Δανία: Αντιτίθεται στο ενδεχόμενο μποϊκοτάζ η δημόσια δανική ραδιοτηλεόραση!

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη των γεγονότων, πάνω από 1.400 μουσικοί και επαγγελματίες από τη φινλανδική μουσική βιομηχανία συσπειρώθηκαν υπέρ ενός ψηφίσματος που προτρέπει σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ από τον επερχόμενο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή η έκκληση για δράση έχει πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση, παραλληλίζοντας τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και προκαλώντας αντιδράσεις από βασικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του δανέζικου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού DR (Danmarks Radio).

Το φινλανδικό αίτημα, το οποίο υπογράφεται από αξιόλογους μουσικούς όπως ο Olavi Uusivirta, ο Paleface και ο Axel Ehnström, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη Φινλανδία το 2011, υποστηρίζει ότι αν το Ισραήλ δεν αποκλειστεί από τον μουσικό διαγωνισμό, η Φινλανδία θα πρέπει να αποχωρήσει οικειοθελώς. Μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC, έχουν αναφερθεί στην αυξανόμενη δυναμική πίσω από αυτό το κίνημα, τονίζοντας τον αντίκτυπό του στη διεθνή κοινότητα της Eurovision.

Καθώς η φινλανδική πρωτοβουλία κερδίζει έδαφος, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν μετατοπιστεί στην απάντηση του Yle, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Φινλανδίας, και του DR, του αντίστοιχου φορέα της Δανίας. Ο Jere Nurminen, επικεφαλής επικοινωνίας του Yle, επιβεβαίωσε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το ψήφισμα και σχεδιάζουν να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), τους διοργανωτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Η διαμάχη έχει εμβαθύνει περαιτέρω με τη σταθερή θέση που τηρεί το DR. Ο Gustav Lützhøft, επικεφαλής σύνταξης στο DR Culture, Children, and Youth, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της διαμάχης, περιγράφοντάς την ως “ατυχή και εξαιρετικά περίπλοκη”. Σε δήλωσή του στο Politiken, ο Lützhøft αναγνωρίζει τις μυριάδες προοπτικές και αποχρώσεις που περιβάλλουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, τονίζοντας τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της, που εκτείνεται πιο πίσω από τον ίδιο τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Ο Lützhøft αναφέρεται στο ιστορικό προηγούμενο των χωρών που συμμετέχουν στη Eurovision παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, αναφέροντας τη δέσμευση της EBU για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Τονίζει ότι το DR έχει υποστηρίξει σταθερά την EBU στις αποφάσεις της και παραμένει αμετακίνητο στη στάση του, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό στο Μάλμε.

Το γεωπολιτικό δίλημμα γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision δεν είναι καινούργιο. Έχουν γίνει συγκρίσεις με προηγούμενες αντιπαραθέσεις, κυρίως με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη Eurovision 2022 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η δήλωση της EBU ότι η Eurovision είναι “για τους τηλεοπτικούς σταθμούς – όχι για τις κυβερνήσεις” έχει προσθέσει πολυπλοκότητα στη συνεχιζόμενη συζήτηση.

Καθώς η κοινότητα της Eurovision παλεύει με αυτό το πολύπλευρο ζήτημα, οι αποφασιστικές θέσεις του Yle και του DR θέτουν τις βάσεις για έναν δυνητικά αμφιλεγόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε. Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται αναδεικνύουν τη διασταύρωση της μουσικής, της γεωπολιτικής και του διαρκούς αντίκτυπου του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στις παγκόσμιες συζητήσεις.

Το Dansk Melodi Grand Prix θα λάβει χώρα στις 17 Φεβρουαρίου στο DR Koncerthuset, στην Κοπεγχάγη, με παρουσιάστριες, την Stéphanie Surrugue και την Sara Bro.

Παρόλο που δεν ήταν η επιλογή του κοινού, ο Reiley κέρδισε το εισιτήριο για το Λίβερπουλ το 2023. Ερμήνευσε το τραγούδι του “Breaking My Heart” στον δεύτερο ημιτελικό, αποτυγχάνοντας να προκριθεί, ενώ συγκέντρωσε μόλις 6 πόντους, όλους από την Ισλανδία.

Πηγή: Politiken
Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για περισσότερα αφιερώματα και για όλα τα νέα σχετικά με τον αγαπημένο μας Διαγωνισμό!
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *