Ισπανία: Το σύστημα ψηφοφορίας του Benidorm Fest πριμοδοτεί τη γνώμη της κριτικής επιτροπής!

Το Benidorm Fest θα αποτελέσει ως η εθνική διαδικασία επιλογής της Ισπανίας για τη Eurovision 2024 για τρίτη συναπτή χρονιά. Τα show θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου και το RTVE αποκάλυψε τους κανόνες ψηφοφορίας για την επερχόμενη έκδοση του Benidorm Fest.

Η ψηφοφορία στο Benidorm Fest 2024

Ο νικητής του Benidorm Fest 2024 και συνεπώς ο εκπρόσωπος της χώρας στη Eurovision 2024 θα αποφασιστεί ως εξής:

  • σε ποσοστό 50% από μια κριτική επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τα ακόλουθα άτομα, τέσσερις ημεδαπούς και τέσσερις αλλοδαπούς, όλοι επαγγελματίες:
  1. Beatriz Luengo (Ηθοποιός, χορεύτρια, τραγουδίστρια, συνθέτης, γνωστή για τους ρόλους της στην εμβληματική σειρά “Un Paso Adelante” και τα μουσικά της επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβείων Latin Grammy  –  Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής )
  2. Guille Milkway  (Παραγωγός, DJ, τραγουδιστής του La Casa Azul)
  3. Ángela Carrasco  (τραγουδίστρια, ηθοποιός)
  4. Carlos Baute  (Ισπανός τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός και παρουσιαστής)
  5. Lee Smithurst  (Επικεφαλής της αποστολής του Ηνωμένου Βασιλείου)
  6. Nicoline Refsing  (Καλλιτεχνική Διευθύντρια στη Eurovision 2014)
  7. David Tserunyan  (Επικεφαλής της αρμενικής αποστολής)
  8. Marta Piekarska  (Επικεφαλής της πολωνικής αποστολής)
  • σε ποσοστό 25% από μια δημοσκοπική επιτροπή
  • το υπόλοιπο 25% μέσω τηλεψηφοφορίας, ήτοι τηλεφωνικών κλήσεων και SMS

Τα πλεονεκτήματα της κριτικής επιτροπής

Η γνώμη της κριτικής επιτροπής του Benidorm Fest θα μετρήσει περισσότερο σε ό τι αφορά την ανάδειξη του εκπροσώπου της χώρας στη Eurovision 2024.

Πρώτα και σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού, αφού αθροιστούν οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής και του κοινού, εάν υπάρξει ισοψηφία για την πρώτη θέση, θα επιλεγεί η συμμετοχή που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από την κριτική επιτροπή. Ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση ισοψηφίας, η ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής θα χρησιμοποιηθεί για να “σπάσει” την ισοψηφία και όχι η ψηφοφορία του κοινού.

Επιπλέον, η κριτική επιτροπή του Benidorm Fest αποκτά ένα “κρυφό πλεονέκτημα. Το προαναφερθέν πλεονέκτημα σχετίζεται με το ίδιο το σύστημα ψηφοφορίας .

Θεωρητικά, η ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής αντιπροσωπεύει το 50% του αποτελέσματος, με το υπόλοιπο 50% να καθορίζεται από την ψηφοφορία του κοινού μέσω του δημοσκοπικού πάνελ και της τηλεψηφοφορίας. Μάλιστα, το άθροισμα των βαθμών που θα δώσουν όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής (54*8 = 432) και αυτών που θα δώσει το κοινό -δημοσκοπικό πάνελ και τηλεψηφοφορία- (216 +216 = 432) είναι το ίδιο.

Ωστόσο, η κατανομή των βαθμών ωφελεί περισσότερο τη γνώμη της κριτικής επιτροπής. Ας συγκρίνουμε την υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να λάβει μια συμμετοχή από κάθε ομάδα ψηφοφορίας:

  • Εάν και τα οκτώ μέλη της κριτικής επιτροπής απονείμουν μια συμμετοχή με την υψηλότερη βαθμολογία τους, 12 βαθμούς, η συνολική βαθμολογία που θα λάβει είναι 96 βαθμοί (12*8).
  • Όσον αφορά την ψηφοφορία του κοινού, ο νικητής κάθε κατηγορίας λαμβάνει 40 βαθμούς, ο δεύτερος λαμβάνει 35 και κατ’ ακολουθία ο τελευταίος λαμβάνει 16 βαθμούς. Εάν μια συμμετοχή κερδίσει τόσο την τηλεψηφοφορία όσο και τη δημοσκοπική ψηφοφορία, θα λάβει συνολικά 80 βαθμούς (40+40).

Ως εκ τούτου, η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να πετύχει μια συμμετοχή είναι υψηλότερη στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής και αυτό σίγουρα ωφελεί τα αγαπημένα των κριτών.

Benidorm Fest 2024

Δεκαέξι καλλιτέχνες  θα λάβουν μέρος στο Benidorm Fest 2024, τη διαδικασία επιλογής της Ισπανίας για τη Eurovision 2024. Οι δεκαέξι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε δύο ημιτελικούς των οκτώ, ενώ οκτώ συνολικά συμμετέχοντες θα προκριθούν στον Τελικό, διεκδικώντας το εισιτήριο για το Μάλμε.

Αυτοί είναι οι συμμετέχοντες του πρώτου ημιτελικού (με την επίσημη σειρά εμφάνισης):

  1. Lérica – “Astronauta”
  2. Noan – “Te echo de -“
  3. Sofía Coll – “HERE TO STAY”
  4. Mantra – “Me vas a ver”
  5. Miss Caffeina – “Bla, bla, bla”
  6. Quique Niza – “Prisionero”
  7. Angy Fernández – “Sé Quién Soy”
  8. Nebulossa – “ZORRA”

Αυτοί είναι οι συμμετέχοντες του δεύτερου ημιτελικού (με την επίσημη σειρά εμφάνισης):

  1. María Peláe – “Remitente”
  2. Dellacruz – “Beso en la mañana”
  3. MARLENA – “amor de verano”
  4. st. Pedro – “Dos extraños (Cuarteto de cuerda)”
  5. Jorge González – “Caliente”
  6. Yoly Saa – “No se me olvida”
  7. Roger Padrós – “El temps
  8. Almácor – “Brillos platino”

Ο πρώτος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις  30 Ιανουαρίου, ο δεύτερος ημιτελικός την 1η Φεβρουαρίου, ενώ ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Η περσινή νικήτρια του Benidorm Fest και ως εκ τούτου η εκπρόσωπος της χώρας στο Λίβερπουλ ήταν η Blanca Paloma, με το τραγούδι της “Eaea”, τερματίζοντας στη 17η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

https://youtu.be/Vw6qPWhjevk

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλα τα νέα!

Πηγή: RTVE
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *