Το Κόσοβο σκοπεύει να δηλώσει συμμετοχή στην Eurovision 2025!

To Κόσοβο, δεν μπορεί να συμμετέχει στην Eurovision, μιας και δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ταυτόχρονα αρκετές χώρες συμμετέχοντες της Eurovision δεν το αναγνωρίζουν ως αυτόνομο κράτος, όπως η Ισπανία, η Σερβία και η Ελλάδα.

Ωστόσο, το RTK, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, σχεδιάζει να συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2025, έχοντας δηλώσει τις προθέσεις του να λάβει μέρος του χρόνου στην Ελβετία.

Αρχικά, το RTK, θα πρέπει να γίνει μέλος της EBU και έτσι να έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στον Διαγωνισμό. Σε περίπτωση που το Κόσοβο μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρώτο εμπόδιο, το Festivali i Këngës në RTK θα είναι πιθανότατα η μέθοδος επιλογής της συμμετοχής του. Το φεστιβάλ θα γιορτάσει φέτος την δεύτερη εκδοχή του, υπό την διεύθυνση του Adrian Krasta.

Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις του RTK λένε:

«Το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση του RTK εργάζονται συνεχώς για αυτό το θέμα και κατέστη δυνατή η εξασφάλιση υποστήριξης από πολλές χώρες.»

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι φαίνεται να καταλαβαίνουν πως μερικές χώρες δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, και πιθανώς να μην είναι πρόθυμες να το αφήσουν να συμμετέχει.

Όπως προαναφέρθηκε, το Κόσοβο θα χρειαστεί να γίνει μέλος της EBU. Για να του επιτραπεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να ενταχθεί στην Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) ή στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Κόσοβο δεν έχει ακόμα καταφέρει κάτι από αυτά, λόγω της μερικής αναγνώρισής του.

Ο La Fazani κέρδισε το πρώτο Festivali i Këngës në RTK με το τραγούδι “Oj Kosovë”. Στο τραγούδι του, αναφέρει σε έναν στίχο τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, στον οποίο λέει πως λόγω της τωρινής κατάστασης δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει την χώρα του στον Διαγωνισμό:

https://youtu.be/JOgcsrU2KE8

Θα θέλατε να δείτε το Κόσοβο να συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision κάποια στιγμή;

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την Eurovision 2025, στην Ελβετία!

Πηγή: RTK


Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν στο Μάλμε:

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *