Κόσοβο: Το RTK ζητά επίσημα πρόσκληση για τη συμμετοχή του στη Eurovision 2025!

Η πρόθεση του Κόσοβου να μπει στην οικογένεια της Eurovision δεν αποτελεί μυστικό. Το RTK προσπαθεί για χρόνια να εξασφαλίσει μια θέση για το Κόσοβο στις διοργανώσεις της EBU, ήδη από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους.

Επιπλέον και όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, το RTK ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει επίσημη αίτηση για να συμμετάσχει στην επόμενη έκδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision το 2025, που θα διεξαχθεί στην Ελβετία.

Η εν λόγω αίτηση είναι πλέον γεγονός. Μέσω επίσημης επιστολής, το RTK ζητά να λάβει ειδική πρόσκληση, η οποία και θα επιτρέψει τη συμμετοχή του στη Eurovision 2025, σε παρόμοιο καθεστώς με αυτό της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, η επιστολή που εστάλη στην EBU αναφέρει τα εξής:

Αγαπητέ κύριε Osterdahl,

Ως Γενικός Διευθυντής της Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης του Κοσσυφοπεδίου (RTK) σας γράφω εκ μέρους του RTK για να ζητήσω πρόσκληση συμμετοχής στον επερχόμενο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων (EBU). Η συμμετοχή σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη είναι η ισχυρή μας φιλοδοξία και έχει μεγάλη σημασία για την εναρμόνισή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το RTK καλλιεργεί τα μουσικά ταλέντα και προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές στο Κόσοβο. Οργανώσαμε με επιτυχία τον δικό μας εθνικό διαγωνισμό τραγουδιού, ο οποίος έχει κερδίσει σημαντική δημοτικότητα μεταξύ των Κοσοβάρων. Φέτος, θα φιλοξενήσουμε με περηφάνια τη δεύτερη έκδοση του διαγωνισμού μας, με την ελπίδα ότι το νικητήριο τραγούδι θα εκπροσωπήσει το Κόσοβο στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision της επόμενης χρονιάς.

Αν και το Κόσοβο τελεί επί του παρόντος ειδικής συμφωνίας και καθεστώτος με την EBU, εμπνεόμαστε από το παράδειγμα χωρών όπως η Αυστραλία, που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη Eurovision. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια μη πολιτική εκδήλωση που γιορτάζει τη μουσική, τη διαφορετικότητα και την ενότητα, αξίες που έχουν βαθιά απήχηση στο έθνος μας.

Ζητούμε με σεβασμό να το λάβετε υπόψη σας για την παροχή πρόσκλησης στο RTK για συμμετοχή στον επόμενο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η συμμετοχή μας όχι μόνο θα αναδείξει το ταλέντο του Κοσόβου, αλλά θα ενίσχυε επίσης το πνεύμα της ένταξης και της πολιτιστικής ανταλλαγής που εμπεριέχει η Eurovision.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η EBU διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ίδρυση του RTK το 1999, επομένως ελπίζουμε ότι θα προσπαθήσετε να μας βοηθήσετε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, που κατοχυρώνεται στην αποστολή μας ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Σας ευχαριστούμε που λάβατε υπόψη το αίτημά μας. Ανυπομονούμε για τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε και να εμπλουτίσουμε αυτήν την υψηλού κύρους διοργάνωση.

Θερμούς χαιρετισμούς,

Shkumbin Ahmetxhekaj

Γενικός Διευθυντής Radio Television Kosova

Τι εμποδίζει το Κόσοβο από τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό της Eurovision;

Προκειμένου το Κόσοβο να γίνει μέλος της EBU, και έτσι να μπορέσει να συμμετάσχει στη Eurovision, πρέπει πρώτα να ενταχθεί στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) ή στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Κόσοβο δεν έχει ακόμη επιτύχει τίποτα από αυτά, λόγω της μερικής αναγνώρισής του.

Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές διαστάσεις που έλαβε ο φετινός διαγωνισμός, η συμπερίληψη μιας χώρας που δεν αναγνωρίζεται από όλα τα συμμετέχοντα κράτη θα είναι ρεαλιστικά μια απόφαση πιο δύσκολη από ό,τι φαίνεται.

Το Festivali i Këngës në RTK η διαδικασία επιλογής!

Η φιλοδοξία του Κόσοβου να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό είναι τόσο μεγάλη που έχουν ήδη ετοιμάσει ένα φεστιβάλ μέσω του οποίου θα επιλεγεί μια πιθανή μελλοντική συμμετοχή στη Eurovision. Το Festivali i Këngës në RTK, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2023, θα αξιοποιηθεί ως τρόπος επιλογής περίπτωση που τους επιτραπεί μια συμμετοχή στη Eurovision.

Μάλιστα, ο La Fazani με το τραγούδι του “Oj Kosova” ήταν ο πρώτος νικητής του FiK në RTK και θα εκπροσωπούσε το Κόσοβο στο Μάλμε σε περίπτωση που του επιτρεπόταν.

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλα τα νέα!

Πηγή: RTK
3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Δήμητρα
    Δήμητρα says:

    Ε, ρε γλέντια που θα κάνουμε και του χρόνου αν το Κόσοβο συμμετέχει. Νομίζω ότι θα αποχαιρετίσουμε τη Σερβία.

    Απάντηση
    • Eurovision 2024
      Eurovision 2024 says:

      Χαχαχ δε θα μείνει γείτονας για γείτονας της Ελλάδας…όχι τίποτα τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και μας ξαναψηφίζουν

      Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *