Editorial: Eurovision 2024 – Τι είδαμε την τέταρτη ημέρα προβών!

Για τα καλά σε ρυθμούς Eurovision έχουν μπει οι φανατικοί φανς του διαγωνισμού εδώ και τέσσερις ημέρες, με τις πρώτες πρόβες του να έχουν ξεκινήσει. Σήμερα, Τρίτη 30 Απριλίου, οχτώ χώρες που θα λάβουν μέρος στο δεύτερο ημιτελικό της 9ης Μαίου, πήραν μια “πρώτη γεύση” από τη  Malmö Arena και ετοιμάζονται για τα ζωντανά σόου της επόμενης εβδομάδας.

Το Eurovisionfun όντας για ακόμα μία χρονιά συνεπές στο ραντεβού του, θα σας παρουσιάζει κάθε βράδυ μία ανασκόπηση όσων έλαβαν χώρα στη Malmö Arena, σχολιάζοντας τα καλώς και τα κακώς κείμενα που έλαβαν χώρα επί σκηνής του χώρου διεξαγωγής της Eurovision 2024.

“Σε αυτούς που λέμε ναι”

Ασυζητητί μία από τις καλύτερες πρόβες της σημερινής τέταρτης μέρας ήταν εκείνη της Γεωργίας. Η Nutsa Buzaladze ερμήνευσε άψογα το “Firefighter” , επιβεβαιώνοντας πως διαθέτει μία από τις καλύτερες φωνές του φετινού διαγωνισμού. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ώρα να “σπάσει” το αρνητικό σερί των Γεωργιανών, που δεν προκριθεί στον τελικό από το 2016, φαίνεται πως έφτασε. Αρκετά υποσχόμενη η σκηνική εμφάνιση της Nutsa , με το dance break να δίνει τον δικό του ξεχωριστό τόνο στη συμμετοχή της Γεωργίας. Σαφώς ο δεύτερος ημιτελικός είναι αρκετά δύσκολος, όμως φαίνεται πως η Γεωργία “βρίσκει το αντίδοτο” μετά από οχτώ χρόνια ανομβρίας.

Όσα πάνω κάτω ισχύουν για τη Γεωργία, ισχύουν και για το Ισραήλ. Μία από τις καλύτερες φωνές του φετινού διαγωνισμού η Eden Golan, η οποία αποδίδει εξαιρετικά ερμηνευτικά το “Hurricane” . Πρόκειται για μία από τις λίγες μπαλάντες του φετινού διαγωνισμού, γεγονός που θα τη βοηθήσει σίγουρα να ξεχωρίσει στον μεγάλο τελικό. Θεωρώ πως θα μπορέσει να βρει μία θέση στην πρώτη δεκάδα, εύκολα κιόλας, με το κοινό να το στηρίζει αρκετά στην τηλεψηφοφορία. Όσοι σκέφτεστε να ποντάρετε, κάντε το.

“Στο ύψος τους”

Το ότι έχει μία από τις καλύτερες ανδρικές φωνές του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision έδειξε για ακόμα μία φορά ο Dons, με τη Λετονία να έχει μία πολύ καλή πρόβα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και συγκινήσεις είναι η αλήθεια. Μπορεί το δείγμα που είχαμε από το βίντεο στο TikTok να είναι μικρό, παρ’ όλα αυτά η Λετονία για ακόμα μία χρονιά παίζει safe και βασίζεται εν πολλοίς στη νικητήρια σκηνική εμφάνιση από το Supernova. Δύσκολα τα πράγματα για τη χώρα της Βαλτικής, με τον αποκλεισμό να είναι πολύ πιθανός για ακόμα μία χρονιά, για ένα τραγούδι που άπαξ και υπήρχαν επιτροπές στους δύο ημιτελικούς θα είχε σαφέστατα περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης.

Latvia first rehearsal Eurovision 2024. Credit: Corinne Cumming/EBU

Αλλαγές συγκριτικά με την εμφάνισή τους στον εσθονικό εθνικό τελικό για τους 5MIINUST x Puuluup, οι οποίοι είπαν “να βάλουν τα καλά τους” για την περίσταση. Παρ’ όλα αυτά, η ουσία της σκηνικής εμφάνισης της Εσθονία παραμένει βασικά η ίδια, με τους 5MIINUST x Puuluup να έχουν δημιουργήσει μία joke entry που το πλέον πιθανόν είναι να πάρει εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Σίγουρα, η αποκλειστική ψηφοφορία του κοινού στον ημιτελικό βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν θα με εξέπληττε όμως το να μείνει και εκτός τελικού, όπως έχω προβλέψει και στο βίντεο προβλέψεών μας.

Estonia First Rehearsal Eurovision 2024. Credits: Sarah Louise Bennet / EBU

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις η παρουσία των Gåte, οι οποίοι διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τη σκηνική τους εμφάνιση από τον νορβηγικό εθνικό τελικό. “Στο ύψος της” η Νορβηγία, με τους Gåte να μεταφέρουν στη μεγάλη κλίμακα της Malmö Arena το εξωτικό Ulveham. Σίγουρη η πρόκριση στον μεγάλο τελικό, με τη λογική να υπαγορεύει πως θα τερματίσει μεταξύ 3-6 στον ημιτελικό. Τώρα, το που θα καταλήξει στον μεγάλο τελικό, άγνωστο.

Με “τρέλα και κορδέλα” η Ολλανδία θέλει τη δεύτερη της νίκη μέσα σε αυτήν τη δεκαετία, με τη σκηνική παρουσία του Joost Klein να αποτελεί “συνέχεια” του βίντεο κλιπ. Ενέργεια, τρέλα, υπέροχα γραφικά στο background, θα στείλουν την Ολλανδία ψηλά στην προτίμηση του κοινού. Παρ’ όλα αυτά, μια μικρή ένσταση για τα φωνητικά του Joost , τα οποία χρήζουν κάποιας βελτίωσης προκειμένου να στηριχθεί και από τις επιτροπές στον τελικό και να καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη νίκη.

“Όχι λέμε σε αυτούς”

Δυσκολεύτηκα στο να κατατάξω τον Άγιο Μαρίνο σε κάποια από τις τρεις κατηγορίες, έτσι αποφάσισα να τον τοποθετήσω στην τελευταία. Πολύ καλύτερη η πρόβα των MEGARA απ’ ότι περίμενα, για να ‘μαι ειλικρινής, έχοντας το μοναδικό ροκ τραγούδι αυτού του ημιτελικού. Σίγουρα οι φίλοι της ροκ που θα παρακολουθήσουν τον ημιτελικό, θα το τιμήσουν με τη ψήφο τους, παρ’ όλα αυτά οι πιθανότητες κάθε άλλο παρά με το μέρους του Άγιου Μαρίνου είναι. Η λογική λέει αποκλεισμό, αλλά εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζει η Eurovision, οπότε ας περιμένουμε. Τίμια προσπάθεια πάντως, η αλήθεια να λέγεται, αν και φαίνεται κάπως αδιάφορο. Μάλλον οδεύουμε προς επιστροφή στην Ισπανία την Παρασκευή.

San Marino first rehearsal Eurovision 2024. Credit: Corinne Cumming/EBU

Η απογοήτευση ίσως του φετινού διαγωνισμού από τα pre-parties και έπειτα, είναι μακράν του δεύτερου, το Βέλγιο. Με μεγάλη μου λύπη, ο Mustii δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιούργησε το ίδιο το τραγούδι, του οποίου η studio version είναι μία από τις καλύτερες της φετινής Eurovision. Ασταθής φωνητικά, staging που φαίνεται κάτι να του λείπει και, γενικότερα, μία εμφάνιση με πολλές ατέλειες. Θέλω να πιστεύω πως θα επέλθει η βελτίωση και το Βέλγιο θα ζήσει ξανά την “ανάσταση” του Mustii , κατ’ αντιστοιχία με εκείνη της Blanche το 2017.

Aπόψε στις 21:00, μην χάσετε το LIVE TALK στο κανάλι μας στο Youtube με αναλυτικό σχολιασμό για τις σημερινές πρώτες πρόβες!

Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

8 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Itsme
    Itsme says:

    Εγινε παιδια, οτι βρηκατε αστοχες επιλογες στην Κυπρο και μιλαμε για νικη Ολλανδιας που αντικειμενικα το τραγουδι ειναι λες και το γραψε 5 χρονο με ξεπερνα

    Απάντηση
  2. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Για σήμερα:
    Λετονία. Εμένα μου αρέσει και φωνητικά και σκηνικά και ως τραγούδι αλλά έχει λίγες πιθανότητες πρόκρισης. Κρίμα. 7.5/10. 12-14.
    Άγιος Μαρίνος: μακριά από τα ακούσματα μου, δεν μου άρεσε σκηνικά. 3/10. Καμιά ελπίδα πρόκρισης. 15-16.
    Γεωργία: το τραγούδι και η σκηνική παρουσία χιλιοφορεμενα αλλά δεν είναι κακό. Το αντίθετο η Νούτσα το σκίζει. Αν αποκλειστεί και φέτος η Γεωργία τι να πω….Λογικά θα περάσει αλλά οριακά 8-10. 8/10
    Βέλγιο: Κρίμα γιατί το τραγούδι είναι πολύ ωραίο. Εκείνος άχαρος, κάπου στοναρε και σκηνικά νομίζω μέχρι την έκρηξη του τραγουδιού θα έχει βαρεθεί ο τηλεθεατής. Βλέποντας την sennek να κανταποντιζεται δεν θα εκπλαγω αν αποκλειστεί και ο mustii… 6/10. 8-11 στον ημιτελικό.
    Εσθονία: μου άρεσε πολύ και σκηνικά και φωνητικά και η χορογραφία και όλο! Ίσως είναι η περίπτωση της περσινής Κροατίας. Για εμένα σίγουρα περνάει και σχετικά άνετα 6-9. 8.5/10
    Ισραήλ: αφήνοντας εκτός το πολιτικό, αυτό που βλέπω και ακούω μου αρέσει πολύ! Πιστεύω περνάει άνετα και διεκδικεί μια θέση στη δεκάδα, αλλά για όνομα όχι για νίκη… 9/10. 4-6 στον ημιτελικό.
    Νορβηγία: Μου άρεσε ότι είδα! Στον τελικό σίγουρα θα προκριθεί αλλά εκεί δεν ξέρω πραγματικά πως μπορεί να πάει… 8,5/10 και 4-6 στον ημιτελικό.
    Ολλανδία: Ξέραμε ότι θα φέρει τη τρέλα του αλλά αυτό το γιγάντιο μπλέ κοτόπουλο και όλη η αισθητική κιτς! Πιασαρικο όμως το κομμάτι και πουλάει η περσόνα του!Ας αποφασίσει όμως αν θέλει να περνάει για joke entry η όχι… Καλό το αποτέλεσμα αλλά προσελήνωση δεν ήταν… 8/10 και ανετοτατη πρόκριση. 1-2.
    Ο β ημιτελικός φαντάζει πιο κλειστός σε ανατροπές για εμένα 9/10 χώρες έχουν κλειδώσει. Ελβετία Ελλάδα Ολλανδία τοπ3. Ακολουθούν Ισραήλ, Νορβηγία, Αρμενία. Έπειτα Εσθονία, Αυστρία και Γεωργία. Η 10η χώρα η λογική λέει θα είναι το Βέλγιο εγώ όμως πιστεύω ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή, αλλά δεν ξέρω ποια χώρα από όσες ως τώρα είναι εκτός βάσει στοιχημάτων μπορεί να την κάνει…
    Η Δανία ίσως. Ή αν μιλάμε για στοιχηματικα τεράστια ανατροπή, τότε η Μάλτα.

    Απάντηση
  3. Ruby
    Ruby says:

    Δεν θεωρώ πως αυτός ο ημιτελικός θα έχει εκπλήξεις ως προς την πρόκριση. Θα μπορούσα ίσως να δω τη Μάλτα να προκρίνεται στην θέση της Αυστρίας, της Γεωργίας η του Βελγίου αλλά δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο θα γίνει.

    Απάντηση
  4. Μάριος
    Μάριος says:

    Συγγνώμη, την πρόβα της Ολλανδίας σίγουρα την είδατες Είναι η μόνη χώρα από όλες τις πρόβες που κατέγραψε ουσιαστική επιδείνωση των αποδόσεών της στα στοιχήματα. Μέχρι και οι στοιχηματικές κατάλαβαν ότι όταν ένα υποτυπώδες τραγούδι το παρουσιάζεις εντελώς ως τσίρκο στη σκηνή, με τρόπο που ούτε στη Eurovision Junior βλέπεις πια, χάνεις και την παραμικρή πιθανότητα να πάρεις ψήφους από επιτροπές, άρα και να κερδίσεις. Εσείς βλέπετε πιθανότητες νίκης…

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *