Ισραήλ: “Εξετάζουμε τους στίχους” αναφέρει η EBU | “Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε το τραγούδι” λέει η ΚΑΝ!

Κυριολεκτικά από μία κλωστή φαίνεται πως κρέμεται η συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision 2024, αφού ναι μεν η EBU αναφέρει πως δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των στίχων ώστε να δώσει την συγκατάθεσή της για το October Rain, από την άλλη όμως η δημόσια τηλεόραση της χώρας, υποστηρίζει πως δεν προτίθεται να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού με το οποίο έχει αποφασίσει να εκπροσωπηθεί στην Eurovision 2024 από την Eden Golan.

Ο συναγερμός ήχησε νωρίτερα, όταν η YNET αποκάλυψε πως η EBU εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει το τραγούδι που κατατέθηκε ως συμμετοχή της Eden και συνεπώς του Ισραήλ για την Eurovision 2024, καθώς περιέχει πολιτικά μηνύματα. Το τραγούδι με τίτλο October Rain, αναφέρεται στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ.

Μετά τα παραπάνω πριν λίγο ήρθε η επίσημη αντίδραση τόσο της EBU, όσο και της δημόσιας τηλεόρασης του Ισραήλ, που αντί να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, φέρνουν μεγαλύτερη ένταση στα γεγονότα.

Η EBU δεν έχει ακόμη αποφασίσει

Η EBU σε επίσημη ανακοίνωσή της, αναφέρει πως δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στίχων του τραγουδιού και πως είναι σε επικοινωνία με την ΚΑΝ, για την ρύθμιση του ζητήματος.

Αυτή τη στιγμή υποβάλλονται σε σχολαστική εξέταση οι στίχων του τραγουδιού – μια διαδικασία που είναι εμπιστευτική μεταξύ της EBU και της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση. Όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν προθεσμία μέχρι την 11η Μαρτίου για να υποβάλουν επίσημα τα τραγούδια τους. Εάν ένα τραγούδι δεν πληροί τα κριτήρια για οποιονδήποτε λόγο, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να υποβάλει νέο τραγούδι ή νέους στίχους, σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού.

Δεν αλλάζει το τραγούδι η ΚΑΝ

Παρά τη δυνατότητα αλλαγής των στίχων, σε περίπτωση που αυτοί κριθούν πολιτικοί, η ΚΑΝ δηλώνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δείχνοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση η επιλογή της αποχώρησης είναι μονόδρομος.

Η “KAN” βρίσκεται σε διάλογο με την EBU σχετικά με το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision. Να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά την Israel Broadcasting Corporation, δεν υπάρχει πρόθεση αντικατάστασης του τραγουδιού. Δηλαδή, αν δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών – το Ισραήλ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στη Σουηδία τον ερχόμενο Μάιο.

Την παραπάνω απόφαση φαίνεται πως υποστηρίζει και η κυβέρνηση της χώρας, αφού ο υπουργός Πολιτισμού Miki Zohar σε δηλώσεις του, υποστήριξε πως βρίσκει απαράδεκτο το ενδεχόμενο η EBU να μην εγκρίνει τους στίχους του τραγούδιου, ζητώντας από την εποπτεύουσα αρχή να αποφασίσει μένοντας μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών να αποκλείσει το ισραηλινό τραγούδι για τη Eurovision είναι σκανδαλώδης. Το τραγούδι του Ισραήλ, το οποίο θα ερμηνεύσει η Eden Golan, είναι ένα συγκινητικό τραγούδι που εκφράζει τα συναισθήματα του λαού και της χώρας αυτές τις μέρες και δεν είναι πολιτικό. Καλώ την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεόραση να συνεχίσει να ενεργεί επαγγελματικά και ουδέτερα και να μην αφήνει την πολιτική να επηρεάζει την τέχνη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Eurovisionfun θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει για κάθε τι νεότερο!

Πηγή: EBU, KAN
3 ΣΧΟΛΙΑ
 1. Dinle
  Dinle says:

  Ένα πονηρό μυαλό θα σκεφτόταν ότι αυτό είναι στημένο από το.Ισραηλ, εάν όχι κ την EBU, για να μην πάρεις μέρος φέτος το Ισραήλ που αναμένεται να φάει άγριο κράξιμο, χωρίς ταυτόχρονα η EBU να του απαγορεύσει την συμμετοχή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε πχ στην Ρωσία, κι αντίθετα να φανεί κιόλας το Ισραήλ ηρωικό, ότι δεν υποχωρεί στους στίχους για την 7/10.

  Απάντηση
 2. Music -Man
  Music -Man says:

  Με όλο το μπαχαλο που γίνεται τώρα με το τραγούδι του Ισραήλ, και να παραμείνει ως έχει από την EBU και το περάσει τελικά, ή το κοινό δεν θα το ψηφίσει για να περάσει στο ημιτελικό ή αν περάσει θα το σνομπαρει το κοινό στον τελικό. Και οι επιτροπές μάλλον. Φέτος έπρεπε να απέχει το Ισραήλ.

  Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *