βέβαια δεν αναλαμβάνει την ευθύνη από τους άνωθεν και δεν βλέπω να παραιτείται από τη θέση του, αν αυτή σχετίζεται με το διαγωνισμο στον οποίο απέτυχαν παταγωδώς!

    Απάντηση
  4. re_pate_kala
    re_pate_kala says:

    ερώτηση. γιατί πρέπει ντε φάκτο να δώσουμε 12αρι στην Κύπρο; οι επιτροπές δεν είναι για να διαιωνίζουν τις παθογένειες του διαγωνισμού.

    και η Κύπρος πχ στον ημιτελικό του 2018 στην Τερζή δεν είχε δώσει δώδεκα. όπως επίσης ούτε β Ελληνική επιτροπή είχε δώσει στον ημιτελικό τότε 12 στη Φουρέιρα. νομίζω είναι άκρως φασιστικό να βγάζουμε στα μανταλάκια μια επιτροπή γιατί δεν έδωσε 12 σε ένα τραγούδι που μεταξύ κιόλας, ήταν λίγο φόλα. αντικειμενικά πχ της Πορτογαλίας ήταν κλάσης ανώτερο και φωνητικά και ως τραγούδι. και η παρέα μου όταν βλέπαμε το διαγωνισμό που δεν παρακολουθεί στενά, με το Βέλγιο ενθουσιάστηκε. δλδ αυτό που κάνετε είναι υπερβολή.

    επίσης νομίζω ως site τελικά έχετε πολλά στοιχεία κίτρινου τύπου. οριακά θυμίζετε κακές εποχές δελτίου ειδήσεων σταρ. δε λέω, είστε ταχύτατοι, αλλά πολύ κατινε πολλές φορές. αυτά

    Απάντηση
    • Τina
      Τina says:

      Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είναι εντελώς ακατάλληλη για το έργο που της ανατέθηκε και αυτό αποδεικνύεται από τις τόσες αντιδρασεις

      Απάντηση
  5. Nick
    Nick says:

    Όλη η φετινή χρονιά ήταν για την Ελλάδα μία αποτυχία. Το σκάνδαλο επιλογής εκπροσώπου, η εντελώς αποτυχημένη σκηνική εμφάνιση, ο σχολιασμός Κοζάκου- Μελιτά. Για να μη μιλήσω για το 4 στην Κύπρο που στέρησε τη δεκάδα σε μία από τις καλύτερες συμμετοχές τις. Εύχομαι από του χρόνου να γίνουν ριζικές αλλαγές και δεν εννοώ μόνο την αλλαγή των μελών της επιτροπής. Συγχαρητήρια πάντως στον κύριο Αργυρίου και όλη τη συγγραφική ομάδα του site που ενημερώνει τους Έλληνες fans για την επικαιρότητα του διαγωνισμού και δε διστάζει να έρθει αντιμέτωπη με θεσμούς όπως η ΕΡΤ που με τις επιλογές της στέρησε από το ελληνικό κοινό τη χαρά μίας καλής θέσης στον τελικό.

    Απάντηση
    • Tins
      Tins says:

      Άμεσες αλλαγές και παραιτήσεις αυτών που με τις επιλογές τους έφεραν τον τρίτο αποκλεισμό της χώρας μας

      Απάντηση
  6. Eurovision 2023
    Eurovision 2023 says:

    Και γιατί να δώσουν 12 στη Κύπρο?τι θέλετε να μου συγχύσετε το γόνο?ρε πάτε καλά? Αφού δε πήγε αυτός καλά δε θα πάει κανένας…έτσι πάει. Τελεία και παύλα

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *