Eurovision 2024: Κατάφερε ο Stig Karlsen να μειώσει την βαρύτητα των κριτικών επιτροπών;
Όπως σας είχαμε ενημερώσει νωρίτερα, το workshop του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, εκπρόσωποι των -ήδη επιβεβαιωμένων- δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων που συμμετέχουν στην Eurovision 2024 είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν και να συζητήσουν για νέες ιδέες σχετικά με τον διαγωνισμό.
Η «αποστολή» του Στιγκ Κάρλσεν
Εκ μέρους της Νορβηγίας παρέστη ο Stig Karlsen . Ο Karlsen υπηρετεί ως επικεφαλής της νορβηγικής αντιπροσωπείας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ένα μήνα πριν από το workshop, ο Karlsen δήλωσε ότι η νορβηγική τηλεόραση σχεδιάζει να προτείνει μια αλλαγή της μορφής ψηφοφορίας και συγκεκριμένα μια αλλαγή στην αναλογία των αποτελεσμάτων ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής-δημόσιου. Πρότεινε ότι ένα 30% ή 40% τοις εκατό της συμμετοχής της κριτικής επιτροπής στο τελικό αποτέλεσμα θα ήταν απαραίτητο ως εξισορροπητικός παράγοντας και ώθηση για το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο συχνά βλέπει την αγαπημένη του συμμετοχή να μην κερδίζει ή να βρίσκεται χαμηλά.
Ο Karlsen δημοσίευσε νωρίτερα στη ροή του στο instagram την ακόλουθη ιστορία:
Η αποστολή εκπληρώθηκε ✔
Τα προαναφερθέντα υποδηλώνουν ότι έχει γίνει συζήτηση για πιθανή αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας ; Λοιπόν, η μείωση της βαρύτητας της κριτικής επιτροπής στον διαγωνισμό σίγουρα θα ωφελούσε τη Νορβηγία , μια χώρα που έχει βιώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα μεταξύ κριτικής επιτροπής και ψήφου κοινού τα τελευταία χρόνια. Το αποκορύφωμα ήταν το 2019, όταν η Νορβηγία κέρδισε την ψηφοφορία του κοινού, για να τερματίσει όμως 18η στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Karlsen έφερε αυτό το θέμα στη σημερινή συνάντηση και έκανε την πρότασή του μεταξύ των στελεχών της Eurovision.
Μια πιθανή αλλαγή στην αναλογία ψήφου κριτικής επιτροπής-κοινού είναι πράγματι ένα καυτό θέμα μεταξύ των φίλων της Eurovision, καθώς η φετινή συμμετοχή της Φινλανδίας τερμάτισε δεύτερη γενικά, ανεξάρτητα από την πρώτη θέση στην ψηφοφορία κοινού με διαφορά 133 πόντων. Λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση της EBU στον διαγωνισμό, που θέλει να δοκιμάσει νέες ιδέες και να φέρει αλλαγές όταν χρειάζεται, ίσως είναι η ώρα για αυτήν τη συγκεκριμένη αλλαγή.
Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλα τα νέα της Eurovision!
Αυτα να τα βλέπουν κάποιοι εκεί στην ΕΡΤ… πάντως είναι αξιοσημείωτο την εποχή που οι επιτροπές είχαν μεγάλη δύναμη(ίσως μεγαλύτερη και από το κοινό)η χώρα μας αρεσκόταν να στέλνει televoting friendly συμμετοχές και τώρα που επιδιώκεται μείωση της ψήφου της κριτικής επιτροπής η ΕΡΤ επιλέγει να στέλνει συμμετοχές αδιαφορες προς το κοινό
Τι δουλειά έχουν να δουν στην ΕΡΤ αυτό? Την πατάτα που μόλις έκανε η ΕΒU επειδή η Νορβηγία θέλει να στέλνει καρακιτσαριά?
Τι δουλειά έχουν?ότι πλέον τουλάχιστον θεωρητικά επιδιώκεται μείωση της δύναμής των κριτικών επιτροπών και το κοινό να διαμορφώνει το αποτέλεσμα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό… οπότε κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να κάνει και η ΕΡΤ αν θέλει να πετύχει κατά τη γνώμη μου ενα καλό αποτέλεσμα. Όχι δηλαδή να δίνει το χρίσμα της εκπροσώπησης σε μια αμφιλεγόμενη κριτική επιτροπή και μετά να λέμε μα γιατί….
Ναι, μόνο που η ΕΡΤ ΜΟΝΟ ΤΟ 2023 έκανε πατάτα. Το 2022 και το 2021 πήγαινε ξεκάθαρα για ένα καλό αποτέλεσμα. Έλεος με όλους που πιστεύουν ότι η ΕΡΤ επειδή έκανε μια κακή εμφάνιση (που δεν νομίζω να το αρνείται κανείς πλέον) σημαίνει ότι ΚΑΘΕ ΜΑ ΚΑΘΕ απόφασή της είναι χάλια.
Εξάλλου η μείωση των επιτροπών μόνο κακό θα κάνει στο διαγωνισμό. Ο λόγος που υπάρχει το 50/50 είναι για να ισορροπούν το κοινό και οι επιτροπές ο ένας τον άλλον, εάν μειώσουν το ποσοστό των επιτροπών ποιός ο λόγος να υπάρχουν καν?
Το κομμάτι ήταν ήδη χιτ επιτυχία πριν καν ξεκινήσει ο Εθνικός τελικός της Νορβηγίας. Μας δουλεύετε “γνώστες”;
Ένα -10% στις κριτικές επιτροπές δε χάλασε ποτέ κανέναν. Εξάλλου το ίδιο αποτέλεσμα θα υπάρχει με αυτήν την αλλαγή φέτος. Αλλά τουλάχιστον δε θα είχαμε τόσο δραματικές διαφορές Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας που ήταν να πέσεις κάτω να κλαις.. Και μην ακούσω γνώμες του τύπου “οι μόνοι που γνωρίζουν είναι οι music experts”, αυτά είναι χαζομάρες. Όλοι έχουμε μουσικό αυτί. Ε και τι έγινε που πέρασε η συμμετοχή της Κροατίας; Τουλάχιστον η Φινλανδία έλκυσε πιο πολύ κοινό. Γενικά μη δημιουργείτε τόσο drama οι “πολιτισμένοι” πενήντα-πενηντάκηδες γιατί πιο πολύ μισητοί γίνεστε παρά εμπνέετε κόσμο ν’ αγαπήσει τη Eurovision!
Το ακούμε από εσένα που φυσικά αυτά που λες θα εμπνεύσουν κάποιον τελείως να αγαπήσει τη Eurovision. Ακόμη ασχολούμαστε με τα αποτελέσματα του 2023? Εξάλλου τη δουλειά τους μια χαρά την έκαναν οι επιτροπές, το Tattoo απέκτησε μεγαλύτερη επιτυχία από το 90% των νικητών και το cHA ChA ChAaAaAaA ούτε που το ξανακούσαμε. Και εξάλλου γιατί πρέπει να θεωρείται αλήθεια ότι οι διαφορές τους ήταν και δραματικές? Επειδή εσύ έτσι λες?