Η αλήθεια για την καταγωγή της ελληνορθόδοξης Ρωμιάς Valerie Hamaty που διεκδικεί την εκπροσώπηση του Ισραήλ στην Eurovision 2025

Για την Valerie Hamaty, την Αραβόφωνη Χριστιανή Ορθόδοξη που ξεχώρισε στο τελευταίο επεισόδιο του HaKokhav Haba και διεκδικεί, ως ένα από τα φαβορί, την εκπροσώπηση του Ισραήλ στην Eurovision 2025, διαβάσατε στο προηγούμενο άρθρο μας. Στο παρόν κείμενο θα εστιάσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για την καταγωγή της και το τι σημαίνει να είσαι αραβόφωνος Ελληνορθόδοξος στη Μέση Ανατολή.

Η αφορμή του άρθρου

Η έμπνευση για το παρόν άρθρο προήλθε από την πρόσφατη ανάλυση του Tribune.gr για το ίδιο θέμα. Εμείς διστάσαμε να εμβαθύνουμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας (ίσως κακώς), καθώς το ζήτημα του Ισραήλ παραμένει ευαίσθητο. Υπάρχουν αντιδράσεις σε οτιδήποτε σχετίζεται με το Ισραήλ, ακόμα και από άτομα που δεν μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν το περιεχόμενο.


Η ιστορία των Αραβόφωνων Ρωμιών

Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει να είσαι αραβόφωνος Ελληνορθόδοξος στη Μέση Ανατολή και γιατί αυτοί οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται ως “Rum” (Ρωμιοί), είναι απαραίτητη μια ιστορική αναδρομή.

Μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ., όταν η περιοχή της σημερινής Μέσης Ανατολής κατακτήθηκε από τους Άραβες, η ελληνοφωνία σταδιακά χάθηκε. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι παρέμειναν Ορθόδοξοι και συνέχισαν να αποκαλούν τους εαυτούς τους “Ρωμαίους”. Αναγνώριζαν, δηλαδή, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (γνωστή σήμερα ως Βυζαντινή) ως πατρίδα τους.

Εκκλησιαστικά, οι πληθυσμοί αυτοί ανήκουν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Η έδρα του ήταν κάποτε η Αντιόχεια, ενώ σήμερα βρίσκεται στη Δαμασκό. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, όπως και αυτό των Ιεροσολύμων, είχε Έλληνα Πατριάρχη. Όμως, ρωσικές παρεμβάσεις μείωσαν την ελληνική επιρροή, και από το 1899 εκλέγεται μόνο Αραβόφωνος Πατριάρχης. Παράλληλα, το Πατριαρχείο διατηρεί τον τίτλο “Ελληνορθόδοξο” και η ελληνική σημαία κυματίζει ακόμα στην έδρα του.

Οι Ρωμιοί της Μέσης Ανατολής

Το ενδιαφέρον για τους Ρωμιούς αναζωπυρώθηκε μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Αντιόχεια της Τουρκίας, που αποκάλυψε την ιστορική παρουσία τους εκεί. Αν και αραβόφωνοι, αποκαλούνται Ρωμιοί, και πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά τους φοιτούν στα ελληνικά σχολεία της Πόλης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μειονοτικής αυτής παράδοσης. Σήμερα, ο αριθμός των αραβόφωνων μαθητών είναι σχεδόν ίσος με αυτόν των ελληνόφωνων.

Αραβόφωνοι Ορθόδοξοι βρίσκονται κυρίως στο Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ, και την Αντιόχεια, ενώ μικρότεροι πληθυσμοί ζουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιορδανία. Οι πόλεμοι και η μετανάστευση έχουν μειώσει σημαντικά τον συνολικό πληθυσμό τους.


Η Valerie Hamaty: Μια Ρωμιά στην Eurovision 2025;

Η Valerie Hamaty, 25 ετών, Αραβόφωνη Χριστιανή Ορθόδοξη, εντυπωσίασε στο τελευταίο επεισόδιο του HaKokhav Haba. Η ίδια είχε δοκιμάσει ξανά την τύχη της το 2022, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Παράλληλα με το τραγούδι, ασχολείται με την υποκριτική.

Η πιθανότητα να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision 2025 είναι εξαιρετικά συμβολική. Θα αναδείξει την κοινωνική και πολιτισμική ποικιλομορφία της ισραηλινής κοινωνίας, στέλνοντας μήνυμα ενότητας σε μια περιοχή γεμάτη πολιτικές και θρησκευτικές διαμάχες.

https://www.youtube.com/watch?v=qDwedQnSWfc

Ο μεγάλος της αντίπαλος

Η Yuval Raphael, μια νεαρή καλλιτέχνης και επιζήσασα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, θεωρείται η μεγαλύτερη αντίπαλος της Valerie. Η Yuval επέζησε του μακελειού στο Nova Festival προσποιούμενη τη νεκρή για ώρες.

Τα ισραηλινά μέσα υποστηρίζουν ότι οι δύο καλλιτέχνιδες θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τη Βασιλεία. Η κάθε μία φέρει ισχυρούς συμβολισμούς, κάνοντας την τελική απόφαση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τις εξελίξεις στο HaKokhav Haba και την επιλογή του Ισραήλ για τη Eurovision 2025. Ο διαγωνισμός αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι κάτι περισσότερο από μουσική.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Mia Martini
    Mia Martini says:

    Αυτός είναι ο λόγος κ Αργυρίου που πετύχατε με το Eurovisionfun. Θέματα μοναδικά και χωρίς φόβο και πάθος. Συνεχίστε την καταπληκτική δουλειά σας και αφήστε όσους πολιτικά εμπαθείς και μη σας πολεμούν για ευνόητους λόγους.

    Απάντηση
  2. John
    John says:

    Χαίρομαι που δε διστάζετε να ανεβάζετε άρθρα με θέμα το Ισραήλ
    Συνεχίστε έτσι
    Στο κάτω κάτω αυτοί που πονάνε περισσότερο είναι αυτοί που δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει πραγματικά εκεί

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *