Φινλανδία: Με τον Windows95Man και το “No Rules” στην Eurovision 2024!

To Uuden Musiikin Kilpailu 2024 ολοκληρώθηκε και η Φινλανδία επέλεξε τον καλλιτέχνη που θα την εκπροσωπήσει στην 68η έκδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας! Νικητής του Μεγάλου Τελικού του UMK 2024 αναδείχθηκε ο Windows95Man με το “No Rules” και θα κυματίσει την φινλανδική σημαία στον διαγωνισμό, ως διάδοχος του Käärijä!

Εφτά καλλιτέχνες, που επιλέχθηκαν εσωτερικά από την Yle, την δημόσια τηλεόραση της Φινλανδίας, διεκδίκησαν το βράδυ του Σαββάτου τη νίκη στο UMK 2024, που θα τους εξασφάλιζε την εκπροσώπηση της χώρας στη Eurovision του 2024. Στο τέλος έπειτα από ψηφοφορία του κοινού σε ποσοστό 75%, αλλά και μίας διεθνούς κριτικής επιτροπής με ποσοστό 25%, επιλέχθηκε ο πολυαναμενόμενος εκπρόσωπος της χώρας για τον φετινό διαγωνισμό.

Οι παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι Pilvi Hämäläinen, η Viivi Pumpanen και ο Benjamin (διαγωνιζόμενος UMK 2023).

Το show

H έναρξη του τελικού έγινε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο! Το συγκρότημα KUUMAA και ο Benjamin, αμφότεροι διαγωνιζόμενοι του UMK 2023, ερμήνευσαν τα περσινά τους τραγούδια, “Ylivoimainen” και “Hoida Mut”.

Στην συνέχεια ξεκίνησε το διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς!

Sini Sabotage – “Kuori Mua”

Η «μαμά» όπως την αποκάλεσε ο σχολιαστής του διαγωνισμού, Sini Sabotage, μας παρουσίασε μια εκκεντρική και ταυτόχρονα εντυπωσιακή εμφάνιση. Σίγουρα ήταν ο καλύτερος τρόπος να ανοίξει το σόου.

Cyan Kicks – “Dancing with the demons”

Μετά από μια δεύτερη θέση στον εθνικό τελικό του 2022, οι Cyan Kicks επιστρέφουν φέτος, με την ελπίδα να σηκώσουν την Φινλανδική σημαία στο Μάλμε. Μια εμφάνιση που ταιριάζει ακριβώς πάνω στο είδος και το συναίσθημα του τραγουδιού.

Jesse Markin  “Glow”

Ένας από τους πιο αγαπημένους Νέους καλλιτέχνες της Φινλανδίας, ο Jesse Markin, μας παρουσίασε το καινούργιο του single, και το κοινό φαίνεται να έχει εντυπωσιαστεί.

Mikael Gabriel x Νublu – “Vox Populi”

Ένα ντουέτο που ήταν εξ αρχής ψηλά στα στοιχήματα για την νίκη στο UMK. Μια εντυπωσιακή εμφάνιση που σίγουρα μαγνητίζει το βλέμμα και έλαβε θερμό χειροκρότημα.

Sara Siipola – “Paskana”

Η αγαπημένη των στοιχημάτων, Sara Siipola, ανεβαίνει στην σκηνή και τα χειροκροτήματα ακούγονται από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Μια πολύ καλή ερμηνεία από την Sara με μια εντυπωσιακή σκηνική εμφάνιση.

SexMane – “Mania”

Ένας από τους καλλιτέχνες με την μεγαλύτερη ακρόαση στην Φινλανδία, έκανε μια εμφάνιση που σίγουρα εντυπωσίασε, με μια φοβερή εμφάνιση και πολύ έξυπνη χρήση των LED, που φάνηκε να αρέσει στο κοινό

Windows95man – “No Rules!”

Το διαγωνιστικό κομμάτι του εθνικού τελικού, κλείνει με άλλο ένα από τα αγαπημένα των φαν και των στοιχηματικών εταιρειών. Το “No Rules” είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα σκηνική εμφάνιση και το κοινό στο στάδιο φάνηκε να το λάτρεψε.

Ψηφοφορία

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, παρακολουθήσαμε μια σειρά από εντυπωσιακά interval act. Αρχικά, η παρουσιάστρια της βραδιάς, Pilvi Hämäläinenερμήνευσε ένα τραγούδι, που οι παρουσιαστές σχολίασαν ως την όγδοη κρυφή συμμετοχή της βραδιάς:

Μετά από 45 χρόνια, η εκρπόσωπος της Φινλανδίας στην Eurovision 1979, Katri-Helena, ανεβαίνει ξανά στην σκηνή και ερμηνεύει το “Katson Sineen Taivaan”:

Όπως είναι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, η τελική βαθμολογία των καλλιτεχνών επηρεάζονταν κατά 75% από την ψηφοφορία του κοινού και 25% από μια διεθνή κριτική επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής ήταν:

  • Η Αρμενία έδωσε 12 πόντους στην Sini Sabotage
  • H Ισπανία έδωσε 12 πόντους στην Sara Siipola
  • H Oυκρανία έδωσε 12 πόντους στους Mikael Gabriel x Nublu
  • Το Λουξεμβούργο έδωσε 12 πόντους στην Sara Siipola
  • Η Σλοβενία έδωσε 12 πόντους στην Sara Siipola
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε 12 πόντους στους Windows95Man
  • Η Σουηδία έδωσε 12 πόντους στον Jesse Markin

Το τελευταίο interval act της βραδιάς ήρθε μετά το τέλος της ψηφοφορίας των επιτροπών. Ο καλλιτέχνης-φαινόμενο για την Φινλανδία, ο περσινός νικητής του UΜΚ, Käärijä έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση με την Erika Vikman, αγαπημένη των φαν, από το UMK 2020, ερμήνευσαν μαζί το καινούργιο τους τραγούδι “Ruoska”:

Στο τέλος φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το ένα και μοναδικό “Cha Cha Cha”, που έφερε στην Φινλανδία στην δεύτερη θέση, την καλύτερη της θέση μετά την νίκη το 2006:

Η ψηφοφορία του κοινού έφερε τη βαθμολογία ως εξής, αναδεικνύοντας τον Windows95Man ως τον μεγάλο νικητή!

Ποιος είναι ο Windows95Man

Ο Windows95man είναι μια ενσάρκωση της δεκαετίας του ’90, που απελευθερώνει έναν άλλοτε δειλό οικογενειάρχη από την καθημερινότητά του. Όλα ξεκίνησαν όταν τα βίντεο του Teemu Keisteri στο YouTube άρχισαν να κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα βίντεο κατέληξε ακόμη και σε μια διαφήμιση που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα NHL.

Το 2013, μια συναυλία DJ στο Flow Festival έφερε στη ζωή τον χαρακτήρα που είναι γνωστός ως Windows95man. Το κοστούμι του καλλιτέχνη του αποτελείται από ένα πολύ κομμένο σορτς φτιαγμένο από τον φίλο του Keisteri και ένα μπλουζάκι Windows95 που παραγγέλθηκε μέσω Διαδικτύου. Έκτοτε, ο Windows95man έχει εμφανιστεί στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς του Ελσίνκι το 2022, ως εναρκτήριο act για τον Käärijä στο Helsinki Ice Hall και σε πολλές μικρότερες εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η Φινλανδία, έχει κληρωθεί να διαγωνιστεί στο δεύτερο μισό, του πρώτου ημιτελικού της Eurovision 2024, στις 7 Μαΐου. Μπορείται να απολαύσετε την νικητήρια εμφάνιση του Windows95Man στο παρακάτω βίντεο:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την συμμετοχή της Φινλανδίας στην Eurovision 2024, στο Μάλμε!

13 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Christos
    Christos says:

    Επειδη ψηφιζει το κοινο υπαρχει ενα μικρο ενδεχομενο στο τσακ να περασει τελικο. Απο εκει και περα ειναι σιγουρο μηδενικο απο τις επιτροπες και ταβανι η 20η θεση.

    Απάντηση
  2. hariton
    hariton says:

    Τραγούδι που ήταν ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ στη διεθνή επιτροπή, όχι μόνο να έρχεται ΠΡΩΤΟ στο κοινό αλλά και να κερδίζει κιόλας… ποιου να το πεις να σε πιστέψει;;;
    Θεωρώ ότι θα έχει -στην καλύτερη- παρόμοια πορεία με το Mama ŠČ (δυστυχώς).

    Καλή επιτυχία Φινλανδία!

    Απάντηση
  3. Orpheus
    Orpheus says:

    Αυτό κι αν ήταν έκπληξη!!! Ας έλεγαν τα στοιχήματα ό,τι ήθελαν! Οι Φινλανδοί έκαναν τη σωστή επιλογή και ψήφισαν αυτό που θεώρησαν οι ίδιοι σωστό να τους εκπροσωπήσει κι όχι ό,τι τους πλάσαρε η μόδα Επιτέλους και ένα iconic τραγούδι για φέτος ρε αδερφέ, είχαμε σχεδόν βαρεθεί με όλα αυτά τα αδιάφορα που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα… Άνετα περνάει τελικό, σίγουρα θα πάρει στο κοινό, επιτροπές δεν ξέρω τι θα κάνει βέβαια αλλά σημασία έχει ότι θα γελάσει λίγο το χειλάκι μας!!! SEE ME SLAAAAAAAYYYYYYY!!!

    Απάντηση
  4. Αντωνης
    Αντωνης says:

    Διακρίνω μια κλασική νεοελληνική περιφρόνηση στα σχόλια και λυπάμαι πολύ. Οι Φινλανδοί κάθε χρόνο γουστάρουν, παίρνουν ένα σωρό πόντους από το τελεβοτ, γεμίζουν στάδια 15000 θεατών για εθνικούς τελικούς και ο ψωροκώσταινας που έχει να δει εθνικο τελικό δέκα χρόνια και τελεβοτ τοπ 10 αλλά τόσα και βάλε, κράζει που ψήφισαν αυτό που ήθελαν. Ένα φαν, διασκεδαστικότατο τραγούδι που θα είναι για μια ακόμα χρονιά τοπ 10 στο τελεβοτ και θα κάνει μια ολόκληρη χώρα περιφανή ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

    Απάντηση
  5. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Το 4ο κατά σειρά στη προτίμηση μου αλλά καταλαβαίνω γιατί κέρδισε. Η sipola δυστυχώς ήταν απλά διεκπεραίωτικη και πολύ άνευρη σε σχέση με το audio.
    Το νικητήριο το ακούω ευχάριστα είναι πιασαρικο και σίγουρα θα προκριθεί στην 5αδα του ημιτελικου αλλά στο τελικό μάλλον θα έχει την τύχη της περσινής συμμετοχής της Κροατίας. Πιστεύω μια θέση στις παρυφές της 10αδας είναι ο,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει αυτή η συμμετοχή.
    Και κάπου εδώ να αναφέρω ότι τα ξεβρακωματα και οι κώλοι επί σκηνής κάπου κούρασαν και προσωπικά νιώθω ότι ευτελίζουν το διαγωνισμό και δίνουν πάτημα για πολλά σχόλια και προφανώς έτσι όπως πάει το θέμα, όχι άδικα…

    Απάντηση
  6. Music -Man
    Music -Man says:

    Θα σκίσει!!! Πιασαρικο με pop synthesiser ήχο, 80ς! Όσο άθλιο και αν ακούγεται, θα κάνει περίπατο για το κοινό. Η δε (απαράδεκτη; ) σκηνική παρουσία με το εύρημα του γυμνού που δεν φαίνεται στο γυαλί, και πολύ έξυπνα καλύπτεται από την σκηνοθεσία θα το απογειώσει. Θυμηθείτε τι είχε γίνει πέρσι με το Cha cha cha αρχικά, και δείτε που έφτασε! Το ίδια καλά θα πάει και αυτό!Το πρώτο τραγούδι- πάρτι που θα κάνει πανικό!

    Απάντηση
  7. CeCe
    CeCe says:

    Αυτό που ήθελα εξ’ αρχής να νικήσει! Αισθάνομαι όμως από τα σχόλια ότι υπάρχει μια παρανόηση, όταν το συγκρίνουν με το περσινό της Κροατίας. Το συγκεκριμένο κομμάτι μουσικά είναι πολύ ενδιαφέρον και το ακούς ευχάριστα από μόνο του. Θυμίζει λίγο Pet Shop Boys και γενικά 80s και 90s. Είναι ένα τραγούδι που ξεχωρίζει από μόνο του και η ιδιαίτερη σκηνική παρουσία ήρθε να το “απογειώσει”, δεν βασίζεται όμως εξ’ αρχής πάνω σε αυτήν (όπως πολλές φορές συμβαίνει στην eurovision). Προσωπικά πάντως θεωρώ ότι στην σκηνή του Μάλμε μπορούν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο μεν (ίσως να κρατήσουν και το γυμνό), αλλά πιο καλαίσθητο από αυτό που είδαμε στο UMK.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *