Πολωνία: Ριζικές αλλαγές στο κανάλι TVP μετά τις εθνικές εκλογές!

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, έλαβαν χώρα οι εθνικές βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας, με τον Donald Tusk, να αναδεικνύεται Πρωθυπουργός της χώρας.

Μια από τις πολλές μεταρυθμίσεις που έκανε ήταν φυσικά η αντικατάσταση του διευθυντή της TVP, από τον Tomasz Sygut, ο οποίος με την σειρά του προχώρησε σε ριζικές αλλαγές μέσα στο συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης.

Μερικοί από τους υπαλλήλους της TVP:

  • η Aneta Woźniak ήταν η Υπευθυνη Προγράμματος από τον Νοέμβριο του 2022 με πολυετή εμπειρία στην τηλεόραση
  • o Marcin Skabara, ήταν αναπληρωτής της Woźniak, και είναι υπεύθυνος για το μάρκετινγκ και για την στρατηγική του προγράμματος
  • ο Piotr Kierzkowski ήταν διευθυντής και αρχισυντάκτης του TVP 3 από τον Αύγουστο του 2023, ενώ έχει υπάρξει και βοηθός του πρώην προέδρου της TVP. Εργάζεται για την δημόσια τηλεόραση από το 2021
  • ο Wojciech Kowalczyk ήταν μέλος του γραφείου διαφήμισης της TVP από το 2016
  • ο Przemysław Herburt ήταν επικεφαλής του γραφείου εταιρικών υποθέσεων από τον Οκτώβριο του 2022, ενώ πρόσφατα, μετά από απόφαση του πρώην προέδρου έγινε και πληρεξούσιος της εταιρείας
  • Τέλος, η Agnieszka Marciniak ήταν η διευθύντρια του γραφείου διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ είναι ταυτόχρονα και η διευθύντρια του διοικητικού γραφείου της TVP

Όλοι οι παραπάνω αλλά και αρκετοί εργαζόμενοι της TVP, απολύθηκαν από την εταιρία, με απόφαση της κυβέρνησης Tusk, κατηγορούμενοι για προπαγάνδα υπέρ του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» που έχασε τις τελευταίες εκλογές.

Το κανάλι των ειδήσεων, TVP Info, έχει ήδη σταματήσει να εκπέμπει, ενώ ταυτόχρονα, η επίσημη ιστοσελίδα του σταθμού, έχει κλείσει.

Με αυτόν τον τρόπο, η καινούργια, φιλοευρωπαϊστική κυβέρνηση της χώρας, αποφάσισε να αποκαταστίσει την «νομιμότητα και αμεροληψία» της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, είχε μετατραπεί «σε ένα μέσο προπαγάνδας» του προηγούμενου κυβερνώντος κόμματος.
Νωρίτερα, το Πολωνικό Σέιμ, εξέδωσε ένα ψήφισμα για την «αποκατάσταση της έννομης τάξης, της αμεροληψίας και της ακεραιότητας των κρατικών μέσων ενημέρωσης και του Πολωνικού Πρακτορείου Τύπου». 244 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 84 κατά και 16 απείχαν.

Μέσα στο παραπάνω έγγραφο, το Σέιμ, καλεί όλα τα κρατικά σώματα, να λάβουν μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστη ενημέρωση και τη λειτουργία των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Οι βουλευτές του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη»,δεν επιδοκίμασαν ωστόσο αυτήν την απόφαση. Πολλοί από αυτούς, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του κόμματος Jarosław Kaczyński, βρέθηκαν στο κτήριο της TVP και μπήκαν δια της βίας μέσα στην δημόσια τηλεόραση, για να «υπερασπιστούν την δημοκρατία» όπως είπαν.

Παρά τα όσα συμβαίνουν αυτήν την στιγμή στην χώρα, ο Πρωθυπουργός, Donald Tusk, αναφέρει πως έφτασε «τέλος των κακών καιρών», τόσο για την Δημόσια Τηλεόραση, όσο και για την ίδια την Πολωνία!

Για να αναφερθούμε και στην Eurovision, πιστεύετε πως όλες αυτές οι μεταρυθμίσεις, θα επηρεάσουν κατά κάποιον τρόπο την συμμετοχή της Πολωνίας στον Διαγωνισμό;

Πηγή: press.pl

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *