Λούκας Γιώρκας για αντιδράσεις στο El Diablo: “Στην τέχνη μπαίνουν κάποιοι περιορισμοί. Οι ευθύνες βαρύνουν τους ιθύνοντες”
Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, κυρίως προς το ΡΙΚ, έστειλε ο Λούκας Γιώρκας κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του επεισοδίου του Your Face Sounds Familiar του ΑΝΤ1 με θέμα την Eurovision, που θα παρακολουθήσουμε την ερχόμενη Κυριακή.
Ο Κύπριος ερμηνευτής που το 2011 κατέκτησε την έβδομη θέση στον διαγωνισμό, με το τραγούδι Watch My Dance, ανέφερε πως μία νέα συμμετοχή δεν είναι στα άμεσα σχέδια του. Όσο για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την συμμετοχή της Κύπρου στον φετινό διαγωνισμό, El Diablo, ενώ δικαιολόγησε απόλυτα την Έλενα Τσαγκρινού, άφησε αιχμές για τους ιθύνοντες της κυπριακής αποστολής, αφού κατά την άποψη του, θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια όρια από μέρους τους, στην καλλιτεχνική δημιουργία του τραγουδιού που εκπροσωπεί την χώρα στο διαγωνισμό.
Στην συνέντευξη λοιπόν που μεταδόθηκε στο Πρωινό μου, ο Λούκας Γιώρκας δήλωσε:
Καλή επιτυχία στην Stefania! Ένας καλλιτέχνης έχει την ελευθερία να εκφραστεί όπως θέλει, δεν λογοκρίνουμε την τέχνη σε καμία περίπτωση. Όταν όμως είσαι υπό μία ομπρέλα, έναν φορέα, μια σημαία, πρέπει να λαμβάνουμε και κάποια πράγματα υπόψιν, γιατί εκεί μπαίνουν κάποιοι περιορισμοί στην τέχνη, ΑΛΛΑ το τονίζω αυτό, οι ευθύνες βαραίνουν περισσότερο τους ιθύνοντες της χώρας παρά τον καλλιτέχνη.
Λούκας Γιώρκας
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το επίμαχο σημείο μετά το 01.43.30:
Σας υπενθυμίζουμε όπως τυχόν και θα έχετε παρακολουθήσει στο σχετικό τρέιλερ του ΑΝΤ1, την Κυριακή θα παρακολουθήσουμε την Stefania να ερμηνεύει ζωντανά το Last Dance, με την συνοδεία πιάνου από τον Δημήτρη Κοντόπουλου. Ο γνωστός συνθέτης θα είναι στην κριτική επιτροπή του σόου μεταμφιέσεων, ως guest κριτής.
Για να μην χάνετε στιγμή, ακολουθήστε το Eurovisionfun σε Facebook, Instagram, Twitter και YouTube. Για συνεντεύξεις και reactions ακολουθήστε το κανάλι των Eurovision Buddies στο YouTube.
“γιατί εκεί μπαίνουν κάποιοι περιορισμοί στην τέχνη…”
Καλλιτέχνης ων και κάνει μια τέτοια δήλωση; Κρίμα.
Συμφωνώ απολύτως μαζί του.
Δεν μου κάνει καμιά εντύπωση. Για τέτοιο ακριβό τύπο ανθρώπου τον είχα κόψει. Μέσα στην αντίφαση οι δηλώσεις του. Όχι λογοκρισία στην τέχνη αλλά το ΡΙΚ έπρεπε να λογοκρίνει το τραγούδι, ένας καλλιτέχνης έχει την ελευθερία να εκφραστεί όπως θέλει αλλά και δεν έχει. Ο ορισμός του “εμένα δεν με ενοχλεί το έτσι, το αλλιώς, οι τάδε και οι δείνα ΑΛΛΆ…. Εντωμεταξύ όλα αυτά για την ύπαρξη της λέξης “διάβολος” στους στίχους. Εν έτη 2021. Ελληνικά τραγούδια με την λέξη διάβολος στους στίχους υπάρχουν άπειρα, από Πρωτοψάλτη, μέχρι παλιά ρεμπετικα, από τον Βαγγέλη Γερμανό, τον Ζαφείρη Μελα, τον Χρήστο Θηβαίο κτλ κτλ δηλαδή απ’ ολα τα είδη μουσικής. Θυμάμαι και γελάω όταν έλεγαν ότι το Alcohol is free” προωθούσε τον αλκοολισμό και τα όργια που κανουν οι νέοι στα νησια και προτρέπει τους τουριστες σε ασυδωσίες προσβάλλοντας την ηθική μας και τα χρηστά ήθη μας.
Καμία αντίφαση δεν υπάρχει. Ο καθένας είναι ελεύθερος να δημοσιεύσει ότι θέλει στους προσωπικούς του δίσκους, αλλά όταν ένα τραγούδι εκπροσωπεί έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και όλους τους πολίτες μίας χώρας, πρέπει να υπάρχουν κάποια στάνταρ. Στίχοι που προκαλούν με φτηνό τρόπο και μοναδικό σκοπό να γίνει ντόρος δεν αρμόζουν και δεν υπηρετούν κανένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, παρά μόνο τη δημοσιότητα με κάθε κόστος.
Ξεκάθαρα δική σου άποψη αυτή. Όταν λέει ότι πρέπει να υπάρχει καλλιτεχνική ελευθερία και 1 δεύτερο μετά λέει πως πρέπει να υπάρχουν όρια, είναι ολοκάθαρη αναίρεση των ίδιων του των λεγομένων. Είναι σαν να λες δεν είμαι ρατσιστής αλλά…!
Όρια σε αυτά που εκπροσωπούν μία χώρα, όχι στο τι θα μπει στον δίσκο της Τσαγκρινού. Όλοι εσείς που κόπτεστε για την ελευθερία του «είμαι ερωτευμένη με τον διάολο», ήθελα να σας δω αν έστελνε κάποια χώρα κανέναν μισογύνη τράπερ να στολίζει κάποια γυναίκα που δεν του κάθισε. Θα υπερασπιζόσασταν την ελευθερία της καλλιτεχνικής του έκφρασης ή θα ζητούσατε να αποκλειστεί πάραυτα; Δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλα.
Επειδή λοιπόν η Eurovision είναι γιορτή που πρέπει να μας ενώνει και όχι να προβάλλει πράγματα που προκαλούν διχασμό και φαγωμάρα, κάποια θέματα και ειδικά αυτά που έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα ή μπορούν να προσβάλλουν άλλους ανθρώπους, καλό είναι να αποφεύγονται. Και η Ιταλία άλλαξε τον στίχο ττου τραγουδιού της γιατί μια χαρά κάνει το συγκρότημα να τραγουδάει για τα ανδρικά γεννητικά όργανα στον δίσκο του, αλλά όχι όταν εκπροσωπεί μία ολόκληρη χώρα.
Δεν είναι ωδή στον Σατανά το τραγούδι αλλά χρησιμοποιείται αλληγορικά η λέξη “διάολος” όπως πολλοί πιστοί χρησιμοποιούμε φράσεις “ρε σατανά” “διαολεμένο κέφι” κτλ κτλ. Τώρα αν αυτό νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να το καταλάβουν δεν ξέρω τι να πω.
Προφανώς κάποιος μπορεί να διαβάσει κάποιους στίχους και να τους δει αλληγορικά και κάποιος άλλος να τους διαβάσει και να θεωρεί ότι κυριολεκτούν ή να θεωρήσει την αλληγορική ερμηνεία απλή πρόφαση. Για αυτό και είναι καλό να μην επιλέγονται στίχοι που επιδέχονται παρερμηνείες όπως έγινε π.χ. στην περίπτωση της Λευκορωσίας.
“Όταν ένα τραγούδι εκπροσωπεί όλους τους πολίτες μιας χώρας”. Αφενός εγώ και πολλοί άλλοι που ξέρω δεν νιώθουμε ότι μας εκπροσωπεί μια συμμετοχή. Και δεν γίνεται μια συμμετοχή να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες όταν μιλάμε για εκατομμύρια πολιτών με διαφορετικά γούστα και από την στιγμή που δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή του μέσα από μια ψηφοφορία κτλ. Δηλαδή το You are my aphrodisiac, το Alcohol is free, το Shake it up, shake it up There you go Oh, ohh…Γειά σου Μαρία ή το you’ re my lover undercover και το shake shake mi amor ή το aye aye fuego εκπροσωπούσαν καλύτερα τους Έλληνες πολίτες και είχαν κάποια υψηλά στάνταρ και μας πείραξε το El Diablo. Αν είναι να στέλνουμε μελοποιημένο Καβάφη. Νομίζω ότι παίρνουμε πολύ στα σοβαρά κάποια πράγματα ενώ είναι ένα τηλεοπτικό μουσικό σόου. Κάτι σαν τα Παιχνίδια χωρίς σύνορα αλλά με τραγούδια. Κι έκει με την ελληνική σημαία αγωνίζονταν οι ομάδες αλλά δεν ένιωθα ότι με εκπροσωπούν ή θα τους δίκαζα αν δεν πετύχαιναν τον στόχο με τις μπάλες.
Eίπα ότι τους εκπροσωπεί εκ των πραγμάτων, όχι ότι πρέπει ντε και καλά να τους αρέσει. Αλλά δεν χρειάζεται και να τους προκαλεί χωρίς λόγο. ‘Αλλωστε όπως έγραψα και παραπάνω μια χαρά θα την ξεχνούσατε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και θα ανεβαίνατε στα κάγκελα για κάποιο άλλο πιο trendy ακτιβιστικό ζήτημα. Απλώς το συγκεκριμένο ενοχλεί κάποιους παπάδες, καλόγερους και ψάλτες, οπότε το χαίρεστε κιόλας. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Βγαζεις αυθαίρετα συμπεράσματα και γενικεύεις. Δεν ξερω ποια ακτιβιστικα ζητηματα ειναι trendy ούτε ξέρω για τι παπάδες κτλ λες ούτε ποιοι χαιρόμαστε και γιατι ούτε ποιοι κρυβονται πισω απο τα δαχτυλο τους. Εγώ την δήλωση ενός καλλιτέχνη περί ελευθερίας της τέχνης σχολίασα και έπειτα το σχολιο σου περι εκπροσωπησης όλων των πολιτων, και των καλλιτεχνικών στανταρ των συμμετοχων σε ενα διαγωνισμο σαν την γιουροβίζιον. Τώρα τα περί θρησκείας που λες ουτε ξερεις την πίστη μου και τις θεολογικες μου αποψεις ούτε θα μετρήσουμε πόσο πιστεύει ο καθένας, οπότε το αν χαιρομαι που θίχτηκε ο κλήρος και κρύβομαι πίσω από το δαχτυλό μου είναι δικες σου εικασίες.
Μπραβο στον Γιωρκα.
Υγ-δεν ηξερα οτι ο ακατανομαστος εχει ημερομηνια ληξης…
Ο Γιωρκας καλά έκανε και εξέφρασε την άποψη του, είτε συμφωνούμε είτε όχι, είναι η δική του προσωπική και υποκειμενική άποψη. Προσωπικά όμως μου φάνηκε και εμένα λιγο αντιφατική η δήλωση αυτή. Με την λογική του, ο στίχος “τα βήματα μου κάνω στο Θεό” στο watch my dance θα μπορούσε να σηκώσει αντιδράσεις γιατί υπάρχουν και άθεοι Έλληνες ή Έλληνες που δεν είναι χριστιανοί.
Το “λάθος” για εμένα ξεκινησε από το γεγονός ότι συνδέθηκε ένα τραγούδι με θρησκευτικά ζητήματα, ενώ προφανώς και δεν εξυμνεί τον διάβολο και η χρήση της λέξης έχει αλληγορική σημασία. Γενικά είναι κάπως “αστείο” το πώς συσχέτισαν/συσχετίζουν κάποιοι δύο πράγματα τα οποία είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους.
Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.
@Κωνσταντίνος
Δεν υφίσταται η λογική περί αντιδράσεων από άθεους ή μη χριστιανούς. Εφόσον το άρθρο 3 του Συντάγματος ομιλεί περί επικρατούσας θρησκείας και “Κύριο ημών” με ήτα και εφόσον η ύπαρξη της Ελλάδας οφείλεται στην επανάσταση του ’21 στο “όνομα της Αγίας Τριάδας”, παύει κάθε σχετική κουβέντα.
Η σύνδεση είτε άμεση, είτε έμμεση είναι ολοφάνερη. Προφανώς και κάποιοι θέλανε να πουλήσουν είτε “καλοπροαίρετα” είτε ”κακοπροαίρετα” και να σηκώσουν σκόνη. Αλληγορίες μπορείς να βρεις στην χρήση αφηρημένων συμβόλων και όχι στην χρήση συγκεκριμένων επικλήσεων.