Βόρεια Μακεδονία: Εξηγεί γιατί δεν συμμετέχει στην Eurovision 2024!

Με την επίσημη ανακοίνωση της EBU για την λίστα των 37 χωρών που θα λάβουν μέρος στην Eurovision 2024,  ξεκαθάρισε και το θολό τοπίο που αφορούσε την συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού. Η μικρή βαλκανική χώρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα απέχει τον θεσμό. Με σημερινή της ανακοίνωση εξηγεί τους λόγους της αποχής της.

Νωρίτερα είχε διαφανεί πως η Βόρεια Μακεδονία ίσως επέστρεφε στο Μάλμε, μετά την φετινή της απουσία. Η συμμετοχή της στην Junior Eurovision 2023 πριν λίγες ημέρες, αλλά και το γεγονός πως στον προϋπολογισμό της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας υπήρχε και ένα μικρό ποσό για την συμμετοχή στην Eurovision, ήταν στοιχεία που είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βόρεια Μακεδονία να επέστρεφε το 2024. Τελικά όλες αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν με την επίσημη ανακοίνωση της λίστας των χωρών που δώσουν το παρόν το Μάιο στην Σουηδία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eurovisionfun (@eurovisionfn)

Σήμερα με ανακοίνωση της η δημόσια τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας εξηγεί τους λόγους της αποχής της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με όσα ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, η MRT δικαιολογεί την απουσία της από την Eurovision 2024, λόγω του περιορισμένου budget της, το οποίο για το 2024 προτίθεται να το διαθέσει σε εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια του ραδιοφώνου και τα 60 χρόνια λειτουργίας της τηλεόρασης στην χώρα.

Η απόφαση αυτή είναι προς το συμφέρον των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το επόμενο έτος το MRT θα επικεντρωθεί στον εορτασμό των 80 χρόνων της Μακεδονικής Ραδιοφωνίας και των 60 χρόνων της Μακεδονικής Τηλεόρασης.

Η δημόσια τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει το 2025, εφόσον οι συγκυρίες το επιστρέψουν.

Κατά τη γνώμη μας, το γεγονός πως όλο και περισσότερες οικονομικά ασθενέστερες χώρες αποφασίζουν να απέχουν από το διαγωνισμό εξαιτίας των αυξανόμενων τελών συμμετοχής χρόνο με το χρόνο, αποτελεί ένα σημαντικό καμπανάκι για την EBU, που οφείλει να ασχοληθεί με το ζήτημα. Για το 2024 τέσσερις ακόμη βαλκανικές χώρες απουσιάζουν από την διοργάνωση του Μάλμε:

  • Η Βουλγαρία απουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω στενού οικονομικού budget.
  • Το Μαυροβούνιο επίσης απέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, αν και στην περίπτωση αυτή οι οικονομικοί λόγοι είναι η πιθανότερη αιτία.
  • Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνεχίζει να απέχει από το διαγωνισμό, με τελευταία της συμμετοχή να είναι στο 2016. Ένα πολύ μεγάλο χρέος στην EBU εμποδίζει την χώρα να επιστρέψει.
  • Η Ρουμανία παρότι δεν είναι σίγουρο πως θα απέχει από την Eurovision 2024, δεν ήταν μέσα στην λίστα των χωρών που ανακοίνωσε η EBU. Οι αποφάσεις για την συμμετοχή της ή όχι θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού οι συζητήσεις συνεχίζονται τόσο εντός της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας, όσο και με την EBU.

Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και Αλβανία είναι οι μοναδικές χώρες των Βαλκανίων που συνεχίζουν να συμμετέχουν, με κάποιες εξ αυτών να αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικά ζητήματα, που θέτουν εν αμφιβόλω την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό στο μέλλον.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: MRT

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *