Editorial: Eurovision 2024 – Τι είδαμε την έκτη ημέρα προβών!

Για τα καλά σε ρυθμούς Eurovision έχουν μπει οι φανατικοί φανς του διαγωνισμού εδώ και πέντε ημέρες, με τις πρόβες να έχουν ξεκινήσει. Σήμερα, Πέμπτη 2 Μαΐου, οι εννιά από τις δεκαπέντε χώρες που θα λάβουν μέρος στο δεύτερο ημιτελικό της 9ης Μαίου, πήραν μια “δεύτερη γεύση” από τη  Malmö Arena και ετοιμάζονται για τα ζωντανά σόου της επόμενης εβδομάδας, ενώ, την ίδια στιγμή, οι Big 5 και η διοργανώτρια Σουηδία πραγματοποίησαν την αντίστοιχη πρώτη τους.

Το Eurovisionfun όντας για ακόμα μία χρονιά συνεπές στο ραντεβού του, θα σας παρουσιάζει κάθε βράδυ μία ανασκόπηση όσων έλαβαν χώρα στη Malmö Arena, σχολιάζοντας τα καλώς και τα κακώς κείμενα που έλαβαν χώρα επί σκηνής του χώρου διεξαγωγής της Eurovision 2024.

Μιλάμε βέβαια για δύο τελείως διαφορετικές πρόβες, καθώς για τη δεύτερη πρόβα των χωρών του δευτέρου ημιτελικού έχουμε 30 δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου διαθέσιμα, ενώ για την πρώτη πρόβα των απευθείας φιναλίστ έχουμε μόλις λίγα δευτερόλεπτα από το TikTok. Γι’ αυτόν το λόγο, η ανάλυσή μας θα είναι ξεχωριστή για τις χώρες του δευτέρου ημιτελικού και τις απευθείας φιναλίστ.

Big 5 και Σουηδία

Την πρώτη τους εμφάνιση στον τόπο διεξαγωγής του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision έκαναν σήμερα οι έξι απευθείας φιναλίστ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία πήραν μία πρώτη γεύση από τη Malmö Arena πραγματοποιώντας την πρώτη τους πρόβα.

Η αλήθεια είναι πως σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι έξι πρόβες ήταν αρκετά καλές και υποσχόμενες. Σίγουρα ξεχώρισε η πρόβα του Ηνωμένου Βασιλείου, με την εμφάνιση του Olly Alexander να έχει αρκετές προοπτικές που μπορούν να φέρουν τη Γηραιά Αλβιώνα στο αριστερό μέρος της βαθμολογίας. Πολύ καλή πρόβα και για τη Γαλλία, με τον Slimane να θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για νίκη στις επιτροπές του φετινού διαγωνισμού.

Olly Alexander, United Kingdom – Eurovision 2024 first rehearsal

Olly Alexander, United Kingdom – Eurovision 2024 first rehearsal

Ευχάριστη έκπληξη η Γερμανία, με τον ISAAK να αποτελεί μία από τις καλύτερες ανδρικές φωνές της Eurovision 2024 και το σκηνικό της γερμανικής συμμετοχής να φαίνεται αρκετά προσεγμένο και προσεκτικά επιμελημένο. Πολύ υποτιμημένο τραγούδι η Γερμανία, δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση να πάει καλά, κυρίως στις επιτροπές.

Μεσογειακό μπρίο στο Μάλμε έφερε η Angelina Mango, με την Ιταλία να ακολουθεί μία τελείως διαφορετική προσέγγιση επί σκηνής σε σχέση με τη νικητήρια εμφάνιση της νεαρής ερμηνεύτριας στο Σαν Ρέμο. Πολύ ωραία χρώματα επί σκηνής, για μία εμφάνιση που έχω μεγάλη περιέργεια για το πως θα σταθεί επί σκηνής και αν και κατά πόσον έχει τη δυνατότητα να πάρει τη νίκη.

Italy First Rehearsal Eurovision 2024 Credits: Corinne Cumming

Τέλος, αρκετά σέιφ έπαιξαν Σουηδία και Ισπανία, όπως αναμενόταν, καθώς αμφότερες βασίστηκαν εν πολλοίς στη νικητήρια εμφάνιση των Marcus & Martinus και των Nebulossa από τους εγχώριους εθνικούς τελικούς.

Δεύτερος Ημιτελικός (Πρώτο μισό)

Για δεύτερη φορά στη σκηνή του φετινού διαγωνισμού ανέβηκαν οι εννιά από τις δεκαέξι χώρες που λαμβάνουν μέρος στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024. Λίγες ώρες πριν το επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube δημοσίευσε ένα recap των σημερινών προβών, παρουσιάζοντάς μας 30 δευτερόλεπτα από την εμφάνιση κάθε μιας από τις εννιά αυτές χώρες. Για να δούμε τι ξεχωρίσαμε και τι όχι από αυτό το recap…

Βάσιμες προοπτικές για κάτι καλό δείχνει πως έχει η Μάλτα, με τη Sarah Bonnici να εντυπωσιάζει για ακόμα μία φορά. Αποτελώντας μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις των προβών μέχρι στιγμής. Οι bookers μπορεί να εξακολουθούν να θεωρούν το ενδεχόμενο πρόκρισης της Μάλτας ως κάτι μακρινό, σε κάθε περίπτωση με τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, δεν θα με εξέπληττε επουδενί να δω τη Μάλτα να προκρίνεται στον τελικό.

Καλύτερη απ΄ότι περίμενα εμφανίστηκε η Αλβανία, με τη Besa να εμφανίζεται με νέο ρούχο επί σκηνής, το οποίο σαφώς και την κολακεύει περισσότερο. Δύσκολα τα πράγματα για τους γείτονες, οι οποίοι όμως έχουν την αλβανική διασπορά μαζί τους, η οποία και μπορεί να τους φέρει στον τελικό παρά την αντίθετη γνώμη των bookers.

Albania second rehearsal Eurovision 2024. Credit: Sarah Louise Bennett/EBU

Ανάμικτα τα συναισθήματά μου για την πρόβα της Ελλάδας, η οποία όπως και τους περισσότερους, με άφησε λίγο προβληματισμένο. Αφενός, η αλήθεια είναι πως στην κάμερα το μονόπλανο γράφει πολύ ωραία, αφετέρου φαίνεται να υπήρξαν τεχνικά ζητήματα στη σημερινή μας πρόβα κυρίως στον ήχο. Η φωνή της Μαρίνας Σάττι δεν ακούγεται τόσο δυνατά και φαίνεται να “καπελώνεται” από την αντίστοιχη της backing vocalist, Ερασμίας Μαρκίδη. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αποστολή φαίνεται να ψάχνεται να διορθώσει κάποιες λεπτομέρειες και ελπίζω πραγματικά πως θα το κάνει στις dress reharsals πριν τον ημιτελικό.

Greece second rehearsal Eurovision 2024. Credit: Sarah Louise Bennett/EBU

Ανάμικτες εντυπώσεις μου άφησε και η Ελβετία, που με κάνει να αναρωτιέμαι κατά πόσον θα μπορέσει το κοινό να ωθήσει το Nemo στην πολυπόθητη νίκη. Νιώθω σαν κάτι να λείπει από τη σκηνική παρουσία της Ελβετίας, με τη στιλιστική επιλογή να μην κολακεύει ιδιαίτερα την ελβετική συμμετοχή. Για ακόμα μία φορά πάντως, τα φωνητικά ήταν άψογα.

Switzerland second rehearsal Eurovision 2024. Credit: Sarah Louise Bennett/EBU

Πολύ στα μάτια μου ανέβηκε η Τσεχία, η οποία είναι αρκετά καλύτερη απ’ ότι την περιμέναμε με βάση όσα είχαμε δει στην πρόβα. Σημαντική βελτίωση φωνητικά για την Aiko, παρ΄όλα αυτά η πρόκριση φαντάζει πολύ μακρινή. Μιλώντας για φωνητική βελτίωση, το ίδιο ισχύει και για την Αυστρία, με την Kaleen να φαίνεται να “κερδίζει το στοίχημα” τουλάχιστον φωνητικά, γιατί στιλιστικά προτιμώ μακράν το ένδυμα της πρώτης πρόβας.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις η Δανία, με τη Saba να βασίζεται στη φωνή της και στο τραγούδι της για να προκριθεί στον τελικό, το αν θα τα καταφέρει άγνωστο. Συμπαθητική πρόβα για την Αρμενία, αν και για να είμαι ειλικρινής φανταζόμουν διαφορετικό το πως θα αποτυπωθεί επί σκηνής και σίγουρα πιο δυναμικό, κατ’ αντιστοιχία του βίντεο κλιπ. Τις προοπτικές πάντως τις έχει, γι’ αυτό και ανυπομονώ να το δω επί σκηνής. Τέλος, φωνητικά άψογος για ακόμα μία φορά ο Dons για τη Λετονία, δύσκολα όμως πιστεύω θα εκτιμηθεί η προσπάθειά του από το τηλεοπτικό κοινό.

Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

4 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Big 5:
    Γερμανία: δυνατή φωνή οκ σκηνή τελείως αδιάφορο τραγούδι.
    Ισπανία: με ενοχλεί αφάνταστα το να δείχνουν κώλους, το τραγούδι είναι ευχάριστο όχι κάτι το ιδιαίτερο. Σκηνικά το ίδιο αλλά όχι κακό.
    Σουηδία: copy paste σε ένα πλαστικό τραγούδι πολύ μακριά από εμένα. Η σκηνική εμφάνιση πολύ καλή αν και το ίδιο με τον εθνικό τελικό. Ξανά θα σπρώξουν οι επιτροπές…
    Γαλλία: φωνάρα, και ωραίο τραγούδι αλλά σκηνικά δεν εντυπωσιάστηκα.
    Ιταλία: θέλω να δω πως δουλεύει όλο αυτό τηλεοπτικά. Μου άρεσε όμως.
    ΗΒ: υπερπαραγωγή και ωραίο στήσιμο αλλά νιώθω ότι θα δούμε gay τσόντα.
    Με ενοχλεί αφάνταστα όταν σε ένα μουσικό διαγωνισμό προβάλεται τοοοοσο έντονα η σεξουαλικότητα και το γυμνό. Το ’22 είχε ενοχλήσει η συμμετοχή της Αλβανίας. Φέτος Φιλανδία Ισπανία ΗΒ όλα καλά ε; Αααα ξέχασα τα Βαλκάνια ενοχλούν μόνο…
    Στα του β ημιτελικου:
    Μάλτα: θέλω να κάνει την έκπληξη και να προκριθεί εξαιρετική δουλειά!
    Αλβανία: άλλαξαν ευτυχώς ρούχα και φωνάρα η Besa αλλά δεν…
    Ελλάδα: αν δεν ήταν τεχνικό το ζήτημα τότε υπάρχει πρόβλημα… Σκηνικά και το μονοπλάνο και η Μαρίνα και η χορογραφία μου αρέσουν. Στεναχωριέμαι όμως που διάλεξαν σαν ομάδα αυτό το μέρος να δείξουν, σαν να θέλουν να χαλάσουν το momentum (και το κατάφεραν!).
    Ελβετία: και εδώ σαν να άκουγα θέματα στον ήχο. Σαν staging μου αρέσει, το ρούχο όμως…
    Τσεχία: και εδώ υπήρχαν θεματακια στον ήχο αλλά συνολικά πολύ καλύτερο από ο,τι περίμενα
    Αυστρία: πολύ καλύτερο από ότι περίμενα αλλά προτιμώ το ρούχο της πρώτης πρόβας.
    Δανία: αδιάφορο σαν σύνολο αλλά κι εδώ άκουγα περίεργα τον ήχο.
    Αρμενία: με ενοχλεί αυτή η κατασκευή, σαν να περιορίζονται! Τα γραφικά και φωνητικά μου άρεσαν πολύ.
    Λετονία: Ωραία σκηνική παρουσία αλλά αδιάφορο τραγούδι σε ένα δυνατό ημιτελικό και εδώ σαν να ακουγόταν πολύ ο ήχος σε σχέση με τη φωνή.
    Γενικά σήμερα νιώθω υπήρχαν αρκετά θέματα ηχοληψίας σε αρκετές συμμετοχές.

    Απάντηση
  2. Αντώνης
    Αντώνης says:

    Βρε παιδιά τι καλύτερα φωνητικά η Kaleen και η Aiko; Οι φωνές τους ακούγονται με το ζόρι. Τα pre recorded backing vocals είναι πολύ έντονα και καπελωνεται η φωνή τους. Τουλάχιστον χαίρομαι χώρες όπως την Ελλάδα και την Αλβανία που τόλμησαν και έφεραν live δεύτερες φωνές

    Απάντηση
  3. Τina
    Τina says:

    Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια σας για την πρόβα της Ελλάδας και κυρίως με τα φωνητικά όπου η φωνή της σαττι δεν ακουγόταν σχεδόν καθόλου για εμένα θα πρέπει στην επόμενη πρόβα να έχει αποκατασταθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα αν θέλουμε να έχουμε προσδοκίες για ένα καλό αποτέλεσμα

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *