Malena Ernman

Σουηδία: Αυτοί οι καλλιτέχνες ζητούν αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision! | SVT: “Η EBU αποφασίζει!”

Όπως ίσως έχετε διαβάσει σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα μας, η Expressen ήταν σε θέση να αποκαλύψει αυτό το Σαββατοκύριακο ότι περισσότεροι από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες απαιτούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων αμάχων στη Γάζα.

Σήμερα, ο κατάλογος όλων των καλλιτεχνών δημοσιεύθηκε από την Expressen, συμπεριλαμβανομένων των Eric Saade, Marlena Ernman, Timbuktu, επίσης Medina και Jacqline, οι οποίοι διαγωνίζονται στο Melodifestivalen φέτος, οι οποίοι έχουν υπογράψει. Η παγκοσμίου φήμης Robyn συμμετέχει στην έκκληση προς την EBU. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην πλήρη λίστα των καλλιτεχνών που υπέγραψαν εδώ!

“Σοβαρά εγκλήματα πολέμου”

Είχαμε πρόσφατα παραδείγματα και σε άλλες χώρες για αιτήσεις για απομάκρυνση του Ισραήλ, όπως οι περίπου 1000 Σουηδοί μουσικοί που υπέβαλλαν έγγραφο αίτημα προς την EBU ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ απ το διαγωνισμό, ή τις δύο πρώτες βδομάδες του MGP έξω απ’ το NRK. Στην Ισλανδία, περισσότεροι απο 500 καλλιτέχνες ζήτησαν με ανοιχτή τους επιστολή από το RÚV να απομακυνθεί απ’ το φετινό διαγωνισμό λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ ενω η πασίγνωστη Silvia Night υπέγραψε ανοιχτή επιστολή προς την EBUκατά του Ισραήλ. Στην Φινλανδία 1300 καλλιτέχνες ζήτησαν την αποβολή του Ισραήλ από τον Διαγωνισμό. Άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Olly Alexander έχουν επίσης εκφραστεί δημόσια κάτα του Ισραήλ. Όπως επίσης πρόσφατα και η Montaigne έκανε δημόσια αίτημα στην EBU για απομάκρυνση του Ισραήλ και ο Ben Dolic αντέδρασε κάνοντας ακριβώς το ίδιο. Τώρα 1000 Σουηδοί καλλιτέχνες απαιτούν να σταματήσει το Ισραήλ να συμμετέχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η αναφορά έχει ως εξής:

“Για περισσότερες από 100 ημέρες, έχουμε δει τον Ισραηλινό στρατό να διαπράττει αυτό που κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν ως σοβαρά εγκλήματα πολέμου. Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ξεκίνησε ως ένα ειρηνευτικό έργο με τη φιλοδοξία να ενώσει χώρες και πολίτες μέσω της μουσικής. Το να επιτραπεί στο Ισραήλ να συμμετάσχει υπονομεύει όχι μόνο το πνεύμα του διαγωνισμού αλλά ολόκληρη την αποστολή της διοργάνωσης. Στέλνει επίσης το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου χωρίς συνέπειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνουμε έκκληση στην EBU: Αποκλεισμός του Ισραήλ από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024.”

Η απάντηση του SVT: “Η EBU αποφασίζει!”

Το SVT, μέσω της Åsa Barsness, HR and Communications Director, δημοσίευσε μέσω δελτίου τύπου μια απάντηση στα αιτήματα που απευθύνονται σε αυτούς¨

“Είναι η EBU που αποφασίζει ποιος συμμετέχει στον διαγωνισμό και ως φορέας διοργάνωσης, το SVT ευθυγραμμίζεται με αυτό που αποφασίζει η EBU. Ο ανθρώπινος πόνος σε αυτή τη βαθιά περίπλοκη σύγκρουση είναι τρομακτικός. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τις συνθήκες στη Γάζα αυτή τη στιγμή, ή από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ανησυχούμε επίσης για τις εξελίξεις. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι οι ομάδες επιθυμούν να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν.”

Γράφει επίσης ότι το SVT είναι σε διάλογο με την EBU και ελπίζει να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη Eurovision με τον “καλύτερο τρόπο, με το όραμα της ένωσης στο όνομα της μουσικής”.

Η Eurovision θα διεξαχθεί στο Malmö τον ερχόμενο Μάιο και η Karin Karlsson είναι υπεύθυνη για την πρωτοβουλία της πόλης. Μίλησε για το πώς βλέπουν το ψήφισμα των καλλιτεχνών, στο Expressen:

“Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε αν το Ισραήλ είναι μέσα ή όχι, αυτή είναι η ευθύνη της EBU. Έχουμε πει από την αρχή ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Μάλμε.”

Πηγή: Expressen, SVT
Φωτογραφία: Alex Ljungdahl / Expressen

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το διαγωνισμό της Eurovision!

Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media μας, για να μην χάσετε τίποτα σχετικά με τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision: 

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *