Martin Österdahl: Υπό οικονομικές πιέσεις ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision!

Ο Εκτελεστικός Επόπτης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, Martin Österdahl, συζήτησε τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

Σε μια συνέντευξη με την Dagens Industri, ο Εκτελεστικός Επόπτης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, ο Martin Österdahl μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision. Τα τελευταία χρόνια το κόστος γύρω από τον διαγωνισμό έχει αυξηθεί σημαντικά με τον πληθωρισμό, την έξοδο της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τον διαγωνισμό και άλλους παράγοντες.

Ο κ. Österdahl εξηγεί:

“Χωρίς εμπορικά έσοδα, νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision να επιβιώσει στο μέλλον.”
Επί του παρόντος, υπάρχουν έξι γνωστές εταιρείες που συνάπτουν πολυετείς συμφωνίες χορηγίας με τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, οι οποίες βοηθούν στη χρηματοδότηση της εκδήλωσης. Παραδοσιακά, ο διαγωνισμός είχε χρηματοδοτηθεί κυρίως από τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς:
“Ο διαγωνισμός χρηματοδοτούταν κάθε χρόνο από το κόστος συμμετοχής, αλλά η παραγωγή έχει αυξηθεί τόσο πολύ και έχει γίνει τόσο ακριβότερη που σήμερα, το τέλος συμμετοχής είναι ένα πολύ μικρό μέρος του απαιτούμενου προϋπολογισμού.”
Με τις προκλήσεις της εξισορρόπησης των δημοσίων μέσων ενημέρωσης και των εμπορικών συμφερόντων, υπάρχει μια λεπτή εξισορροπητική διαδικασία για να διασφαλιστεί ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του.
Ο κ. Österdahl εξηγεί:
“Είμαστε απίστευτα αυστηροί όσον αφορά το ότι τα εμπορικά συμφέροντα δεν μπορούν ποτέ να ελέγξουν το περιεχόμενο των εκπομπών – αυτό είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι υπεύθυνος. Αλλά όταν εργάζεστε με μια δημόσια υπηρεσία, είναι εξίσου σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα χρήματά σας με τον καλύτερο τρόπο. Εάν έχετε τα κοσμήματα όπως η Eurovision ή το Melodifestivalen, είναι πολύ εύκολο να το κριτικάρετε εάν σπαταλάτε χρήματα από τις δημόσιες υπηρεσίες και δεν χρησιμοποιείτε τις εμπορικές δυνατότητες που συνοδεύουν.”
Η συνέντευξη των Executive Supervisors έρχεται μήνες αφότου ο Ιρλανδός επικεφαλής της αντιπροσωπείας αποκάλυψε στην Éirevision ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται υπό οικονομική πίεση.
Ο Michael Kealy δήλωσε ότι η αύξηση στο κόστος συμμετοχής είναι αποτέλεσμα της δήλωσης της EBU ότι ο διαγωνισμός δεν είναι επί του παρόντος «οικονομικά βιώσιμος». Επί του παρόντος, το RTÉ δαπανά το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του για τον διαγωνισμό για το τέλος που απαιτείται να καταβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Το 2023 αυτό το κόστος ήταν 105.099 €, από 92.588 € για τον διαγωνισμό του 2022.
Πριν από τον διαγωνισμό του 2023 στο Λίβερπουλ, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό αναφέροντας το κόστος συμμετοχής σε μια περίοδο οικονομικών δυσκολιών σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Ρουμανία επέλεξε επίσης να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό του 2024 λόγω οικονομικών δυσκολιών που επηρεάζουν τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο ο Martin Österdahl μίλησε και για τα φαινόμενα μίσους στο διαγωνισμό.
“Θα αντεπιτεθούμε πολύ σκληρά” (στα φαινόμενα μίσους)

Ο επικεφαλής του διαγωνισμού έχει αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας ενόψει του διαγωνισμού την επόμενη εβδομάδα, τους λόγους για τους οποίους επετράπη στο Ισραήλ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και τις σκέψεις του για το μίσος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονται στους φετινούς καλλιτέχνες.

Πρώτον, ο Österdahl σχολιάζει τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η Eurovision το 2024:

“Δεν πρέπει να ορκίζεστε, αλλά… ήμασταν λίγο άτυχοι φέτος.”

Με την αύξηση των εντάσεων σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν ανησυχίες για το εάν η Eurovision θα μπορούσε να γίνει στόχος διαδηλωτών ή ακόμα και εγκληματιών. Ο Österdahl, ο οποίος είναι Εκτελεστικός Επόπτης του διαγωνισμού από το 2020, πιστεύει ότι ενώ ο διαγωνισμός μπορεί να είναι «άβολος» φέτος, η ασφάλειά του μπορεί να το χειριστεί:

“Όσον αφορά τις συνθήκες ασφαλείας, βρισκόμαστε στο απόλυτο αποκορύφωμα της ασφάλειας για πολλά χρόνια, οπότε το κοινό και το πλήρωμα που εργάζονται σε αυτό για οκτώ-εννέα εβδομάδες μπορούν να είναι ασφαλή. Θα γίνουν διαδηλώσεις; Πολύ πιθανό. Θα είναι τα πράγματα λίγο άβολα και μπορεί να γίνουν βίαια; Πιθανόν. Θα μπορέσει η αστυνομία να το χειριστεί; Ναι, έτσι νομίζω.”

Ο Österdahl αγγίζει επίσης το μίσος που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω από τον διαγωνισμό φέτος. Πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί για τη συμπερίληψη του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό, με κάποιους να απευθύνουν μηνύματα μίσους τόσο στους διοργανωτές του διαγωνισμού όσο και στους ίδιους τους καλλιτέχνες. Ο Österdahl αισθάνεται ότι αυτός και η ομάδα του έχουν ξεπεράσει αυτό που μπορούν να ανεχτούν τώρα:

“Υπάρχει πολύ μίσος στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εναντίον των συμμετεχόντων και εκείνων που εργάζονται με αυτό. Το μίσος δεν ανήκει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και θα αντεπιτεθούμε αρκετά σκληρά ενάντια σε αυτό. Έχουμε ξεπεράσει αυτό που μπορούμε να ανεχτούμε τώρα – οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να φοβούνται να εκφράσουν τη μορφή τέχνης τους επειδή υπάρχει μια σύγκρουση κάπου αλλού στον κόσμο με την οποία δεν έχουν καμία σχέση. Είναι απολύτως παράλογο.”

Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του Ισραήλ, ο Österdahl επανέλαβε ότι η Eurovision ήταν ένας διαγωνισμός για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και όχι για τις κυβερνήσεις. Και, όταν ρωτήθηκε γιατί η Ρωσία είχε αποκλειστεί από τον διαγωνισμό το 2022 και όχι το Ισραήλ, ο Österdahl υπερασπίστηκε τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ισραήλ KAN, χαρακτηρίζοντάς τους ως το «άμεσο αντίθετο» με το ισραηλινό κράτος:

“Η παραπληροφόρηση που διαδόθηκε για την εισβολή στην Ουκρανία ήταν αυτό που τελικά ήταν υπερβολικό για εμάς. Όμως, ενώ οι ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι το εκτεταμένο χέρι του Πούτιν και του Κρεμλίνου, ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός KAN είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο Νετανιάχου προσπαθεί να το κλείσει. Και είναι οι ανεξάρτητοι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς που πρέπει να υποστηρίξουμε.”

Επιπλέον, είπε ότι ένας άλλος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, το AZTV του Αζερμπαϊτζάν, είναι ένας του οποίου η ανεξαρτησία είναι πιο αμφισβητήσιμη. Ενώ το AZTV δεν είναι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Eurovision του Αζερμπαϊτζάν – αυτή είναι η İctimai Television – ο Εκτελεστικός Επόπτης λέει ότι είχαν “λόγους να επισημάνουν πράγματα σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν” γενικότερα:

“Είχαμε λόγους να επισημάνουμε πράγματα σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν. Δεν είναι ακριβώς δημοκρατία και μερικές φορές μπορείς να αμφισβητήσεις την ανεξαρτησία του AZTV. Αλλά δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τα όρια όπως έκανε η Ρωσία.”

Τέλος, Ο Österdahl παραδέχεται ότι είναι «απογοητευμένος» με τις πολιτικές συζητήσεις γύρω από τη Eurovision, λέγοντας ότι ο διαγωνισμός είναι το μόνο πράγμα που μπορούν να ελέγξουν:

“Ξοδεύω πολύ χρόνο εξηγώντας στις αντιπροσωπείες ότι μόλις ανέβεις στη σκηνή πρέπει να βγάλεις αυτό το παλτό και να επικεντρωθείς σε αυτό που μας φέρνει κοντά. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε είναι αυτά τα τρία λεπτά στη σκηνή, και γι’ αυτό μερικές φορές απογοητεύομαι όταν πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν πολιτική μέσω του Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.”

Πηγή: Dagens Industri

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλα τα νέα γύρω από την Eurovision 2024!

Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *