Eurovision 2024: Η EBU προσπαθεί να διατηρήσει τον απολιτικό χαρακτήρα του διαγωνισμού!

Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την απολιτική στάση του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Το Bambie Thug από την Ιρλανδία δέχτηκε εντολή να αλλάξει την εμφάνισή του στον πρώτο ημιτελικό, αφού προσπάθησε να μεταφέρει ένα μήνυμα που υποστήριζε την κατάπαυση του πυρός στη σκηνή της Eurovision. Κατά τη διάρκεια των προβών, στο σώμα του Bambie αναγραφόταν σε γραφή Ogham οι λέξεις «κατάπαυση του πυρός» και «ελευθερία». Σε συνέντευξη Τύπου, το Bambie Thug δήλωσε:

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα γιατί είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης … Δυστυχώς, έπρεπε να αλλάξω αυτά τα μηνύματα σήμερα μόνο στο “Crown the Witch” (που ήταν) εντολή της EBU».

Η EBU διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της:

«Η γραφή που είδαμε στο σώμα του Bambie Thug κατά τη διάρκεια των πρόβας παραβίασε τους κανόνες του διαγωνισμού που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Μετά από συζητήσεις με την ιρλανδική αντιπροσωπεία, συμφώνησαν να αλλάξουν το κείμενο για το ζωντανό σόου».

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού των πολιτικών δηλώσεων, ένα μέλος της αυστραλιανής παράστασης κατάφερε να μεταφέρει ένα μήνυμα στη σκηνή του διαγωνισμού. Ο Fred Leone αποκάλυψε στο Instagram ότι συμπεριέλαβε ένα «καρπούζι» στο χρώμα του σώματός του για να διαμαρτυρηθεί κατά της γενοκτονίας στη Γάζα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fred Leone (@fredleone)

Επιπλέον, ο Eric Saade, ο οποίος συμμετείχε στο Opening Act της Eurovision 2024, αντιμετώπισε κριτική από τους παραγωγούς του σόου και την EBU επειδή εμφανίστηκε με ένα παλαιστινιακό σάλι τυλιγμένο γύρω από τον καρπό του.

Η EBU δήλωσε στο SVT:

«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα ζωντανό πρόγραμμα. Όλοι οι καλλιτέχνες ενημερώνονται για τους κανόνες του διαγωνισμού. Λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να αγνοήσει τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης».

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Πολλοί καλλιτέχνες, μουσικοί και οπαδοί σε όλη την Ευρώπη έχουν ζητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό λόγω της εμπλοκής του στη στρατιωτική δράση.

Αρκετοί από τους φετινούς καλλιτέχνες της Eurovision, συμπεριλαμβανομένων των Windows95Man από τη Φινλανδία και της SABA από τη Δανία, έχουν επίσης εκφράσει τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η συμμετοχή τους στη Eurovision ήταν σκόπιμη αν το Ισραήλ παρέμενε αναμεμειγμένο.

Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *