Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Προς πλήρη διακοπή λειτουργίας οδεύει το BHRT!

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η άλλοτε ακμάζουσα στη Eurovision χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου, απουσιάζει από τον διαγωνισμό της Eurovision τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μάλιστα, η απουσία της χώρας οφείλεται στις κυρώσεις της EBU που επιβλήθηκαν στο BHRT, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, ένεκα της αδυναμίασ εκπλήρωσης των οικονομικών της υποχρεώσεων απέναντι στην Ένωση. Εν τω μεταξύ, το BHRT δηλώνει εδώ και χρόνια μέσω των υπαλλήλων του ότι ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Όλα τα παραπάνω είναι αληθή και φαίνεται ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε όλα να οδεύουν προς την πλήρη διακοπή λειτουργίας του BHRT.

Το πρόβλημα στην κατανομή των κεφαλαίων

Το πρόβλημα έγκειται στην κατανομή του φόρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RTRS), η οποία έχει συνάψει ειδική συμφωνία για την είσπραξη του φόρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης από το 2017, δεν μεταβιβάζει ούτε ένα BAM (βοσνιακό νόμισμα) στο BHRT.

Ως εκ τούτου, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας παραβιάζει το άρθρο 23 του νόμου για τη δημόσια υπηρεσία RTV και συσσωρεύει παράνομα χρήματα από τον φόρο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης στον λογαριασμό του που δεν του ανήκει, αφήνοντας το BHRT καταχρεωμένο, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής τηλεόρασης εναπόκειται πλήρως στο BHRT, το οποίο και πασχίζει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Μαζί με το RTRS, η Ραδιοφωνική Τηλεόραση της FBiH (RTVFBiH) δεν καταβάλλει ούτε αυτή χρήματα στο BHRT. Πράγματι, το BHRT νοικιάζει τις εγκαταστάσεις του στο RTVFBiH και του παρέχει στούντιο, κάμερες και τεχνική τεχνογνωσία για την παραγωγή του προγράμματος του τελευταίου.

Με το RTRS και το RTVFBiH να συλλέγουν παράνομα χρήματα και το BHRT να βρίσκεται στο “κόκκινο”, όλοι ανησυχούν για το χειρότερο σενάριο, το κλείσιμο του BHRT, καθώς δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει τη λειτουργία του.

Υπάρχει λύση;

Η ισχύουσα σύμβαση για την είσπραξη του φόρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, η κακοδιαχείριση του οποίου απειλεί τη λειτουργία του BHRT, ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Πρέπει, λοιπόν, να χαραχθεί μια νέα πολιτική, που θα εξυπηρετεί την οικονομική βιωσιμότητα του BHRT . Η λύση, σύμφωνα με το BHRT, είναι ότι να καταβάλλονται τα χρήματα του φόρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης στον λογαριασμό τους με την εγγύηση μιας δικαιότερης κατανομής αυτών.

Νέο νόμο για τις Δημόσιες Τηλεοπτικές Υπηρεσίες προτείνει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προκειμένου να ωφεληθεί η Βοσνιακή Τηλεόραση και να σωθεί το BHRT. Σύμφωνα με τον Edin Forto, Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών:

Αυτό που επαναλαμβάνω και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι η οικονομική βιωσιμότητα του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Συστήματος είναι μία από τις 14 προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εξίσου σημαντικά με κάθε άλλο νόμο που περιλαμβάνεται σε αυτές τις 14 προτεραιότητες. Η βιωσιμότητα της δημόσιας υπηρεσίας του RTV στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ότι όλα τα κεφάλαια θα πληρώνονται σε έναν μόνο λογαριασμό, και θα επιμείνουμε σε αυτό. Φυσικά αυτό ισχύει και για τους δύο φορείς, και μετά αυτοί διανέμουν τα κονδύλια όπως γράφει ο νόμος, τι ποσό πάει σε ποιον.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο εσωτερικό του κράτους, να γίνει πιο σύγχρονη και να λειτουργήσει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η μοναδική χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη που δε διαθέτει ψηφιακό σήμα, επτά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ψηφιοποίησης.

Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο νέος νόμος θα βοηθήσει στην καλύτερη διανομή κεφαλαίων και, ως εκ τούτου, θα σώσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από το κλείσιμο. Η βιωσιμότητα της δημόσιας τηλεοπτικής της υπηρεσίας είναι επίσης κρίσιμη για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμμετείχε για τελευταία φορά στη Eurovision το 2016 με τους Dalal, Deen, Ana Rucner και Jala και το τραγούδι “Ljubav je“. Μαζί με την τελευταία εμφάνιση της χώρας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision μέχρι σήμερα, ήταν και η πρώτη μη πρόκριση στον τελικό για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλα τα νέα!

Πηγή: sarajevotimes, BHRT
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *