Nemo, Photo: Andreas Papayiannakis

Έσπασε όλα τα ρεκόρ ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision!

Ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία σε πολλαπλές πλατφόρμες, προσελκύοντας ένα τεράστιο κοινό τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Το εντυπωσιακό νούμερο των 163 εκατομμυρίων τηλεθεατών που παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ευρώπης, κατέδειξε την ευρεία απήχησή της. Οι ψήφοι προήλθαν από 156 χώρες παγκοσμίως, αναδεικνύοντας τη διεθνή εμβέλεια και σημασία του Διαγωνισμού.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το εντυπωσιακό ποσοστό τηλεθέασης στους νέους, που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, καταδεικνύοντας τη διαχρονική δημοτικότητα της Eurovision μεταξύ των νεότερων πληθυσμιακών ομάδων. Αξιοποιώντας τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα βίντεο με το #Eurovision2024 συγκέντρωσαν 6,5 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 1,7 δισεκατομμυρίων προβολών σε σύγκριση με το hashtag του προηγούμενου έτους. Ο Διαγωνισμός πέτυχε επίσης ένα σημαντικό ορόσημο προσεγγίζοντας σχεδόν 500 εκατομμύρια λογαριασμούς στο TikTok, τετραπλασιάζοντας την εμβέλεια σε σύγκριση με το 2023.

Επιπλέον, η επίσημη playlist της φετινής Eurovision αναδείχθηκε ως η playlist με τα περισσότερα streams στο Spotify και εμφανίστηκε στις 10 κορυφαίες playlists του Apple Music παγκοσμίως την Κυριακή 12 Μαΐου, γεγονός που αντανακλά την επιρροή του Διαγωνισμού στις τάσεις της μουσικής κατανάλωσης.

Η Eurovision 2024, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), προσέγγισε 163 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια των 3 ζωντανών σόου σε 37 αγορές δημόσιων μέσων ενημέρωσης*.

Η συνολική εμβέλεια του Διαγωνισμού αυξήθηκε κατά 1 εκατομμύριο άτομα σε σύγκριση με το 2023 και αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια από τον Διαγωνισμό του 2022 στο Τορίνο.

Το μερίδιο τηλεθέασης του μεγάλου τελικού ήταν 46,7% – το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2006 και σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων ανά την Ευρώπη (17,6%).

Μεταξύ του νεανικού κοινού (15-24 ετών), το μερίδιο τηλεθέασης του Μεγάλου Τελικού ήταν 58,6%, το υψηλότερο μερίδιο που έχει καταγραφεί ποτέ και υπερτετραπλάσιο από τον μέσο όρο των τηλεοπτικών καναλιών (13,7%).

Η διοργανώτρια Σουηδία πέτυχε παρόμοια τηλεθέαση με την περσινή διοργάνωση, με 2,3 εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν τον Μεγάλο Τελικό. Με 87,3%, το μερίδιο τηλεθέασης είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από το 2000.

Η Ελβετία, που κέρδισε τον Διαγωνισμό για τρίτη φορά, πέτυχε μέσο όρο τηλεθέασης 723.000 ανθρώπων στις τρεις διαφορετικές γλωσσικές περιοχές, αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το 2023. Στις τρεις ζώνες, το μερίδιο τηλεθέασης ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Γερμανία είχε την υψηλότερη τηλεθέαση του μεγάλου τελικού με μέσο όρο 8,1 εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν το Das Erste και το ONE. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τη δεύτερη υψηλότερη τηλεθέαση με 7,7 εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν τον Μεγάλο Τελικό στο BBC One.

Στη Γαλλία 5,4 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τον μεγάλο τελικό της φετινής Eurovision, μια αύξηση 1,9 εκατομμυρίων σε σύγκριση με την περσινή διοργάνωση.

Η Ελλάδα και η ΕΡΤ σημείωσαν τη μεγαλύτερη τηλεθέαση από το 2011, με 2,8 εκατομμύρια τηλεθεατές να συντονίζονται στη συχνότητα της ΕΡΤ1, υπερδιπλάσια επίδοση σε σχέση με πέρυσι, με τη Μαρίνα Σάττι να παίζει κομβικό ρόλο στην επιτυχία που σημείωσε ο φετινός διαγωνισμός στη χώρα μας.

Η Ιρλανδία είχε τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα από το 2013, με 650.000 θεατές, σχεδόν διπλάσιο αριθμό από πέρυσι.

Η Λετονία είχε επίσης τους περισσότερους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία με 252.000 τηλεθεατές, υπερτετραπλασιάζοντας την περσινή επίδοση. Το μερίδιο τηλεθέασης ήταν 61,8%, η υψηλότερη επίδοση από το 2007.

Σχεδόν στις μισές από τις αγορές (18 από τις 37), τη Eurovision παρακολούθησαν πάνω από το 50% των τηλεθεατών, με πρώτη την Ισλανδία με 96% και ακολουθούμενη στενά από άλλες σκανδιναβικές αγορές (Σουηδία 87,3%, Νορβηγία 85,5% και Φινλανδία 83,1%), την Κροατία (73,2%) και τη Λιθουανία (70,2%).

Η 2η Κροατία, η οποία σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει ποτέ στον Διαγωνισμό, πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό τηλεθέασης μετά από το 2006, με 1,1 εκατομμύρια θεατές και 73,2%, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της διοργάνωσης, 7,3 εκατομμύρια μοναδικοί θεατές παρακολούθησαν τις ζωντανές εκπομπές στο επίσημο κανάλι του ESC στο YouTube, είτε τη στιγμή που έγιναν είτε σε επανάληψη.

Οι ταυτόχρονες προβολές του Μεγάλου Τελικού στο YouTube έφτασαν τα 1,6 εκατομμύρια, 17,8% περισσότερες από το Λίβερπουλ 2023, με ρεκόρ διαδικτυακών προβολών και για τον Πρώτο και τον Δεύτερο Ημιτελικό– σχεδόν το 35% των διαδικτυακών θεατών ήταν ηλικίας μεταξύ 13 και 24 ετών.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα ρεκόρ σε όλους τους τομείς, ο Jean Philip De Tender, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EBU, δήλωσε:

«Αυτοί οι απίστευτοι αριθμοί δείχνουν την τεράστια παγκόσμια απήχηση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision – στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση και, κυρίως, μουσικά. Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αύξηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που παρακολουθούν τις ζωντανές εκπομπές στα κανάλια μέλη της EBU και αριθμούς-ρεκόρ που ασχολούνται με τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες στις διάφορες ψηφιακές μας πλατφόρμες. Ευχαριστούμε την SVT που παρήγαγε πάνω από 9 ώρες κορυφαίων ψυχαγωγικών εκπομπών παγκοσμίως, αξιοποιώντας τη δύναμη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης για να προσεγγίσει το κοινό σε όλο τον κόσμο».

Η Ebba Adielsson, εκτελεστική παραγωγός της SVT για τη Eurovision 2024, πρόσθεσε:

«Είμαι πολύ περήφανη για την ομάδα μας, η οποία εργάστηκε με τόση αφοσίωση και πάθος για τον στόχο της παραγωγής τριών φανταστικών εκπομπών για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024. Οι οικοδεσπότες, Petra Mede και Malin Åkerman, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, τα νούμερα του διαλείμματος και ο σχεδιασμός σκηνικών και φωτισμού μας – πιστεύουμε ότι όλα αυτά συνδυάστηκαν με τεράστια επιτυχία και έφεραν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο επόμενο επίπεδο. Είναι μια σκέψη που κόβει την ανάσα ότι 163 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τις εκπομπές και ότι άνθρωποι από περισσότερες από 150 χώρες συμμετείχαν στην ψηφοφορία, United By Music».

https://www.youtube.com/watch?v=5DzrRxHYm_0

Πηγή: EBU

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *