EBU: Αυστηροποίηση των κανονισμών και δημιουργία νέων ρόλων για την Eurovision 2025

Όπως είχε αποκαλυφθεί, η EBU έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της ανεξάρτητης έρευνας που είχε παραγγείλει, μετά τα όσα συνέβησαν στην Eurovision 2024 και προκάλεσαν μεγάλη αρνητική δημοσιότητα για το διαγωνισμό. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώθηκαν, νέοι ρόλοι θεσμοθετούνται που θα διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των διαγωνισμών στο μέλλον, αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση των κανονισμών είναι μερικά από τα μέτρα που έχει σκοπό να λάβει η EBU ώστε να διασφαλίσει πως τίποτα από όσα συνέβησαν φέτος στο Μάλμε, δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον.

Νέοι ρόλοι ευθύνης για το διαγωνισμό

Οι διοργανωτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision εισήγαγαν έναν νέο ρόλο, αυτό του διευθυντή της Eurovision. Έχει επίσης προταθεί να οριστεί και ένας παραγωγός ευημερίας για να διασφαλίσει την ευημερία των διαγωνιζομένων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του διαγωνισμού.

Ο νέος διευθυντής του διαγωνισμού θα αναφέρεται στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή και διευθυντή μέσων ενημέρωσης της EBU, Jean Philip De Tender. Θα επιβλέπει επίσης τον εκτελεστικό επόπτη τον Martin Österdahl, ο οποίος από ότι φαίνεται παραμένει στη θέση του. Ο νέος διευθυντής, ο οποίος δεν έχει ακόμη διοριστεί, θα επιβλέπει επίσης έναν άλλο νέο ρόλο, τον εμπορικό επικεφαλής ο οποίος δεν έχει ακόμη προσληφθεί.

Καλύτερη εφαρμογή των κανονισμών και γνώση τους από τους καλλιτέχνες και τις αποστολές

Σε συνέντευξή του στο Variety σχετικά με την έκθεση, ο εμπειρογνώμων Pernille Gaardbo που βρίσκεται πίσω από την εν λόγω έκθεση, είπε ότι η EBU θα συμβουλευτεί τώρα τους ειδικούς και τα μέλη της για να καθορίσει εάν ο διαγωνισμός θα διορίσει και έναν παραγωγό ευημερίας ή θα εφαρμόσει κάποιον άλλο τρόπο υποστήριξης της ευημερίας των διαγωνιζομένων, ενώ εντοπίζει και το βασικό λόγο σύμφωνα με τον οποίο πολλά πράγματα δεν πήγαν όπως θα έπρεπε φέτος στο Μάλμε.

Έχουμε καθήκον να νοιαζόμαστε και για τους καλλιτέχνες, αλλά και οι καλλιτέχνες πρέπει να καταλάβουν ότι αν συμμετέχουν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ποιοι είναι οι κανόνες με τους οποίους συμφωνούν;

Pernille Gaardbo, εμπειρογνώμων

Μέρος των αλλαγών που θα εφαρμοστούν θα περιλαμβάνουν επίσης τη διασφάλιση ότι οι καλλιτέχνες, οι αντιπροσωπείες τους και οι οικείοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των κανόνων και των ευθυνών που συμφωνούν να τηρούν όταν συμμετέχουν στο διαγωνισμό – συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς τους προς τους συναδέλφους τους.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι η μεγαλύτερη [πλατφόρμα] ψυχαγωγίας στον κόσμο. Αν είσαι η Taylor Swift, παίρνεις το χρόνο σου για να γίνεις [τόσο μεγάλη όσο] η Taylor Swift. Όταν επιλέγεσαι να λάβεις μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ξαφνικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας καλλιτέχνης που δεν είναι τόσο γνωστός σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, ξαφνικά στέκεσαι σε αυτή τη σκηνή. Και αυτό που μάθαμε είναι ότι πρέπει να προετοιμάσουμε καλύτερα όλους τους καλλιτέχνες.

Pernille Gaardbo, εμπειρογνώμων

Το Variety που παρουσιάζει αποκλειστικά το θέμα, έχοντας δηλώσεις τόσο της EBU, όσο και του αρμόδιου εμπειρογνώμονα, αναφέρει πως όλα τα παραπάνω έρχονται μετά το επίμαχο περιστατικό μεταξύ του Joost Klein, Ολλανδού εκπροσώπου και της γυναίκας εργαζόμενης στη Σουηδική δημόσια τηλεόραση, αλλά και τις αψιμαχίες μεταξύ κάποιων καλλιτεχνών και της Eden Golan, εκπροσώπου του Ισραήλ στο φετινό διαγωνισμό. Η EBU θα κάνει το παν, προκειμένου να διατηρήσει τον απολιτίκ χαρακτήρα του διαγωνισμού, ειδικά μετά τα φετινά φαινόμενα.

Η EBU είναι ένας μη πολιτικός οργανισμός ή μια ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στην Ευρώπη. Είναι ένα μη πολιτικό γεγονός. Αλλά ξεκάθαρα επειδή το γεγονός έχει γίνει τόσο μεγάλο, βλέπεις ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο γεγονός, ότι μπορεί να έχουν αντίκτυπο στους καλλιτέχνες. Χαιρετίζουμε την ελευθερία του λόγου. Είδαμε [τις] διαδηλώσεις στο Μάλμε [κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό μετά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή]. Ως δημόσια μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να εκφράζουν απόψεις. Αλλά ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν είναι πολιτικός και πρέπει να παραμείνει μη πολιτικός.

Pernille Gaardbo, εμπειρογνώμων

Ο εμπειρογνώμονας προτείνει στην έκθεση του, την αναθεώρηση κάποιων κανονισμών του διαγωνισμού και την δημιουργία ενός μοντέλου, όπως αυτό που υπάρχει σε διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Άλλες συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση, οι οποίες θα ληφθούν τώρα υπόψη από μια ειδική ομάδα ανώτερων ηγετών σε όλη την EBU, περιλαμβάνουν τον δυνητικό περιορισμό της πρόσβασης στα παρασκήνια και επίσης τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων.

Τι αναφέρει η EBU

Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι δηλώσεις της EBU. O αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EBU, Jean Philip de Tende αναφέρει:

Πρέπει να εξετάσουμε την αναθεώρηση των κανόνων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους για τον μετριασμό των επιπτώσεων των εξωτερικών γεγονότων. Αυτό που κάνουμε είναι πολύ σύμφωνο με αυτό που έχουν κάνει οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες. Έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα ξεκινήσουν σε μερικές εβδομάδες, όπου έχουν ακολουθηθεί ακριβώς οι ίδιες πολιτικές με αυτές που έκανε η EBU για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision θα συνεχίσει να εξελίσσεται συνεχώς και ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως οι συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και τα εκατομμύρια που απολαμβάνουν την εκδήλωση, μπορούν να διαβεβαιωθούν για τις καλύτερες προθέσεις μας να διατηρήσουμε την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης που φέρνει τόση χαρά σε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Το επόμενο διάστημα προφανώς θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα πληρώσουν τις νέες θέσεις ευθύνης του διαγωνισμού, αλλά πιθανόν και τους νέους κανόνες που θα θεσπισθούν και θα εξασφαλίσουν την καλύτερη διεξαγωγή του διαγωνισμού στο μέλλον.

Πως σας φαίνονται τα παραπάνω; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: Variety, Eurovision.tv

 

7 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Σουξεδακι της Αδάμου αυτά που περνάνε…
    “Είπες τι δεν είπες,Και άλλες τέτοιες ……”
    Σοβαρά τώρα το πρόβλημα ήταν μόνο η συμπεριφορά των καλλιτεχνών προς την Eden?
    Αυτά που έκανε η αντιπροσωπεία του Ισραήλ; Ο σχολιασμός; Τα βίντεο στο yt και η αγορά τόσων ψήφων;.
    Και γιατί ας πούμε να μην πάρουν έναν κανόνα ότι απλά ρητά και όμορφα κάθε χώρα σε πόλεμο ή διαμάχη να μην μπορεί να συμμετάσχει; Μα είναι η Ρωσία, μα η Ουκρανία μα το Ισραήλ να η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν που κάνουν συχνά πυκνά συρράξεις…
    Αυτό μόνο απολιτικ δεν είναι, τσίρκο είναι πια και άκρως πολιτικοποιημένη διοργανώση που κατευθύνεται οικονομικά και πολιτικά.
    Τα πέτρινα χρόνια του διαγωνισμού ήρθαν με τις ευλογίες της EBU.
    Βγάζω το καπέλο σε όσους φορείς αποχωρήσουν η έχουν ήδη αποχωρήσει. Κρίμα.

    Απάντηση
  2. Αντώνης
    Αντώνης says:

    Εδώ πέρα μια φράση ταιριάζει. Της Ασπασίας από το dolce vita: Ναι χρυσή μου σε πιστεύω! Μην χτυπιέσαι
    Προσπαθεί τόσο πολύ η EBU να μας πείσει ότι ο διαγωνισμός δεν είναι πολιτικός ενώ τα γεγονότα και ειδικά τα φετινά αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Λυπάμαι τόσο πολύ που ο διαγωνισμός που τόσο πολύ αγαπούσα έχει καταντήσει ένα πολιτικό τσίρκο…

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Νομιζω το αντιθετο λεει το πορισμα. Πως φέτος η κατασταση με την πολιτικη εκτροχιάστηκε κ πως δεν ειναι διατεθειμένοι να το ανεχθουν ολο αυτο. Αναφερουν μαλιστα κ ως παραδειγμα τους Ολυμπιακους Αγωνες, αλλα κ αλλες μεγαλες διοργανωσεις στις οποιες απαγορευεται η όποια πολιτικη αναφορα, απο ολους τους συμμετεχοντες. Νομιζω η ουσια της εκθεσης βρισκεται στα ψιλα γράμματα κ εκει που αναφέρει τους καλλιτεχνες που πρεπει να τηρουν περισσοτερο τους κανονισμους κλπ

      Απάντηση
  3. Αντώνης
    Αντώνης says:

    Περιμένω τόσο πολύ το πόρισμα της “ανεξάρτητης” έρευνας που νομίζω πως όλοι ξέρουμε που θα καταλήξει…

    Απάντηση
  4. John
    John says:

    Με το κλίμα καχυποψίας να κυριαρχεί πλέον σε όλες τις χώρες δε νομίζω η Eurovision να επιστρέψει στις παλιές καλές εποχές. Θα βλέπουμε περισσότερες χώρες να αποχωρούν και υπόγειες συνεννοήσεις και εξαγορά ψήφων. Η EBU το προκάλεσε αυτό με τις μονομερείς πολιτικές της.

    Απάντηση
  5. Ιαπετος10
    Ιαπετος10 says:

    Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Ο.Α. και διαγωνισμού eurovision. Στους Ο.Α. τρέχουν, πηδούν, παλεύουν κλπ δεν χωρούν πολιτικές συζητήσεις. Στο τραγούδι τι θα γινη? Αν κάποιο τραγούδι έχει πολιτικό στόχο, θα απαγορευτη? Λογοκρισία δηλαδή? Είναι απλά γελοίοι.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *