Eurovision 2024: Μαζικές εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Eurovision!

Ο τελικός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024 απέχει κάτι λιγότερο από έξι μήνες. Μετά τη νίκη της Loreen με το τραγούδι “Tattoo” τον περασμένο Μάιο, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Malmö της Σουηδίας.

Η συμμετοχή του Ισραήλ στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision

Το Ισραήλ συμμετέχει στη Eurovision από το 1973 και έχει κερδίσει το διαγωνισμό τέσσερις φορές. Δεν είναι η μόνη χώρα εκτός Ευρώπης που συμμετέχει. Η Αυστραλία και η Αρμενία είναι παραδείγματα μη ευρωπαϊκών χωρών που έχουν συμμετάσχει επανειλημμένα. Χώρες όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν. Ορισμένες χώρες εκτός Ευρώπης έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν λόγω της συμμετοχής τους στην EBU.

Παρά το γεγονός ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία βρίσκονται στην Ευρώπη, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη Eurovision σήμερα, καθώς έχουν αποκλειστεί από την EBU.

Ακτιβιστές καλούν σε μποϊκοτάζ της Eurovision

Την περίοδο που διανύουμε, αρκετές εκστρατείες βρίσκονται σε εξέλιξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας σε μποϊκοτάζ της Eurovision, λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ. Η Ida Helene Benonisen είναι Νορβηγίδα ακτιβίστρια που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Σαάμι και των LGBTQ ατόμων.

“Νομίζω ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στον αποκλεισμό της Ρωσίας, ενώ επιτρέπεται στο Ισραήλ να συνεχίσει να συμμετέχει στον διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – κάτι που έχει επισημάνει ακόμη και ο ΟΗΕ. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι δεν υποστηρίζουμε τις ενέργειές τους.”

Σε μια ανάρτηση που έχει λάβει πεντακόσιες χιλιάδες προβολές στο Tiktok, εξηγεί πώς τα κράτη μέλη μπορούν να κληθούν να απέχουν από την αποστολή συμμετοχών στον διαγωνισμό εάν συμμετάσχει το Ισραήλ:

“Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο νορβηγικό MGP πριν από τη Eurovision 2022, συνειδητοποίησα ότι η απειλή των κρατών μελών να μην συμμετάσχουν εάν εμπλακεί η Ρωσία, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην απόφαση αποκλεισμού της Ρωσίας από τον διαγωνισμό.”

Διαμάχες γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision

Την τελευταία φορά που το Malmö φιλοξένησε τον μουσικό διαγωνισμό, το 2013, ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος στο Malmö ήθελε να απαγορεύσει στο Ισραήλ να συμμετάσχει. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή πρεσβεία απηύθυνε έκκληση στην πόλη Malmö να αυξήσει την ασφάλεια μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν το 2009 ως αντίδραση σε αγώνα τένις μεταξύ Ισραήλ και Σουηδίας στο Malmö. Μετά τον μουσικό διαγωνισμό, οι ισραηλινοί εκπρόσωποι ανέφεραν ότι υπέστησαν αντισημιτικές απειλές. Το 2016, η παλαιστινιακή σημαία απαγορεύτηκε από τον μουσικό διαγωνισμό. Το 2019, η ισλανδική συμμετοχή τιμωρήθηκε με πρόστιμο μετά την εμφάνιση ενός παλαιστινιακού πανό κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Τι θα συμβεί στο Malmö τον επόμενο Μάιο;

Η EBU δεν έχει ακόμη δώσει τελική απόφαση σχετικά με το ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στο Malmö το επόμενο έτος, αλλά το πλάνο αυτή τη στιγμή είναι το Ισραήλ να συμμετάσχει ως συνήθως.

Η Karin Karlsson είναι η γενική project manager της πόλης του Malmö για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Είχε τον ίδιο ρόλο το 2013.

“Το 2013, λάβαμε υπόψη την ασφάλεια. Αλλά το 2024, είναι μια πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση ασφαλείας. Είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο δουλεύουμε καθημερινά.”

Η Karin Karlsson τονίζει ότι δεν είναι η πόλη του Malmö που αποφασίζει ποιος μπορεί να αγωνιστεί, αλλά ότι όλες οι χώρες που ανταγωνίζονται είναι ευπρόσδεκτες στο Malmö. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει χώρος για δημοκρατικές διαμαρτυρίες, εάν ο κόσμος επιθυμεί να το πράξει.

“Υπάρχουν πολύς κόσμος που θέλει να πραγματοποιηθεί ένα ωραίο φεστιβάλ εδώ στο Malmö. Ταυτόχρονα, είμαστε δημοκρατία και είναι σημαντικό να το δείξουμε αυτό.”

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2024 διοργανώνεται σε συνεργασία με την πόλη του Malmö και θα μεταδοθεί από τη Malmö Arena την Τρίτη 7 Μαΐου (ημιτελικός 1), την Πέμπτη 9 Μαΐου (ημιτελικός 2) και το Σάββατο 11 Μαΐου (τελικός).

Πηγή: Helsingborgs Dagblad

Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media μας, για να μην χάσετε τίποτα από όσα αφορούν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision: 

 

 

1 reply
  1. James
    James says:

    Νομίζω δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως φέτος δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι χώρες που θα συμμετάσχουν.
    Πιστεύω πως κατά βάθος η EBU ελπίζει σε οικειοθελή αποχώρηση του Ισραήλ αν και δεν το βλέπω.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *