Ελβετία: Φωνές για δημοψηφίσματα κατά της διεξαγωγής της Eurovision 2025!

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Ένωση (UDF) αντιτίθεται στη χρηματοδότηση για τη φιλοξενία του 69ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στην Ελβετία. Το κόμμα έχει ανακοινώσει την υποστήριξη δημοψηφισμάτων κατά της διεξαγωγής του διαγωνισμού, με την Αλεμανική Ομοσπονδία Φορολογούμενων, που πρόσκειται στενά στο Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (UDC), να στοχεύει κυρίως στην υποψηφιότητα της Ζυρίχης.

Το υπερσυντηρητικό ευαγγελικό κόμμα UDF επικρίνει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision ότι έχει μετατραπεί σε μια διοργάνωση με “όλο και πιο αντισημιτικά στοιχεία” και “περισσότερες σατανιστικές και σκοταδιστικές συνεισφορές”. Ως παράδειγμα αναφέρουν τις διαδηλώσεις στο Μάλμε της Σουηδίας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στην τελευταία Eurovision λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με το UDF, τέτοιες διαδηλώσεις προμηνύουν υψηλό κίνδυνο ασφαλείας για τον επικείμενο διαγωνισμό στην Ελβετία τον προσεχή Μάιο. Το κόμμα στοχεύει να συντονίσει τη συλλογή υπογραφών κατά των κονδυλίων που προορίζονται για τις πιθανές πόλεις που θα φιλοξενήσουν τον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision: Ζυρίχη, Γενεύη, Βασιλεία και Βέρνη/Μπιέν.

Δημοψηφίσματα στη Ζυρίχη και τη Βέρνη

Την Τρίτη, τα τμήματα του UDF στην πόλη και το καντόνι της Ζυρίχης αποφάσισαν να ξεκινήσουν δημοψήφισμα κατά του πλαισίου χρηματοδότησης της πόλης με 20 εκατομμύρια φράγκα, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το νομοθετικό σώμα. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τη συγχρηματοδότηση της διοργάνωσης, εάν η Ζυρίχη επιλεγεί ως πόλη υποδοχής της Eurovision 2025. Το κοινοβούλιο του καντονίου ενέκρινε επίσης μια πίστωση 5 εκατομμυρίων φράγκων τη Δευτέρα.

Την περασμένη Τετάρτη, τα τμήματα του UDF στη Βέρνη αποφάσισαν να ξεκινήσουν δημοψήφισμα κατά των πιστώσεων για την κοινή υποψηφιότητα της Βέρνης και του Μπιέν. Στη Βέρνη, οι πολιτικοί του UDC και των Εναλλακτικών Πράσινων έχουν ήδη καταθέσει ένα κείμενο ψηφίσματος για το δημοψήφισμα. Σε επίπεδο καντονίου, το UDC και το UDF θα ζητήσουν δημοψήφισμα εάν η πίστωση των σχεδόν 30 εκατομμυρίων φράγκων εγκριθεί από το Μεγάλο Συμβούλιο.

“Το καντόνι της Βέρνης εξακολουθεί να έχει σημαντικό χρέος και μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στην Ελβετία. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές”, δήλωσε ο Εθνικός Σύμβουλος του UDF Manfred Bühler το βράδυ της Τρίτης στο Φόρουμ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η αντίθεση του UDF Βέρνης υποκινείται καθαρά από οικονομικές ανησυχίες και όχι από κοινωνικοπολιτιστικό συντηρητισμό.

Ωστόσο, ο Cyprien Louis, συμπρόεδρος των Πρασίνων της Βέρνης, αντέτεινε ότι “θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά, οπτικά και οπτικοακουστικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια εκδήλωση στην περιοχή”.

Το UDC Γενεύης υποστηρίζει τον διαγωνισμό

Το UDF στοχεύει επίσης στη χρηματοδότηση των υποψηφιοτήτων της Γενεύης και της Βασιλείας. Σε αυτές τις πόλεις, τα κονδύλια δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί από τα αντίστοιχα τοπικά κοινοβούλια.

Ωστόσο, στη Γενεύη, ακόμη και το UDC είναι ενθουσιασμένο με τη δυνατότητα φιλοξενίας της Eurovision. “Το UDC της Γενεύης είναι ενθουσιασμένο με τα τοπικά οικονομικά οφέλη μιας τέτοιας εκδήλωσης, είτε πρόκειται για πολιτιστικό είτε για αθλητικό γεγονός. Λυπούμαστε για την κατάργηση εκδηλώσεων όπως το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, η οποία επιβαρύνει την τοπική οικονομία”, εξήγησε ο Lionel Dugerdil, πρόεδρος του UDC Γενεύης, στην εκπομπή 12h30.

Εν τω μεταξύ, η Αλεμανική Ομοσπονδία Φορολογούμενων επικεντρώνεται ενάντια στην υποψηφιότητα της Ζυρίχης. Η ομοσπονδία διερωτήθηκε γιατί οι φορολογούμενοι της Ζυρίχης θα πρέπει να συγχρηματοδοτήσουν τη διεξαγωγή της Eurovision, χαρακτηρίζοντάς την “ιδιωτική εκδήλωση”, και πρόκειται να αποφασίσει για την έναρξη δημοψηφίσματος κατά της χρηματοδότησης την Τετάρτη.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, η ελβετική δημόσια τηλεόραση θα επιλέξει την πόλη που θα φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Πιθανά δημοψηφίσματα θα είναι δυνατά μόνο μετά.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με τον 69o Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision!

Πηγή: RTS

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *