RAI: Σκέψεις για την επιλογή του εκπροσώπου στην Eurovision από το Sanremo μέσω διεθνούς επιτροπής!

Τα φώτα έσβησαν στο Teatro Ariston για το 74ο Φεστιβάλ του Sanremo θριαμβευτικά, αφού 1,5 εκατομμύριο περισσότεροι τηλεθεατές σε σχέση με πέρσι συντονίστηκαν στους δέκτες τους και τη RAI1 για να παρακολουθήσουν τον μεγάλο τελικό. Λίγο νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η συνέντευξη τύπου της RAI, του Amadeus και τριών πρώτων νικητών, η οποία πέρα από της επιβεβαίωση της Angelina Mango πως θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στην Eurovision 2024, είχε και μία πολύ σημαντική εξέλιξη, όσο αφορά το φεστιβάλ του Sanremo ως μέθοδος επιλογής της ιταλικής συμμετοχής και εκπροσώπου στον διαγωνισμό!

Αποσύνδεση νικητή του Sanremo και εκπροσώπησης στην Eurovision από το 2025;

Στην συνέντευξη τύπου ο Amadeus ερωτήθηκε αν όλα αυτά τα χρόνια στα οποία υπήρξε παρουσιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, σκέφτηκε ποτέ να χρησιμοποιήσει μία διεθνή επιτροπή, ώστε να επιλέξει τον καταλληλότερο καλλιτέχνη και τραγούδι για την εκπροσώπηση της Ιταλίας στον διαγωνισμό της Eurovision.

Αν και ο Amadeus απάντησε αρνητικά στο παραπάνω ερώτημα, δεν ήταν ίδια η απάντηση που δόθηκε από τους υπευθύνους της RAI, οι οποία ανέφεραν πως είναι κάτι που θα το εξετάσουν για την επόμενη χρονιά.

Η παραπάνω απάντηση προφανώς δόθηκε εξαιτίας των όσων συνέβησαν φέτος, με την παρολίγον νίκη του Geolier, με ένα τραγούδι που κατά γενική ομολογία δεν θα είχε καμία τύχη στο διαγωνισμό, την στιγμή που υπήρχαν αρκετά τραγούδια στο Sanremo, που θα λειτουργούσαν πολύ καλύτερα στην Eurovision. Εξάλλου, το Sanremo λειτουργεί παρεμπιπτόντως ως εθνικός τελικός και τα κριτήρια ψηφοφορίας τόσο του κοινού, όσο και των δημοσιογράφων, αλλά και των εκπροσώπων των ραδιοφώνων, δεν είναι η εκπροσώπηση στον διαγωνισμό της Eurovision.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα και εύλογη και η απάντηση της RAI, που πιθανόν να θεωρεί πως η αποσύνδεση του νικητή του Sanremo από την εκπροσώπηση στην Eurovision και η επιλογή του καλλιτέχνη που εκπροσωπήσει την Ιταλία στον διαγωνισμό να μην ταυτίζεται απαραιτήτως με τον νικητή του Sanremo, να είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στον διαγωνισμό, ειδικά σε μία χρονιά όπως πήγε να εξελιχθεί η φετινή…

Μαμούθ έσοδα και τηλεθέαση για την RAI

Ο τελικός του Sanremo ολοκληρώθηκε με τεράστια νούμερα τηλεθέασης για την RAI, ξεπερνώντας κατά πολύ τα αντίστοιχα περσινά. Συγκεκριμένα σημειώθηκε κατά μ.ο. 74,1% τηλεθέαση με 14.301.000 τηλεθεατές, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66% με 12.256.000 τηλεθεατές.

Η στιγμή που παρατηρήθηκαν περισσότεροι τηλεθεατές ήταν στο χιουμοριστικό σκετς του Amadeus με τον Fiorello, όταν περισσότεροι από 18.000.000 τηλεθεατές παρακολουθούσαν την RAI1, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν το 85,26%, κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το top5.

Τα έσοδα για τη RAI από τον διαφημιστικό χρόνο τις πέντε ημέρες του φεστιβάλ, ήταν 60.182.000 Ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τα έξοδα που πραγματοποίησε η ιταλική δημόσια τηλεόραση για το Sanremo, αποδεικνύοντας πως όταν δημιουργείς κάτι τόσο αξιόλογο, θα έχεις και την ανάλογη ανταπόδοση.

Το μέλλον του Amadeus στο Sanremo και ο πιθανός διάδοχος του

O Amadeus αποκάλυψε πως σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα έχει ραντεβού με την RAI για να κάνουν μία γενικότερη αποτίμηση για το Sanremo 2024. Δεν διευκρίνισε αν σε αυτό το ραντεβού θα υπάρξει κάποια συζήτηση για την επέκταση της συνεργασίας τους και το 2025. Πάντως ήδη στον τύπου κυκλοφόρησε το όνομα του πιθανού διαδόχου του Amadeus ως παρουσιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

Πρόκειται για τον πρώην πολιτικό και εδώ και πολλά χρόνια δημοφιλή παρουσιαστή της ιταλικής τηλεόρασης, Gerry Scotti. Λίγες ημέρες νωρίτερα Amadeus και Gerry Scotti βρέθηκαν σε δείπνο, με θέμα συζήτησης το Φεστιβάλ του Sanremo. Το μοναδικό πρόβλημα για να αναλάβει την σημαντική αυτή θέση, είναι πως ανήκει στο δυναμική της ιδιωτικής τηλεόρασης και θα πρέπει να επιλύσει τις όποιες εκκρεμότητες έχει εκεί.

Φυσικά όλα τα παραπάνω θα έχουν νόημα στην περίπτωση που ο Amadeus αποχωρήσει και δεν παραμείνει στο πόστο του και το 2025. Στην περίπτωση αυτή, ο Amadeus θα είναι ο μακροβιότερος παρουσιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Sanremo.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις!

1 reply
  1. Gus
    Gus says:

    Τόσα χρόνια η επιλογή είναι μια χαρά και η Ιταλία πετυχαίνει καλές θέσεις ! Τώρα ποιος ο λόγος για όλα αυτό….ανεξηγητο.
    Βέβαια το κοιτάμε….δεν σημαίνει ότι όντως θα κάνουν.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *