Eurovision 2023: Μια δεύτερη ανάγνωση στα αποτελέσματα του Πρώτου Ημιτελικού!

Ο Πρώτος από τους συνολικά δύο ημιτελικούς του 67ου Διαγωνισμού της Eurovision πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ με απόλυτη επιτυχία οδηγώντας την Κροατία, την Μολδαβία, την Ελβετία, την Φινλανδία, την Τσεχία, το Ισραήλ, τνη Πορτογαλία, την Σουηδία, την Σερβία και τη Νορβηγία στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα αποτελέσματα, πόσο μάλλον μεταξύ του κύκλου των eurofans, προκάλεσαν μια σειρά από προβλέψεις, αναλύσεις και συζητήσεις. Παρακάτω θα επιχειρήσουμε μια δεύτερη ανάγνωση στα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα.

 

  • Power to the people

Όπως ήταν γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες τα αποτελέσματα των ημιτελικών θα καθορίζονταν αποκλειστικά από την ψήφο των τηλεθεατών. Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2007 οι 10 φιναλίστ προέκυψαν μόνο από το televoting. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το 2008 όσο και το 2009 το κοινό αποφάσιζε τους 9 ενώ υπήρχε μια wild card που δίνονταν από τις επιτροπές σε μια χώρα ολοκληρώνοντας έτσι το παζλ των φιναλίστ.

 

  • Εθνικές Γλώσσες vs. Αγγλικά σημειώσατε 1 

Ένα στατιστικό ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για όλους εμάς που θέλουμε να ακούμε εθνικές γλώσσες στον Διαγωνισμό! Κάθε συμμετοχή του Α’ Ημιτελικού που είτε τραγουδήθηκε αποκλειστικά σε εθνική γλώσσα (Φινλανδία, Πορτογαλία, Μολδαβία, Κροατία) είτε συνδύασε την αγγλική με κάποια άλλη γλώσσα (Τσεχία, Σερβία) οδηγήθηκε στον Τελικό! Από την άλλη και οι 5 χώρες που δε κατάφεραν να προκριθούν είχαν τραγούδι ερμηνευμένο στα αγγλικά.

 

  • Και το σερί συνεχίζεται!

Το σερί των συνεχιζόμενων εμφανίσεων στον Τελικό της Eurovision συνεχίζεται για την Σουηδία αφού, όπως ήταν αναμενόμενο, η Loreen κατάφερε να προκριθεί. Από το 2011 η βορειοευρωπαϊκή χώρα καταλαμβάνει σταθερά μια θέση στον Τελικό δείχνoντας και την τεράστια δυναμική της στην Eurovision.

https://www.youtube.com/watch?v=XBNfNJZ660o&ab_channel=EurovisionSongContest

 

  • 1 καλλιτέχνης = 1 ολόκληρη χώρα

Η μεγάλη επιστροφή της Loreen συζητήθηκε όσο λίγες. Η Loreen επάξια οδήγησε την χώρα της στον Τελικό τόσο το 2012 όσο και το 2023. Στο διάστημα αυτό των 11 χρόνων ανάμεσα στις δύο εμφανίσεις της, η Λετονία προκρίθηκε στον τελικό μόλις δύο φορές (τις χρονιές 2015 και 2016) όσες φορές δηλαδή και η Loreen! Η χώρα της Βαλτικής δείχνει ότι δεν έχει καμία δυναμική στον Διαγωνισμό. Οι Sudden Lights δε κατάφεραν να προκριθούν οδηγώντας τη χώρα σε έναν ακόμη αποκλεισμό…

https://www.youtube.com/watch?v=SEykwl9X9SY&ab_channel=EurovisionSongContest

 

  • A Queen doing Queen Things

Το Queen of Kings της Alessandra αποτέλεσε την τέλεια εναρκτήρια συμμετοχή για τη φετινή χρονιά! Έκτη συνεχόμενη πρόκριση μετρά η Νορβηγία η οποία χωρίς αμφισβητήσεις αποτελεί και μια από τις δυνατότερες χώρες. Από το 2017 η σκανδιναβική χώρα προκρίνεται στον Τελικό. Η Νορβηγία θα συνεχίσει να είναι μια υπολογίσιμη αντίπαλος για όλες τις χώρες!

 

  • Better luck next time

Η Σουηδία και η Νορβηγία είδαν να συνεχίζουν το μεγάλο σερί προκρίσεων και εμφανίσεων τους στον Τελικό, ωστόσο σταμάτησε για την Ολλανδία. Η χώρα βρίσκονταν σταθερά μεταξύ των φιναλίστ από το 2016 με αποκορύφωμα φυσικά τη νίκη τους το 2019 με τον Duncan Laurence. Οι Mia Nicolai & Dion Cooper δεν έπεισαν τους ευρωπαίους τηλεθεατές με την ερμηνεία τους οδηγόντας τη χώρα στον πρώτο αποκλεισμό της μετά από 8 χρόνια!

 

  • Επιστροφές – καταστροφές!

Αντίθετα, η Κροατία ανέτρεψε τα πολύ κακά στατιστικά της και θα βρεθεί στον Τελικό για πρώτη φορά μετά το 2017 και τον Jacques Houdek! Οι… τολμηροί Let 3 είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της βαλκανικής χώρας μετά από 6 χρόνια που φέρνει τη χώρα μεταξύ των φιναλίστ!

 

  • Αυτό είναι comeback!

Το 2016 η Πορτογαλία αποφασίζει να αποσυρθεί από τον Διαγωνισμό. Ανασυγκροτήθηκε και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Η πρώτη της νίκη ήρθε την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2017 όταν τη χώρα εκπροσώπησε ο Salvador Sobral. Έκτοτε έμεινε εκτός τελικού μόνο μια χρονιά, το 2019. Η Πορτογαλία έχει ανεβάσει τις μετοχές της στον Διαγωνισμό της Eurovision αφού η μια πρόκριση διαδέχεται την άλλη!

 

  • Η εξαίρεση στον κανόνα και η επιστροφή στον κανόνα

Ξανά στον Μεγάλο Τελικό το Ισραήλ και δε γινόταν να γίνει και αλλιώς μετά την εκρηκτική εμφάνιση της Noa Kirel. Η χώρα από το 2015 περνάει στον τελικό με μόνη εξαίρεση την περσινή χρονιά όταν τη χώρα εκπροσώπησε ο Michael Ben David. Χωρίς αυτό το misstep το Ισραήλ θα είχε ένα από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά σερί προκρίσεων.

 

  • Ναι, αυτή η θέση είναι καταραμένη

Στα 66 χρόνια του Διαγωνισμού καμία χώρα που εμφανίστηκε 2η στη σειρά εμφάνισης δε κατάφερε να κερδίσει. Ούτε και στους ημιτελικούς είναι, θα λέγαμε, μια τυχερή θέση εμφάνισης. Η τελευταία φορά που κάποιος προκρίθηκε βγαίνοντας δεύτερος ήταν ο Nathan Trent το 2017 για λογαριασμό της Αυστρίας. Στον χθεσινοβραδινό ημιτελικό δεύτεροι έκαναν την εμφάνισή τους οι The Busker από την Μάλτα. Και μαντέψτε. Δεν προκρίθηκαν.

https://www.youtube.com/watch?v=zVmVt9qmg9g&ab_channel=EurovisionSongContest

 

  • Celebrate Diversity!

Το slogan της Eurovision 2017 φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει για τα καλά η Σερβία. Η βαλκανική χώρα βρίσκεται σταθερά στον τελικό από το 2018. Και αυτό το έχει καταφέρει με εντελώς ανόμοια τραγούδια. Το 2018 προκρίθηκε με το Nova Deca των Balkanika & Sanja Ilic μια folk συμμετοχή, το 2019 με το Kruna της Nevena Bozovic μια κλασική γιουροβιζινική βαλκανική μπαλάντα για να έρθουν το 2021 οι Hurricane και το απόλυτα ανεβαστικό Loco Loco. Τις ακολούθησε η Konstrakta με το ιδιαίτερο In Corpore Sano για να φτάνουμε στο σήμερα και στο electro-pop Samo mi se spava του Luke Black. Όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Που δεν είναι άλλος από την σερβική γλώσσα.

Η βαλκανική χώρα τα τελευταία χρόνια δείχνει να τολμά, να πειραματίζεται και να ρισκάρει. Είτε σου αρέσουν οι πρόσφατες συμμετοχές της είτε όχι οφείλεις να της αναγνωρίσεις ότι παίζει με τους δικούς της κανόνες μένοντας πιστή στην πλούσια γλώσσα της. Η Σερβία παραδίδει μαθήματα και κάθε χρόνο κάνει την Eurovision πιο πλούσια και πιο ξεχωριστή.

 

πηγή φωτογραφίας: Chloe Hashemi / EBU

 

 

Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Στο Facebook

Στο Twitter

Στο Instagram

Στο TikTok

Στο YouTube

Στο Spotify

Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!

 

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την Eurovision 2023, στο Λίβερπουλ!

2 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Donnie Darko
    Donnie Darko says:

    Εξαιρετικό άρθρο που αποδεικνύει τί πάει στραβά με την ΕΡΤ (εμμονή σε αγγλόφωνο ποπ, καμία ποικιλομορφία σε πρόσωπα, προσκόλληση στις ίδιες ομάδες, με τραγούδια συνταγές χωρίς καμία έμπνευση ή παράγοντα έκπληξης)

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *