ΕΡΤ Vs ΡΙΚ: Η κόντρα με φόντο την Eurovision συνεχίζεται | Η απάντηση του ΡΙΚ στην EBU!

Η “εμφύλια” διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ με αφορμή το Fame Story, που θα μεταδίδεται στο STAR Channel στην Ελλάδα και μέσω του οποίου έχει την πρόθεση η Κύπρος να επιλέξει τον εκπρόσωπό της για την Eurovision 2024 συνεχίζεται, χωρίς να εκτονώνεται η κρίση τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Το χρονικό

Η απόφαση του ΡΙΚ να συνεργαστεί με την Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη, το STAR και την PANIK Records για την παραγωγή του Fame Story, το οποίο θα μεταδίδεται ταυτόχρονα σε Ελλάδα (από το STAR) και Κύπρο (από το ΡΙΚ), έχει φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις.

Το trailer του talent show, στο οποίο παρότι δεν αναφέρεται ως τρόπαιο η λέξη Eurovision, αλλά ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ΕΡΤ, η οποία θεωρεί πως παραβιάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης του διαγωνισμού, που έχει στην Ελλάδα.

Έτσι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σήμερα στις Τυπολογίες της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ, η EBU ύστερα από αίτημα της διοίκησης του Κων. Ζούλα προχώρησε στην επικαιροποίηση των κανονισμών της Eurovision 2024, αποστέλλοντάς τους σε όλα τα μέλη της.

Εμπλοκή με το Fame Story;

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί που από ότι φαίνεται θεσπίστηκαν από την EBU, μετά την παρέμβαση της ΕΡΤ, φέρνουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του talent show, τουλάχιστον έχοντας ως έπαθλο του την εκπροσώπηση της Κύπρου στον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, όπως δηλαδή αφήνεται να εννοηθεί στο σχετικό trailer, που συνεχίζει να παίζει στην συχνότητα του STAR.

Ο νέος κανονισμός της Eurovision 2024

Οι νέοι κανονισμοί λοιπόν αναφέρουν τα εξής:

Η οργάνωση της εθνικής επιλογής κάθε μέλους της EBU δεν πρέπει να παραβιάζει την αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων των συμμετεχόντων των άλλων συμμετεχόντων ραδιοτηλεοπτικών φορέων των άλλων χωρών. Την κάθε εθνική επιλογή εκπροσώπου για την Eurovision πρέπει να την αναλάβει και να την οργανώσει υπό τον αποκλειστικό του έλεγχο ο κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Η οργάνωση και η παραγωγή δεν μπορεί να ανατεθεί ως εργολαβία, παρά μόνο με προηγούμενη έγκριση της EBU. Οι εθνικές επιλογές θα πρέπει να οργανώνονται και να μεταδίδονται τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο στη χώρα του συμμετέχοντος ραδιοτηλεοπτικού φορέα και στο κανάλι του ίδιου του ραδιοτηλεοπτικού φορέα /μέλους της EBU.

Παρέμβαση της EBU

Μετά την δημοσίευση του σχετικού trailer η EBU με επιστολή της, ζήτησε από το ΡΙΚ να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το Fame Story και κατά πόσο η πραγματοποίηση αυτού του show στην Ελλάδα, από έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό παραβιάζει τους άνω αναφερόμενους κανονισμούς του επικείμενου μουσικού διαγωνισμό.

Η εν λόγω παρέμβαση φυσικά καθόλου τυχαία δεν ήταν, όπως και η αναθεώρηση των κανονισμών του διαγωνισμού, αλλά ήρθε μετά από τις διαμαρτυρίες της ΕΡΤ, πως παραβιάζεται η αποκλειστικότητα στην τηλεοπτική και εμπορική εκμετάλλευση της Eurovision στην Ελλάδα, μία αποκλειστικότητα για την οποία δαπανά περίπου 360.000 Ευρώ ετησίως.

Η επιστολή του ΡΙΚ στην EBU

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Eurovisionfun το ΡΙΚ προχώρησε σε απαντητική επιστολή στην EBU στην οποία ισχυρίζεται πως το Fame Story δεν αποτελεί εθνικό τελικό, αλλά ένα talent show, το οποίο και θα ενσωματώσει στο ψυχαγωγικό του πρόγραμμα.

Επίσης αναφέρεται πως και για την Eurovision 2024 το ΡΙΚ θα επιλέξει τον εκπρόσωπό του με απευθείας ανάθεση, όπως πράττει τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή του καλλιτέχνη θα γίνει μέσα από νέα ταλέντα που θα προκύψουν τόσο από το Fame Story όσο και από άλλους νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες.

Τέλος, τονίζεται στην επιστολή αυτή, πως η τελική επιλογή του τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024 μέσω ενός τηλεοπτικού σόου, που θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία. Όλα αυτά φυσικά όπως αντιλαμβάνεστε έρχονται σε αντίθεση με τα όσα αποκάλυψε ο Νίκος Κοκλώνης on air, σε διάφορες συνεντεύξεις του, αλλά και εμπεριέχονται στο promo trailer του Fame Story.

Εν αναμονή της τελικής απόφασης της EBU

Με ενδιαφέρον πλέον αναμένουμε την οριστική διευθέτηση του ζητήματος από την EBU και αν τελικά επιτρέψει μετά τις εξηγήσεις του ΡΙΚ, να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος επιλογής του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision 2024 ή όχι. Σύμφωνα πάντως με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι του ΡΙΚ έχουν ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο, αφού σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να διαταραχθούν οι σχέσεις τους με την EBU, αλλά κα να κινδυνέψει η κυπριακή συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovision για όλες τις εξελίξεις!

Με πληροφορίες από: Eurovisionfun, ΠΑΡΟΝ, Real News

 

5 ΣΧΟΛΙΑ
 1. Κωνσταντίνος
  Κωνσταντίνος says:

  Έτσι και το ’04… Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας θα προερχόταν από talent show κάτι που ποτέ δεν έγινε. Και στην περίπτωση της Κύπρου αυτό θα γίνει. Θα κάνουν μια απευθείας ανάθεση, πιθανότατα από το δυναμικό της panik πάλι, ενδεχομένως και σε -σχετικα-μεγάλο όνομα και οι χάνοι της ΕΡΤ θα κοιτάνε…
  Πάντως αν και απεχθάνομαι τη διοίκηση της ΕΡΤ ως προς όλα σε ότι σχετίζεται με τη Eurovision αφού οι ίδιοι έχουν επιτρέψει να το θεωρούν οι περισσότεροι χαβαλε με σειρά αποτυχιών από το ’13 (πλην δύο καλές θέσεις που άλλοι τους έφεραν) εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι δεν λέγεται κάτι παράλογο από πλευράς ΕΡΤ. Εφόσον η ΕΡΤ δε συνεργάζεται με το star (ή κάποιο ιδιωτικό κανάλι) τότε γιατί αυτό να αξιοποιήσει το διαγωνισμό υπέρ του χωρίς τα νόμιμα δικαιώματα και μάλιστα για κάποια άλλη χώρα.
  Οι άνθρωποι στο ΡΙΚ σίγουρα έχουν όχι 1 όχι 2 αλλά 3,4 εναλλακτικές τα ζαβα τα δικά μας τι έχουν; Αρχικά μόνο και μόνο που μένει στο τιμόνι ο Ζουλας μετά τα φετινά και άλλοι/ες που θέλουν να συνεχίσουν προσωπικά είμαι προκατειλημμένος ότι πάμε για 2ο σερί αποκλεισμό και συμμετοχη άρπα κόλλα όπως η περσινή.

  Απάντηση
 2. Nikolaos
  Nikolaos says:

  Όσο και να παρακαλάμε όλοι οι φαν να φύγει ο Ζούλας μετά τα φετινά αίσχη σε αυτήν την υπόθεση έχει το δίκαιο με το μέρος του.
  Το ΡΙΚ κοροϊδεύει την EBU κ δεν θα του βγει σε καλό

  Απάντηση
  • Lina
   Lina says:

   Ο Ζουλας μετα το φετινο φιασκο με την Ελληνικη επιτροπη που παραβιασε βασικους κανονες και το ΡΙΚ δεν εκανε καταγγελια για να μην διαταραχθουν οι σχεσεις θα επρεπε να κρυφτη οχι να εχει μουτρα να κανει καταγγγελια. Εδω ντρεπετε και η ντροπη !

   Απάντηση
 3. Lina
  Lina says:

  Το ΡΙΚ εκανε μεγαλο λαθος που δεν κατηγγειλε επισημα την επιτροπη της ΕΡΤ που παραβιασε 2 βασικους κανονες . Δεν το εκανε για να μην διαταραχθουν οι σχεσεις με την ΕΡΤ και ταυτοχρονα με τους Ελληνες.
  Ομως αυτο γυρισε μπουμεραγκ γιατι η ΕΡΤ οπως φαινετε γραφη στα @@ τις οχι μονο το ΡΙΚ αλλα και τους Κυπριους !

  Απάντηση
 4. eurofan
  eurofan says:

  Το ότι κάθε χρόνο τη συμμετοχή της Κύπρου την επιλέγει η Panik δεν τους ενοχλεί; Επίσης η ΕΡΤ έχει τη συμμετοχή της Ελλάδας, οχι της Κύπρου. Δεν πείραξε κανείς τη συμμετοχή τους. Καταλάβανε ότι η Panik τους την έφερε και κλαίνε. Το ότι οι δικές τους συμμετοχές πιάνουν πάτο δεν τους απασχολεί, και τους φταίνε οι υπόλοιποι.

  Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *