Editorial: Το Sanremo ο νέος βασιλιάς των εθνικών τελικών!

Με επιτυχία άνευ προηγουμένου ολοκληρώθηκε πριν από μία εβδομάδα ακριβώς το 74ο Φεστιβάλ του Sanremo. Επιτυχία που αποτυπώθηκε όχι μόνο στους πίνακες τηλεθέασης, όχι μόνο στις πωλήσεις και τα streamings των 30 υποψήφιων τραγουδιών, αλλά και στις συζητήσεις και την συνείδηση των απανταχού eurofans, που με το φετινό τους ενδιαφέρον για το ιταλικό φεστιβάλ τραγουδιού, το καθιέρωσαν χωρίς αμφιβολία ως το νέο βασιλιά των εθνικών τελικών – αν μπορεί το Sanremo να χαρακτηρισθεί και ως εθνικός τελικός.

Sanremo: “Νενίκηκά σε Melodifestivalen”

Ως άλλος Ιουστινιανός ο Amadeus και η RAI θα μπορούσαν να πούνε με καμάρι την γνωστή αυτή φράση στο SVT και στο Melodifestivalen. Το Sanremo χωρίς εντυπωσιακές σκηνικές εμφανίσεις, leds, props, χορευτές και όλα όσα έχουν κάνει εντυπωσιακό και δημοφιλές τον σουηδικό εθνικό τελικό, παρά μονό με τη δύναμη της μουσικής και με ολίγον έως αρκετή φινέτσα, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και των eurofans.

Την χρονιά που το Melodifestivalen εμφανίζεται πιο αδιάφορο από ποτέ, το Φεστιβάλ του Sanremo συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο διεθνές κοινό. Ενώ το Melodifestivalen ανακυκλώνει κάθε χρόνο τους ίδιους και τους ίδιους καλλιτέχνες, δημιουργούς, σκηνοθέτες κλπ, στο Melodifestivalen οι Ιταλοί superstars διαγωνίζονται για μία θέση στο line up, κάτι που έκανε φέτος τον Amadeus να αυξήσει σε 30 τους διαγωνιζόμενους, ώστε να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερους.

Τα απίστευτα νούμερα του Sanremo

Η τεράστια επιτυχία του Sanremo φυσικά αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Ιταλοί παρακολούθησαν έστω και για 1 λεπτό το φετινό φεστιβάλ. Τα 30 υποψήφια τραγούδια έχουν κατακτήσει όλα τα charts, εγχώρια και στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια μετάδοσης του, το #Sanremo2024 έγινε trend σε 12 χώρες, μία εκ των οποίων ήταν και η Ελλάδα. H RAI είχε έσοδα από τις διαφημίσεις τις 5 ημέρες διάρκειας του φεστιβάλ περίπου 61 εκατομμύρια Ευρώ. Εξίσου πολλά ήταν τα έσοδα και για το μικρό Δήμο του Σανρέμο, όπου είδε για μία ολόκληρα εβδομάδα τα μουσικά φώτα του πλανήτη να συγκεντρώνονται επάνω του.

Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει

Ποιοι είναι οι λόγοι της επιτυχίας; Πολλοί. Σκεφθείτε πως το Φεστιβάλ Τραγουδιού του Sanremo είναι το παλαιότερο εν ζωή μουσικό φεστιβάλ του κόσμου και παρ΄όλα αυτά, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στις 8 δεκαετίες της ζωής του.

Η RAI επιμένει μουσικά, παρά τηλεοπτικά. Η ζωντανή ορχήστρα παραμένει εκεί, παρά το γεγονός πως κατά καιρούς έχουν ακουστεί φωνές πως η μουσική έχει εξελιχθεί και πολλά τραγούδια πλέον δεν μπορούν να αποδοθούν με την συνοδεία της ζωντανής ορχήστρας, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό των ιθυνόντων να αφαιρέσουν την μαγεία που προσδίδει σε ένα φεστιβάλ τραγουδιού, η ζωντανή ορχήστρα.

Το κοινό έχει αυστηρό dress code, ντυμένες οι γυναίκες με βραδινό φόρεμα και οι άνδρες με κουστούμι, θέαμα που βλέπαμε παλαιότερα και στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

To Sanremo ανθίσταται δυναμικά στις τάσεις της εποχής και στην γενιά Z. Το είδαμε και στα αποτελέσματα του φέτος. Τι κι αν ο Mahmood αυτή την εβδομάδα είναι νο1 στο αγαπημένο της γενιάς Z spotify, στο φεστιβάλ δεν κατόρθωσε να τερματίσει καν στο τοπ5, αποδεικνύοντας πως το Sanremo έχει τους δικούς του πιο παραδοσιακούς κανόνες, που δεν υπακούν πολλές φορές στις τάσεις της εποχής και στη μόδα.

Καθρέφτης της ιταλικής κοινωνίας

Τελειώνοντας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο γεγονός πως το Sanremo, είναι αυτό το φεστιβάλ τραγουδιού που έχει εντυπωθεί στο dna του λαού του, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο φεστιβάλ στον κόσμο.

Μέσα από το Φεστιβάλ Ιταλικού Τραγουδιού του Sanremo έχουμε ζήσει όλη την εξέλιξη της ιταλικής κοινωνίας. Τις αντιθέσεις, τις αντιπαραθέσεις, τις αγωνίες, αλλά και τους αγώνες του ιταλικού λαού. Πολλές φορές απηχεί και το γενικότερο πολιτικό κλίμα της χώρας.

Το είδαμε και φέτος αυτό, με την διαχρονική αντιπαράθεση Βορρά Νότου. Η απίστευτη στήριξη που έδωσαν οι Ναπολιτάνοι στο Geolier, που τραγουδούσε στην τοπική διάλεκτο (γλώσσα για τους Ναπολιτάνους), κατέδειξε τον βαθύ διαχωρισμό της ιταλικής κοινωνίας σε Βορρά και Νότο. Έναν διαχωρισμό που υπάρχει ανά τους αιώνες, σφραγίστηκε όμως επίσημα θα λέγαμε με το πολιτειακό δημοψήφισμα το 1946. Σε ένα δημοψήφισμα που καθόρισε το πολίτευμα της Ιταλίας και ήταν αρκετά οριακό (54-46), ο Βορράς ψήφισε με ποσοστά άνω του 70% την Δημοκρατία και ο Νότος με αντίστοιχα ποσοστά την Βασιλεία. Έκτοτε ο Νότος παραπονιέται για εγκατάλειψη του από το Βορειοκεντρικό κράτος και δεν λείπουν οι φωνές ακόμα και για απόσχιση.

Την διαμάχη αυτή την ζήσαμε έντονα στο φετινό Sanremo. Με τον ιταλικό νότο να δίνει μεγάλο αγώνα ώστε να βγάλει πρώτο τον Geolier, χαρίζοντας του ασύλληπτα ποσοστά στην τηλεψηφοφορία και το κοινό μέσα στο Teatro Ariston που βρίσκεται στον ιταλικό Βορρά, να τον αποδοκιμάζει, κάθε φορά που ο Amadeus ανακοίνωνε πως είναι πρώτος.

Αν όλα τα παραπάνω δεν σας φαίνονται αρκετά ενδιαφέροντα ώστε να παρακολουθήσετε μέχρι πρωίας το Φεστιβάλ, υπάρχει η εναλλακτική του Melodifestivalen. Εγώ πάντως ήδη μετράω αντίστροφα για το Sanremo 2025!

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε όλους τους νικητές του ιστορικού φεστιβάλ:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *