Jon Ola Sand: Το ιδανικό όριο για τη Eurovision είναι 39 έως 41 χώρες!
Πριν από λίγες ήμερες, ο πρώην Executive Supervisor Jon Ola Sand μίλησε στο Eurovision Legends Podcast για τις υλικοτεχνικές προκλήσεις με 43 χώρες στο διαγωνισμό και το ανώτατο όριο μεγέθους για τη Eurovision.
Για να φτάσουμε σε περισσότερους από 43 ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ήταν πολύ δύσκολο, είχαμε 43 ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που διαγωνίστηκαν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και είναι στο απόλυτο μέγιστο από αυτό που μπορούσαμε να διαχειριστούμε όσον αφορά την παραγωγή, την επιμελητεία κ.λπ. Θα ήταν υπέροχο να υπάρχουν περισσότερες χώρες, αλλά δεν μας λείπει καμία χώρα.
Μόνο τρεις φορές στην ιστορία του διαγωνισμού έχουν διαγωνιστεί 43 χώρες στην Eurovision. Αυτό επιτεύχθηκε για πρώτη φορά το 2008 με το ντεμπούτο του Άγιου Μαρίνου και του Αζερμπαϊτζάν, η τελευταία φορά ήταν το 2018 όταν η Ρωσία επέστρεψε στον διαγωνισμό μετά από ένα χρόνο απουσίας.
Ο Jon Ola Sand πιστεύει ότι μεταξύ 39 και 41 χωρών είναι το καλύτερο όριο για τον διαγωνισμό:
Έχουμε σχεδόν περισσότερα από όσα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε όσον αφορά τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, είναι εκπληκτικό να έχουμε περισσότερες από 40 χώρες στο διαγωνισμό. Έχω πει εσωτερικά στην EBU ότι νομίζω ότι το ιδανικό μέγεθος είναι μεταξύ 39 και 41 χωρών, έτσι έχουν χώρο και στο πρόγραμμα άλλα και να δημιουργήσουν άλλου τύπου περιεχομένου. Μπορείς με αυτό το τρόπο να χειριστείς το όριο των αντιπροσωπειών, ώστε το κόστος και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις να είναι χαμηλά.
Συνολικά 41 χώρες πρόκειται να διαγωνιστούν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022 με την Αρμενία και το Μαυροβούνιο να επιστρέφουν στον διαγωνισμό. Αυτός είναι ο ίδιος αριθμός συμμετεχόντων με αυτόν του 2019 και του ακυρωμένου διαγωνισμού του 2020.
Πηγή: Eurovoix
Το ιδανικό είναι να συμμετέχουν όλες οι χώρες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, κύριε Sand.
Απαράδεκτο να αποθαρρύνει (γιατί στην ουσία αυτό κάνει με αυτή την δήλωση) τις χώρες να συμμετέχουν.
Με κάτι τέτοιες δηλώσεις φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι τύποι βλέπουν πλέον τη γιουροβίζιον μόνο ως τηλεοπτικό γεγονός και όχι σαν μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού.
+1
Πολύ σωστό ξεχνάτε όμως κάτι, αν η Eurovision δεν ήταν τηλεοπτικο γεγονος, ούτε αυτη την δημοφιλία θα είχε (θα ήταν απλά σαν ένα απο τα πολλά φεστιβάλ τραγουδιού που υπάρχουν στον κόσμο), ούτε θα είχε μακροημερεύσει τόσο… Καλώς ή κακώς για να συντηρείται όλο αυτό κ να έχει συνέχεια, με δυναμική στις νεότερες γενιές, απαιτείται η προσαρμογή στα δεδομένα της εποχης. Εξού κ όλες οι αλλαγες που κατα καιρούς γίνονται. Δεν το βρίσκω τόσο παράλογο. Όπως κ να χει αν βρεθόύν κάποια στιγμή 45 ή 50 χωρες που θέλουν να συμμετάσχουν, σίγουρα θα βρουν μια φόρμουλα για να τις χωρεσουν. Παντως η Eurovision σίγουρα δεν ειναι απλά ένας διαγωνισμος τραγουδιού ΜΟΝΟ…