Eurovision 2024: Ο Stig Karlsen επιβεβαιώνει πως δεν υπήρξε απόφαση για περιορισμό της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών!
Ο αρχηγός αποστολής της Νορβηγίας Stig Karlsen, που το προηγούμενο διάστημα υπερασπίστηκε την ανάγκη για τον περιορισμό της δύναμης των κριτικών επιτροπών προς όφελος του τηλεοπτικού κοινού, επιβεβαίωσε στο The Euro Trip Podcast πως δεν έχει υπάρξει απόφαση για κάτι τέτοιο.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Stig Karlsen είχε αποκαλύψει πως επρόκειτο να προτείνει στην EBU την αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας, και την ενίσχυση της βαρύτητας της γνώμης του τηλεοπτικού κοινού σε βάρος των κριτικών επιτροπών.
Το σύστημα με τις κριτικές επιτροπές στη Eurovision πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθεί και η συζήτηση είναι πολύ ευπρόσδεκτη. Υπήρχε διαφορά (στα αποτελέσματα) ανάμεσα σε αυτά των κριτικών επιτροπών και της ψήφου του κοινού και στο παρελθόν, αλλά φέτος ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Ο κόσμος προφανώς είχε διαφορετικό νικητή. Το γεγονός ότι μια κριτική επιτροπή 185 ατόμων πρέπει να έχει τόση δύναμη όση εκατομμύρια τηλεθεατές είναι με ερωτηματικό
Stig Karlsen, αρχηγός αποστολής της Νορβηγίας.
Κατά τη διάρκεια του Eurovision Workshop που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, ένα instagram story που ανάρτησε ο Stig Karslen, ήταν αρκετό για να προκαλέσει σωρεία σχολίων, αλλά και ερωτηματικά για το αν τελικά ο αρχηγός αποστολής της Νορβηγίας, πέτυχε να “περάσει” η πρόταση του, για αλλαγή του συστήματος βαθμολογίας.
Δεν επιβεβαιώνει την αλλαγή του 50-50 στην ψηφοφορίας ο Stig Karlsen
Μιλώντας στο The Euro Trip Podcast ο Stig Karlsen αρνείται την φημολογία πως κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους του και κυρίως το Reference Group του διαγωνισμού (που είναι το καθ΄ύλην αρμόδιο να αποφασίσει), να αλλάξουν το σύστημα 50-50 στην βαθμολογία του τελικού στον διαγωνισμό της Eurovision. Απαντώντας στην ερώτηση για το επίμαχο story, ο Karlsen ανάφερε:
Ήταν απλώς μια επιτυχία που πήρα ένα σνίτσελ!
Παρ΄όλα αυτά ο αρχηγός αποστολής της Νορβηγίας επιμένει στην άποψη του πως το κοινό πρέπει να έχει σημαντικότερο λόγο στο τελικό αποτέλεσμα και ενώ επιθυμεί την παρουσία των κριτικών επιτροπών, θεωρεί πως ένα σύστημα 60-40 υπέρ του τηλεοπτικού κοινού θα ήταν δικαιότερο.
Η Νορβηγία από το 2016 έχει λάβει 332 από τις κριτικές επιτροπές και 826 από τους τηλεθεατές.
Ποια είναι η δική σας άποψη; Συμφωνείτε ή όχι με τον Stig Karlsen;
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun!
Προσωπικά, θεωρώ ότι το καλύτερο θα ήταν ένα σύστημα 80% televoting, 20% επιτροπές, αλλά και το 60% televoting, 40% επιτροπές δεν είναι άσχημο. Θεωρώ, επίσης, ότι οι επιτροπές πρέπει να μεγαλώσουν σε αριθμό (ίσως πρέπει να πάνε στα 10 ή στα 15 άτομα, μπορεί ακόμα και στα 20) και να υπάρχει πιο μεγάλη ποικιλία στο background, π.χ. να δούμε μουσικούς της rock, της jazz, της κλασσικής μουσικής κτλ.
Όπως και να ‘χει, πρέπει οι κανόνες να είναι ίδιοι και στους ημιτελικούς και στον τελικό, γιατί το τωρινό σύστημα που το κοινό αποφασίζει μόνο του στους ημιτελικούς και μαζί με τις επιτροπές στον τελικό ευνοεί τις big 5 και την προηγούμενη νικητήρια χώρα, καθώς μπορούν να στείλουν jury friendly τραγούδια που θα τους δώσουν ψήφους από τις επιτροπές στον τελικό χωρίς να ανησυχούν αν θα περάσουν στον τελικό.
Όχι. Οτιδήποτε είναι λιγότερο από 50-50 απλώς κάνει την ύπαρξη των επιτροπών περιττή. Πολλοί θέλουν να μειωθεί ο ρόλος των επιτροπών χωρίς να σκέφτονται ότι έχουν πάρει πολλές σωστές αποφάσεις και το κοινό πολλές λάθος και ότι η δεκαετία του 2000 ήταν απλώς κλίκες μεταξύ χωρών και ομογένεια και τρασίλα. Ο διαγωνισμός έχει βελτιωθεί πολύ από τότε ΕΞΑΙΤΙΑΣ των επιτροπών.