Ελλάδα: Ξεκίνησε η υποβολή συμμετοχών για τον εθνικό τελικό | Πως θα επιλεγεί ο νικητής!

Η ΕΡΤ δημοσίευσε πριν από λίγο τους αναλυτικούς κανονισμούς για τη διεξαγωγή του εθνικού τελικού της Eurovision 2025, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί ο καλλιτέχνης και το τραγούδι που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον διαγωνισμό. Οι κανονισμοί περιγράφουν αναλυτικά όλη τη διαδικασία, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η υποβολή των συμμετοχών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.

Ο εθνικός τελικός θα πραγματοποιηθεί σε μία διαγωνιστική βραδιά, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Το αποτέλεσμα θα κριθεί ισομερώς από το τηλεοπτικό κοινό και την κριτική επιτροπή, με αναλογία 50-50. Έως 12 καλλιτέχνες θα διαγωνιστούν στον τελικό, ενώ θα επιλεγούν και τρεις εφεδρικές υποψηφιότητες, σε περίπτωση που κάποιος από τους φιναλίστ αποχωρήσει ή αποκλειστεί. Στον τελικό θα συμμετάσχουν τόσο ελληνική όσο και διεθνής επιτροπή.

Λεπτομέρειες για την υποβολή

Δικαίωμα υποβολής συμμετοχών έχουν όσοι ερμηνευτές είναι Έλληνες πολίτες, όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα ή όσοι έχουν τουλάχιστον έναν γονέα ελληνικής καταγωγής. Δεν υπάρχει περιορισμός για τους δημιουργούς των τραγουδιών, καθώς μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα.

Η υποβολή συμμετοχών θα διαρκέσει μέχρι και τις 10/11. Για την υποβολή της πρότασης του η ΕΡΤ έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα, στην οποία πρέπει να ανεβάσει, μαζί με το τραγούδι του, μία φωτογραφία του, ένα σύντομο βιογραφικό, τα στοιχεία των δημιουργών, καθώς και τη μετάφραση των στίχων, εφόσον δεν είναι στα ελληνικά. Τα τραγούδια μπορούν να είναι στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.

Τα τραγούδια πρέπει να είναι πρωτότυπα, να μην έχουν κυκλοφορήσει εμπορικά και να μην έχουν υποβληθεί σε καμία άλλη χώρα για τη Eurovision 2025.

Οι συμμετέχοντες συμφωνούν ότι θα τηρούν τους κανονισμούς του διαγωνισμού, όπως αυτοί έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της EBU. Εννοείται πως όσα ισχύουν για τον διαγωνισμό της Eurovision ισχύουν και εδώ (μέγιστη διάρκεια τραγουδιού 3 λεπτά, έως 6 άτομα επί σκηνής, κ.λπ.).

Κάθε ερμηνευτής μπορεί να υποβάλει μόνο ένα τραγούδι, ενώ ο κάθε δημιουργός ή ομάδα δημιουργών μπορεί να καταθέσει έως δύο.

Το χρονοδιάγραμμα του εθνικού τελικού

  • Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου: Υποβολή συμμετοχών
  • Αμέσως μετά: Επιτροπή που θα συστήσει η ΕΡΤ θα επιλέξει τα έως 12 τραγούδια που θα διαγωνιστούν στον εθνικό τελικό
  • Μέχρι το τέλος του έτους: Σε ειδική εκπομπή θα παρουσιαστούν στο κοινό οι 12 φιναλίστ
  • Παρουσίαση των υποψήφιων τραγουδιών σε ειδικές εκπομπές της ΕΡΤ
  • Ο εθνικός τελικός θα πραγματοποιηθεί ζωντανά, και το κοινό μαζί με την κριτική επιτροπή (ελληνική και διεθνή), σε αναλογία 50-50, θα επιλέξουν τον νικητή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την υποψηφιότητά τους, με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά στοιχεία, στο πλατφόρμα της ΕΡΤ, ΕΔΩ

Η αναλυτική πρόσκληση με τους κανονισμούς είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

Το Eurovisionfun, όπως πάντα, θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα σας ενημερώνει για κάθε νεότερο. Μείνετε συντονισμένοι εδώ!

15 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Nick_esc_2025
    Nick_esc_2025 says:

    Για μία διαδικασία που γίνεται πρώτη φορά μετά από χρόνια, περίμενα να δοθεί τουλάχιστον ενάμιση μήνας για να κατατεθούν και να γίνει σωστή παραγωγή στα τραγούδια. Τρώγεται χρόνος για γραφειοκρατίες αλλά για το ουσιαστικό που είναι να βρεθεί το πολύ καλό τραγούδι, δίνεται χρόνος μόνο 20 μέρες. Αθάνατη ερτ. Υγ: Πολλοί καλλιτέχνες που δεν μπαίνουν σε Eurovision sites, το έμαθαν Σήμερα ή θα το μάθουν σε 3-4 μέρες. Αυτοί φυσικά δεν θα προλάβουν να γράψουν ή και να βρουν ένα καλό τραγούδι. Κατά τα άλλα, το να γίνουν εκπομπές παρουσίασης των τραγουδιών και των ερμηνευτών για να χτιστεί hype για τον τελικό καθώς και η προσθήκη διεθνούς επιτροπής, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Η ειδηση ειναι γνωστη εδω κ 1 μηνα κ παραπανω κ εχει γραφτει οχι μονο σε eurovision sites, αλλα σε ολα τα ενημερωτικα. Επισης ο χωρος (δισκογραφικες κλπ) το γνωριζουν εκτοτε. Δεν νομιζω οτι ισχυει αυτο που λες, παρα καποιων μεμονωμένων περιπτώσεων οι οποιοι δεν εχουν καμια επαφη με την μουσικη βιομηχανια.

      Απάντηση
      • Nick_esc_2025
        Nick_esc_2025 says:

        Ωραία φιλτατε να το δεχτώ αυτό. Αν όμως πχ θέλουμε επιτέλους να έχουμε μέσα στα υποψήφια και κάποιο ή κάποια που να έχουν αξιώσεις βραβείου, αρκούν 30 ή 40 μέρες για να γραφτεί και να γίνει παραγωγή σε τραγούδι και να βρεθεί και ο ιδανικός ερμηνευτής? Μια δήλωση πρόθεσης ανοιχτού τελικού έκανε η κ. Κασκανιώτη στο τέλος Σεπτέμβρη. Η ίδια η ερτ στα δελτία της και σε αφιέρωμα που έκανε για την εκδήλωση τη συγκεκριμένη που παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και οι στόχοι της ερτ, ενώ τα ρεπορτάζ ήταν αρκετών λεπτών (μεγάλα δηλαδή), δεν έγινε καμία νύξη και αναφορά για τον ανοιχτό ελληνικό τελικό και τη δήλωση της κ. Κασκανιώτη. Με λίγα λόγια την ερτ δεν την ενδιαφέρει η ουσία, δηλαδή να μπει σε τροχιά διεκδίκησης αλλά μόνο να είναι εντάξει κάποια γραφειοκρατικα. Όπως και να έχει, ελπίζω στην υλοποίηση του τελικού να είναι νεα άτομα με όρεξη όπως η κ. Χειρακη και η κ. Κασκανιώτη. Όχι πάλι η κ. Πισκερα. Κάπου φτάνει. Να είναι πάντα καλά αλλά η Eurovision έχει εξελιχθεί και δεν θέλουμε παλιακη – παλαιομοδιτικη προσέγγιση (σε όλα τα επίπεδα). Άποψή μου. Φιλικά.

        Απάντηση
        • Απλά υποθέτω
          Απλά υποθέτω says:

          Μα εφόσον το γνωρίζουν τόσο καιρό ότι η διαδικασία θα είναι αυτή είχαν όλο το χρόνο να ετοιμαστούν. Οι μέρες αυτές είναι για την υποβολή. Όποιος το θέλει πολύ θα είναι έτοιμος. Οι υπόλοιποι… ξύδι λυπάμαι

          Απάντηση
          • Nick_esc_2025
            Nick_esc_2025 says:

            Ερώτηση : εγώ ο τάδε καλλιτέχνης που έχω όνειρο να πάω και να σαρώσω και θέλω Να απευθυνθώ σε κορυφαίο συνθέτη του εξωτερικού για να μου γράψει τραγούδι (πχ συνθέτη Νορβηγίας ή Αμερικής), πώς θα έμπαινα σε έξοδα κτλ από τη στιγμή που μέχρι σήμερα που βγήκε η προκήρυξη ΔΕΝ ήξερα ότι η ερτ θα επιτρέψει την υποβολή τραγουδιού από ξένο συνθέτη που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα?

            Είπαμε, μπράβο στην ερτ για την προσπάθεια φέτος αλλά από του χρόνου ας βγαίνει η προκήρυξη νωρίς για να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι το τι επιτρέπεται και να έχουν χρόνο να δράσουν αναλόγως.Απλά για χώρα που κάνει ανοιχτό τελικο μετά από 22 χρόνια, θα βοηθούσε περισσότερο αν ειχε βγει λίγο νωρίτερα η προκήρυξη που λέει ξεκάθαρα τι επιτρέπεται και τι όχι ή αν η υποβολή τραγουδιών είχε καταληκτική ημερομηνία ένα μήνα αργότερα. Όπως και να έχει, καλή επιτυχία στο εγχείρημα και ελπίζω να έχει σασπένς για μας αυτή η Eurovision season. Είναι πολύ πιο ωραίο να αναμένεις να ακούσεις πολλά τραγούδια και να τα δεις live αλλά και να περιμένεις τις εκπομπές αποκάλυψης καλλιτεχνών και τραγουδιών, από το απλά να περιμένεις το Μάρτιο να ακούσεις μια studio version ενός τραγουδιού που επέλεξε η ερτ και να τρέμεις για το πως θα αποδοθεί φωνητικά και σκηνικά το Μάιο.

          • Giannis Argyriou
            Giannis Argyriou says:

            Κ πάλι όσα λες δεν ισχυουν. Ακομα κ στις κλειστες επιλογες της η ΕΡΤ τα προηγουμενα χρονια ειχε αφησει ανοιχτο το θέμα του συνθετη. Φετος με την Σαττι στο κάλεσμα τραγουδιων επισης δεν εβαλε κανενα περιορισμο. Το ειπα κ χθες στο Live σταματηστε να γκρινιάζετε κ να μεμψιμοιρείτε, ψάχνοντας να πειτε κάτι για να γκρινιάξετε. Ποτε κ πουθενα δεν θα υπάρχει μια διαδικασια με την οποια θα συμφωνουμε 100%. Τοσα χρόνια οι ιδιοι κράζετε την ΕΡΤ που δεν ανοιγει την πορτα της σε ολους κ φετος που το πράττει, αναζητειτε το οτιδηποτε για να βγαλετε αρνητισμο κ σας ταλεει αυτα καποιος που διαχρονικα ειμαι αντιθετος στον εθνικο τελικο στην Ελλαδα για την Eurovision.

  2. Christos
    Christos says:

    Δεν καταλαβαίνω τον περιορισμό της γλώσσας, αλλα ενταξει δεν θα εκραγω κιόλας. Σε μια ειδικη εκπομπή η προυσιαση των τραγουδιων, φοβαμαι λιγο το τι επίπεδο video clip θα δοθουν. Ελπιζω να δουν το τι κανει η Μαλτα καθε χρονο και να μη κανουν τιποτα παρόμοιο. Δε πιστευω οτι θα μας βγει με τη πρώτη αλλα ευελπιστώ οτι θα χουμε τουλάχιστον 3 συμμετοχες που θα αισθανθουμε οτι ειναι αξιολογες. Ηδη πιστευω οτι ο Κουρτης θα χει μια. Αντε λοιπον καλο ξεκίνημα

    Απάντηση
  3. barbara
    barbara says:

    Η επιλογή των συμμετοχών στον τελικό θα πρεπει να γίνει με ζωντανές ακροάσεις και όχι από ηχογραφήσεις και μάλιστα στα τυφλά λες και δεν μπορουν να μαντέψουν τους τραγουδιστές από τη φωνή.

    Ο περιορισμός της γλώσσας σε ελληνικά και αγγλικά είναι γελοίος τουλάχιστον. Δηλαδή αν κάποιος θέλει να έχει ατίχους στα ισπανικά, τα γαλλικά ή τα κορεάτικα θα του πουν όχι;

    Απάντηση
    • Nick_esc_2025
      Nick_esc_2025 says:

      Μάλλον το πρόβλημα με τη γλώσσα βρίσκεται και αλλού και ίσως να είναι ακόμα πιο σοβαρό. Δεν μηδενίζω την αξιόλογη φετινή προσπάθεια της ερτ (σσ: άλλωστε ο ανοιχτός τελικός είναι αυτό που υποστηρίζω και αυτό που κάνει η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των χωρών που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό) ΑΛΛΆ μόλις μου είπε καλλιτέχνης ότι ΔΕΝ μπορεί να καταθέσει δίγλωσσο τραγούδι (δηλαδή κάτι που είναι μίξη ελληνικών και αγγλικών όπως το Die for you) γιατι όταν πάει στην πλατφόρμα της ερτ να υποβάλλει, υπάρχει κουτάκι που πρέπει να επιλέξει εάν το τραγούδι είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Δεν υπάρχει επιλογή μεικτό ή επιλογή πχ “κυριαρχη γλώσσα στο τραγούδι”. Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει αυτό η ερτ γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θα θέλουν να έχουν αγγλική γλώσσα αλλά να υπάρχουν και κουπλε ή φράσεις στα ελληνικά. Τώρα ότι δεν θα έχουμε τραγούδια που να έχουν και λίγο γαλλικά (πχ” To be together”) ή ισπανικά /ιταλικά, είναι δεδομένο και ξεκάθαρο από τη δημοσίευση της προκήρυξης. Σχετικά με τον περιορισμό του πόσα τραγούδια μπορεί να στείλει ένας καλλιτέχνης, αν και στην αρχή με ξένισε ο περιορισμός για το ένα τραγούδι στους τραγουδιστές, μετά που το σκέφτηκα το θεωρώ σωστή απόφαση. Σου λέει η ερτ εμμέσως ” δεν θέλω να μου στείλεις ό,τι βρεις μπροστά σου, απλά για να έχεις πχ 5 ευκαιρίες να περάσεις στον τελικό. Κρίση έχεις, οπότε στείλε αυτό που πραγματικά πιστεύεις ότι είναι δυνατό και ξεχωριστό”. Και για τους συνθέτες, σωστό να επιτρέπονται 2 συμμετοχές γιατί μπορεί έναν πολύ καλό συνθέτη να τον ζητάνε πολλοί ερμηνευτές οπότε ας έχει δύο ευκαιρίες με διαφορετικές φωνές (πχ η μία φωνή μπορεί να μην αρέσει καθόλου στην ερτ και να καταστρέψει τελείως τη σύνθεση ή μπορεί ένας συνθέτης να γράψει δύο τελείως διαφορετικά σε στυλ τραγούδια).

      Απάντηση
      • barbara
        barbara says:

        Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να τικάρει ένα από τα δύο ανάλογα με το ποια γλώσσα είναι κυρίαρχη και από κει και πέρα να το αφήσει στην κρίση τους.

        Εννοείται ότι δεν τα αποκαλύπτεις όλα αυτά μόλις 20 μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία. Εκτός αν οι δισκογραφικές τα γνώριζαν ήδη και αυτός είναι ένας τρόπος να βάλουν ένα φίλτρο ώστε να μην υποβάλλει ο κάθε άσχετος.

        Απάντηση
  4. Τina
    Τina says:

    Θα ήταν καλύτερο για μένα στον εθνικό τελικό την επιλογή του εκπροσώπου μας να την είχε μόνο το κοινό και να μην εμπλεκόταν καμία επιτροπή

    Απάντηση
  5. Elias
    Elias says:

    Η συμμετοχή κοινού από το εξωτερικό θυμίζει λίγο μοντέλο Τσεχίας. Και να πω ότι η Τσεχία σαρώνει στο διαγωνισμό να το καταλάβω. Να πω ότι θα είναι για τους Έλληνες του εξωτερικού επίσης να το καταλάβω. Θεωρούν δηλαδή ότι οι ξένοι θα ψηφίσουν το καλύτερο δυνατό τραγούδι για εμάς; Μάλλον το πιο αδύναμο για να υπερτερήσει αυτό της χώρας τους.

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Ποια συμμετοχη του κοινου απο το εξωτερικο υπάρχει; Που το ειδατε αυτο; Το κοινο που θα ψηφισει ειναι μονο οι Ελληνες.

      Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *