Ισραήλ: Θα συμμετάσχει στην Eurovision 2024 | Στις 10 Μαρτίου η ανακοίνωση του τραγουδιού!

Η Ισραηλινή δημόσια τηλεόραση (ΚΑΝ) εργάζεται για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το ισραηλινό τραγούδι θα αποκαλυφθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 21:30, με την Eden Golan να το ερμηνεύει για πρώτη φορά.

Αλλαγή πλεύσης από την ΚΑΝ για την συμμετοχή στην Eurovision 2024

Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) αποφάσισε να ακυρώσει τα δύο τραγούδια που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στην εσωτερική επιλογή της ΚΑΝ, με την αιτιολογία ότι οι στίχοι των τραγουδιών δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του διαγωνισμού και έχουν πολιτικό χαρακτήρα, η ισραηλινή ραδιοτηλεόραση σε αντίθεση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της, αποκάλυψε πως λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision φέτος.

Η ΚΑΝ υιοθέτησε τη συμβουλή του προέδρου της χώρας, Yitzhak Herzog , ο οποίος απευθύνθηκε στο συμβούλιο της εταιρείας και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στους στίχους των τραγουδιών, οι οποίες θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision 2024. “Είναι σημαντικό για το Ισραήλ να εμφανιστεί στη Eurovision γιατί είναι μια σκηνή για εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές.  Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να είσαι έξυπνος και όχι σωστός.”

Μέσα από τα social media η ΚΑΝ ανακοίνωσε επισήμως την αλλαγή των στίχων των δύο τραγουδιών:

«Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Εταιρεία εργάζεται τις τελευταίες εβδομάδες για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιτρέψει το Ισραήλ να συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Παρά τη διαφωνία της με τη θέση της EBU, η οποία προσπάθησε να αποκλείσει τα δύο τραγούδια που υποβλήθηκαν από το Ισραήλ στον Διαγωνισμό με το αιτιολογικό ότι «έχουν πολιτικό χαρακτήρα», το KAN υιοθέτησε τη συμβουλή του προέδρου της χώρας, Yitzhak Herzog, ο οποίος στράφηκε στο το διοικητικό μας συμβούλιο και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, οι οποίες θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να διαγωνιστεί στη σκηνή της Eurovision.

Ο Πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι ακριβώς τη στιγμή που οι εχθροί μας επιδιώκουν να ωθήσουν στο  μποϊκοτάζ του Ισραήλ από κάθε εξέδρα – το Ισραήλ πρέπει να υψώσει τη φωνή του και να κρατήσει ψηλά το κεφάλι και να σηκώσει τη σημαία του σε κάθε παγκόσμιο φόρουμ, ειδικά φέτος.

Το KAN επικοινώνησε με τους δημιουργούς των δύο επιλεγμένων τραγουδιών  το “October Rain” που επιλέχθηκε στην πρώτη θέση και το τραγούδι “Dance Forever” που ήρθε στη δεύτερη θέση, και ζήτησε να αναπροσαρμόσουν τους στίχους, διατηρώντας παράλληλα την πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία. Με βάση τους νέους στίχους – το KAN θα επιλέξει το τραγούδι που θα σταλεί στην εποπτική επιτροπή της Eurovision, ώστε να εγκρίνουν τη συμμετοχή του Ισραήλ στον Διαγωνισμό.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 21:30, το KAN 11 θα μεταδώσει ειδική εκπομπή στην οποία θα αποκαλυφθεί το τραγούδι που θα σταλεί στη Eurovision και θα ερμηνεύσει ο Eden Golan.

Σας υπενθυμίζουμε πως το τραγούδι “October Rain” γράφτηκε από τον Stav Bager (από τους δημιουργούς και παραγωγούς του “Toy”, Eurovision 2018), Avi Ohion , και την κριτή του “The next star” – Keren Pels . Το τραγούδι που ήρθε στη δεύτερη θέση, “Dance Forever”, γράφτηκε από τους  Ron Beaton , Mai Safdia (“Unicorn”) και Yanon Yahal (“Golden Boy”, Unicorn).

Οι 37 συμμετέχουσες χώρες της Eurovision 2024 οφείλουν να παραδώσουν στην EBU τις συμμετοχές τους μέχρι τις 11 Μαρτίου, ώστε να εγκριθούν από το reference group του διαγωνισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η EBU δύναται να απορρίψει και πάλι τα δύο τραγούδια, εφόσον θεωρήσει πως υπάρχει πολιτική χροιά στους στίχους, αν και όπως φαίνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, καθώς στην ανακοίνωση του ΚΑΝ αναφέρεται πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η συμμετοχή του Ισραήλ να είναι δυνατή.

Η Γερμανία στηρίζει το Ισραήλ

Σύμμαχος του Ισραήλ στην συμμετοχή του στην Eurovision 2024 είναι όμως και η Γερμανία, η οποία διά μέσω της υπουργού πολιτισμού της χώρας, δηλώνει πως βρίσκεται στο πλευρό του Ισραήλ.

Η υπουργός πολιτισμού Claudia Roth σε συνέντευξη της στο Spiegel αναφέρει:

 Δεν μπορεί να μην μπορούν πλέον οι Εβραίοι καλλιτέχνες να τραγουδούν επειδή το μποϊκοτάζ τους εμποδίζει.

Το να αποκλειστεί το Ισραήλ επειδή το τραγούδι October Rain θα μετέφερε πολιτικό περιεχόμενο, είναι παράλογο. Άκουσα το τραγούδι και το θεωρεί πολύ καλό.

Ως αφοσιωμένη οπαδός της Eurovision για δεκαετίες θα πρέπει να θυμόμαστε πως η Dana International υποστήριξε ένα ελεύθερο, κοσμοπολίτικο και ποικιλόμορφο Ισραήλ. Οι άνθρωποι που σήμερα μιλούν για τη Χαμάς ως υποτιθέμενο απελευθερωτικό κίνημα προφανώς δεν έχουν ιδέα. Θα ήταν σκάνδαλο αν αποκλειστεί το Ισραήλ.

Αναμονή λοιπόν μέχρι τις 10 Μαρτίου όταν και θα ακούσουμε την συμμετοχή του Ισραήλ για την Eurovision 2024.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: Euromix, Spiegel

 

11 ΣΧΟΛΙΑ
 1. Κυριάκος
  Κυριάκος says:

  Πωωω αν είναι δυνατόν!
  Πραγματικά ελπίζω να μην περάσει στον τελικό αλλά το βλέπω αδύνατο να συμβεί γιατί όσοι είναι θυμωμένοι με την απόφαση δεν θα δουν τον διαγωνισμό και έτσι όσοι είναι υπέρ του θα το ψηφίσουν.
  Επίσης, ελπίζω να μην συμβεί κάτι δυσάρεστο όσο βρίσκονται στο Μάλμε.

  Απάντηση
 2. Ben
  Ben says:

  Καλά εννοείται ότι οι απειλές ότι θα αποσυρθούν αν τους ζητηθει να αλλάξει ο στίχος ήταν κενές. Το Ισραήλ θα έκανε τα πάντα για να συμμετέχει φέτος, προκειμένου να κάνει manifestation της κατάστασης, όπως τη βιώνουν οι ίδιοι. Για κακή τους τύχη και με δεκάδες χώρες εναντίον τους, σε βαθμό που απείλησαν η απειλούν να μη συμμετέχουν αντ ο Ισραήλ βρίσκεται εκει, το γιουχάρισμα στον ημιτελικό που συμμετέχει (γιατί μόνο ένας τρελός θα πίστευε ότι θα περάσουν και τελικό) αναμένεται να είναι μεγαλύτερο και από εκείνο στη Ρωσία στα χρόνια της Κριμαιας.

  Απάντηση
    • Giannis Argyriou
     Giannis Argyriou says:

     Πιστευω οτι θα περάσει ανετοτατα στο τελε…Τα εχουμε πει 100 φορες, η Eurovision δεν εχει αρνητικη βαθμολογια. Μετράει να έχεις ενα κοινο που σε υποστηριζει και το Ισραηλ με τοσο συσπειρωμενη φετος την ομογενεια του, αλλα και με ένα ποσοστο ανα την Ευρωπη να στεκεται διπλα του, οχι απλα θα περάσει, αλλά θα παει πολυ καλα και στο τελε και στον τελικο.

     Απάντηση
     • Ben
      Ben says:

      Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος και θα εξηγήσω γιατί. Αφενός, οι επιτροπες από το φόβο να μην τους κράξουν στις χώρες τους που πήραν μέρος σε μια διαμάχη δίνοντας ψηλές βαθμολογίες στο Ισραήλ, από τη στιγμή που οι μεγάλες πλειοψηφίες της κοινής γνώμης στέκονται με την Παλαιστινιους, δεν νομίζω ότι θα το έχουν ψηλά ώστε να πάρει βαθμολογία. Το κοινό από την άλλη, όταν κατα γενική ομολογία έχει ξενερώσει φουλ με την πολιτικοποίηση του διαγωνισμού μετά την τελευταία νίκη της Ουκρανίας, δεν θα στηρίξει. Όπως δεν στήριξε και τον παλαιστίνιο στην Ισλανδία αλλωστε. Τέλος πάντων εδώ θα μαστε και θα δούμε, το μόνο σίγουρο ότι η φετινή έκδοση του διαγωνισμού θα είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες από άποψη νικητή αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί όπως άλλες χρονιές. Ας το απολαύσουμε!

     • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Η ιστορία όμως έχει δείξει πολλές φορές, ότι η πλειοψηφία δεν είναι πάντοτε αυτή που φαίνεται στα σοσιαλ, όπου συνήθως εκφράζεται ένα πιο ριζοσπαστικό κομμάτι εκεί. Εγώ συνομιλώντας με πολλούς, μπορώ να σου πω ότι ξέρω πολύ κόσμο που είναι με το Ισραήλ κ όχι την Παλαιστίνη, αλλά ούτε σε πορείες πηγαίνουν ούτε ποσταρουν όλη μέρα στα σοσιαλ. Οπότε θεωρώ πως το αποτέλεσμα του τελε για το Ισραήλ θα εκπλήξει πάρα πολλούς…

 3. Music -Man
  Music -Man says:

  Με όλο αυτό το κακό μπαχαλο που γίνεται, κακώς δεν αποσύρεται η χώρα. Αν περάσει, θα πάει απατο στον τελικό. Θα πέσει πολύ γιουχα νομίζω.

  Απάντηση
 4. Peter
  Peter says:

  Το λυπηρό για τον διαγωνισμό είναι ότι ασχολούμαστε με το αν θα ψηφίσουν το Ισραήλ για πολιτικούς λόγους και κανείς δε νοιάζεται για το τραγούδι. Παρόμοια κατάσταση με την Ουκρανία το 2022. Είναι κρίμα σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού να γίνεται τόσος λόγος για τα πολιτικά της κάθε χώρας.

  Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *