Ελλάδα: Χωρίς τηλεοπτικό σόου η επιλογή του τραγουδιού για την Μαρίνα Σάττι!
Οι διεργασίες στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής σε σχέση με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνεχίζονται. Έτσι φαίνεται να εγκαταλείπεται η ιδέα της πραγματοποίησης ενός τηλεοπτικού σόου μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνταν και η επιλογή του τραγουδιού με το οποίο θα μας εκπροσωπήσει η Μαρίνα Σάττι στο Μάλμε.
Χωρίς τηλεοπτικό σόου η επιλογή της ελληνικής συμμετοχής;
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Typologies, παγώνει ο σχεδιασμός για την παραγωγή μουσικού τηλεοπτικού προγράμματος για την επιλογή του τραγουδιού που θα ερμηνεύσει στη Eurovision η Μαρίνα Σάττι. Ο λόγος που οδηγήθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ σε αυτή την απόφαση, είναι η δημοφιλία και η μουσική παρουσία της καλλιτέχνιδος, αλλά και τα οικονομικά διαθέσιμα της εταιρείας, που δεν ευνοούν μία τέτοια προοπτική.
Κατά την άποψη μας η απόφαση της ΕΡΤ είναι πολύ σωστή, αφού το προτιμότερο είναι η Μαρίνα Σάττι και η ομάδα της, φυσικά σε συνεργασία με την ελληνική δημόσια τηλεόραση να επιλέξει το τραγούδι που θεωρούν καταλληλότερο ώστε να μας φέρει σε μία πολύ καλή θέση, το 2024 που συμπληρώνουμε 50 χρόνια στο θεσμό.
Τα χρήματα εξάλλου αυτά που θα δαπανούσε για την παραγωγή αυτού του σόου, μπορεί να τα διαθέσει στην σκηνική εμφάνιση ή στη δημιουργία ενός εντυπωσιακού video clip.
Περισσότερα από 50 τραγούδια έχουν ήδη υποβληθεί για την Μαρίνα Σάττι
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η υποβολή τραγουδιών για την Μαρίνα Σάττι και την Eurovision 2024. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στον αέρα της τηλεοπτικής εκπομπής Super Katerina ο Γιάννης Πουλόπουλος, έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερα από 50 τραγούδια, κάποια από αυτά μάλιστα από σημαντικούς δημιουργούς.
Η υποβολή τραγουδιών από τους ενδιαφερόμενους θα συνεχιστεί μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι τότε να στείλουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις τραγουδιών τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eurovision2024@ert.gr
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!
Οκ, κατανοητοί πλήρως οι λόγοι. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πρώτα στη Μαρίνα και μετά στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ για το θέμα Eurovision. Δεν νομίζω να επιλέγει τραγούδι μέτριο ή που να μην της ταιριάζει. Ωστόσο ακόμα εκτιμώ ότι θα μπορούσε να εμπλακεί και η γνώμη του κοινού, όπως πέρσι, αλλά με σοβαρότητα και διαφάνεια φέτος, ή μέσω μιας διαδικτυακής ψηφοφορίας.
Για να δούμε! Ενθαρρυντικο όμως τα 50+ τραγούδια και ότι κάποια από αυτά είναι από καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Αναμενόμενο δεν πιστεύω ότι η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα αποδέχθηκε την απευθείας ανάθεση χωρίς να υπάρχει κάποιο τραγούδι που νιώθει μεγάλη σιγουριά με αυτό από εκεί και πέρα το ότι η εταιρεία της θέλησε να δεχτεί τραγούδια και από άλλους δημιουργούς είναι δικό τους θέμα .
Δεν με πειράζει να μην γίνει εθνικός τελικός, αλλά θέλω οπωσδήποτε η εσωτερική επιλογή να γίνει σωστά και όχι με τον τρόπο του ’23.
Συγκεκριμένα, θέλω η εσωτερική επιλογή να γίνει έτσι:
Γύρος Α:
Θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από 7 ειδικούς και 7 τυχαία άτομα (κοινό).
Κάθε μέλος αυτής της κριτικής επιτροπής αποδίδει βαθμούς στα αγαπημένα του τραγούδια (Χ βαθμοί για το πιο αγαπημένο, Χ-1 για το δεύτερο πιο αγαπημένο κ.ο.κ., όπου Χ είναι ο αριθμός του συνόλου των τραγουδιών προς εξέταση).
Οι πόντοι των ειδικών πολλαπλασιάζονται με το 49,4%, και οι πόντοι των τυχαίων ανθρώπων πολλαπλασιάζονται με το 50,6%.
Οι πόντοι των ειδικών και των τυχαίων ανθρώπων αθροίζονται.
Τα 10 τραγούδια με τους περισσότερους πόντους συνεχίζουν στον γύρο Β.
Αν 2 ή περισσότερα τραγούδια έχουν τους ίδιους βαθμούς (και για παράδειγμα είναι και τα δύο στην δέκατη θέση) τότε περνάνε και τα δύο ή όσα είναι στον γύρο Β.
Γύρος Β:
Τα 10 επιλεγμένα τραγούδια αξιολογούνται από τους ίδιους ειδικούς του γύρου Α και μια νέα επιτροπή 140 τυχαίων ατόμων (εξαιρουμένων εκείνων του γύρου Α).
Ο κάθε ειδικός αποδίδει βαθμούς (120, 100, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20, 10) στα τραγούδια.
Το κάθε τυχαίο άτομο αποδίδει βαθμούς (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1) στα τραγούδια.
Αν υπάρξουν παραπάνω από 10 τραγούδια στον τελικό, τότε δύναται κάποιο ή κάποια τραγούδια να βαθμολογηθούν με 0.
Οι πόντοι των ειδικών πολλαπλασιάζονται με το 49,4% και οι πόντοι των τυχαίων ανθρώπων πολλαπλασιάζονται με το 50,6%.
Οι πόντοι των ειδικών και των τυχαίων ανθρώπων αθροίζονται.
Το τραγούδι με τους περισσότερους πόντους στον γύρο Β επιλέγεται ως αυτό που θα τραγουδήσει η Μαρίνα στο Μάλμε.
Αν υπάρξει ισοβαθμία για το νικητήριο τραγούδι κοιτάμε ποιο τραγούδι πήρε περισσότερα 120αρια και 12αρια, αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία κοιτάμε ποιο τραγούδι πήρε περισσότερα 100αρια και 10αρια κ.ο.κ. Αν δεν βρεθεί ούτε τότε νικητήριο τραγούδι, να επιλέξει από αυτά που ισοβάθμισαν η Μαρίνα το νικητήριο.
Για επιτροπή των ειδικών προτείνω Θεοφάνους, Μουρατίδη, Παπαρίζου, Ρουβά, Φουρέιρα, Στεφανία, Αμάντα. Άλλα ονόματα που θα μπορούσαν να μπουν είναι ο Μικρούτσικος και ο Πουλόπουλος.
Εγώ πάλι θα ήθελα να πάει με ένα τραγούδι που αποκλειστικά θα αρέσει στην Μαρίνα και τίποτα παραπάνω. Οι περιττές πολύπλοκες διαδικασίες προμηνύουν περιττά πολύπλοκα δράματα.
Η λύση που λες έχει τα θετικά της, ένα από αυτά είναι το ότι η Μαρίνα θα αισθάνεται πιο άνετα να τραγουδήσει ένα τραγούδι που έχει επιλέξει η ίδια, αλλά όμως με αυτήν την λύση δεν θα ξέρουμε ούτε την γνώμη των επιτροπών, ούτε την γνώμη του κοινού (όσο τέλος πάντων μπορούμε να την μάθουμε). Επίσης, μπορεί η Μαρίνα να έχει στο μυαλό της πάνω του ενός τραγούδια, όπως αν δεν κάνω λάθος η Αμάντα το ’22 έστειλε 3 τραγούδια και όχι μόνο το Die Together ή μπορεί να έχει στο μυαλό της κάποιο τραγούδι που είναι κατώτερο των προσδοκιών, π.χ. με βάση τα δικά μου γούστα τουλάχιστον κάποια υποψήφια τραγούδια που μπορεί να στέλναμε δεν ήταν κάτι το απίστευτο, αλλά οι καλλιτέχνες τους τα στήριξαν.
Η διαδικασία που προτείνω είναι πιο πολύπλοκη από το να επιλέξει η Μαρίνα το τραγούδι μόνη της, συμφωνώ, αλλά αν η ΕΡΤ θέλει μπορεί να κάνει την διαδικασία διαφανή και έτσι θα αποφευχθούν τα όποια δράματα.
Καμία επίσημη ανάμειξη κανενός δεν χρειάζεται. Η Σάττι έχει και αντίληψη και διαμορφωμένη ταυτότητα για να διαλέξει τραγούδι. Εχει και ομάδα να τη συμβουλέψει. Ίσως μάλιστα να γραφτεί και νέο τραγούδι που να πατήσει σε κάτι απο αυτά που στέλνονται τώρα στην Ερτ με μια προσαρμογή στο στιλ της. (Βλ. Ψαλτάκη- Δάντη στο My No1, στο πιο… νόμιμό του…). Εικάζω ότι κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό της με την ανοιχτή πρόσκληση.
”Κατά την άποψη μας η απόφαση της ΕΡΤ είναι πολύ σωστή, αφού το προτιμότερο είναι η Μαρίνα Σάττι και η ομάδα της, φυσικά σε συνεργασία με την ελληνική δημόσια τηλεόραση να επιλέξει το τραγούδι που θεωρούν καταλληλότερο”.
Αυτή η τοποθέτησή σας υποτιμά το ελληνικό κοινό. Ένα κοινό που στην ελλάδα πάντα ξέρει να διαλέγει το καλύτερο από τα διαθέσιμα τραγούδια για να μας εκπροσωπήσει. Άλλωστε αν δεν ήταν το ελληνικό κοινό το 2005, τότε είναι πολύ πιθανό να μας εκπροσωπούσε η Παπαρίζου με το κοινότυπο ”ΟΚ” που όλοι μπορούμε ευλόγως να υποθέσουμε την πορεία που θα είχε στο διαγωνισμό.
Gia posa lefta milame kai den mporousan?
De tha ta evgazan apo ta tilefona i apo diafimiseis? Giati px i Vodafone na min sponsarei mia vradia telikou?
Ta show tou kokloni pio akriva tha ine ti vradia. Akatanoito pragmatika
Αφού ΔΕΝ μπορούν εκεί στην ΕΡΤ να διοργανώσουν μια αξιοπρεπή βραδιά, σε συνδυασμό με την “αλλεργία” που έχουν τα τελευταία χρόνια στη “ψήφο του κοινού”, νομίζω ότι ήταν αναμενόμενο να μη θέλουν να κάνουν ένα τέτοιο show.
Πότε θα έχει λόγο το ελληνικό κοινό; Κουραστήκαμε πια.