Jon Ola Sand: “Πιστεύουμε πως το ήδη υπάρχον σύστημα είναι το καλύτερο σύστημα.”
Στην Ολλανδία βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Jon Ola Sand, Εκτελεστικός Επόπτης του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision εκ μέρους της EBU, για την κλήρωση των δύο ημιτελικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.
Εκεί, δεν παρέλειψε να δώσει συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα, ενώ έκανε αναφορά για την φετινή διοργάνωση που θα διεξαχθεί στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας, αλλά και άλλα θέματα που πηγάζουν σχεδόν κάθε χρόνο όσον αφορά τον διαγωνισμό.
Η φετινή διοργάνωση, σύμφωνα με τον Jon Ola Sand, θα συμπεριλαμβάνει την ατμόσφαιρα της πόλης του Ρόττερνταμ, θα αναδείξει την κουλτούρα, την τέχνη και την ιστορία της ανοικοδόμησης. Επίσης, πιστεύει πως ην διοργάνωση θα είναι δημιουργική με υψηλής τεχνολογίας πρότυπα.
“Πιστεύω θα είναι μια εκπληκτική, δημιουργική και αναπτυγμένη παραγωγή. Να περιμένετε πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα. Είναι πιο εύκολο για την EBU να δουλέχει στο Ρόττερνταμ, παρά στην Ουκρανία το 2017 για παράδειγμα, καθώς δεν είχαν μεγάλη εμπειρία με μεγάλους ζωντανούς διαγωνισμούς.”
“Με την εισαγωγή των επιτροπών, έφθασε το τέλος των κοτόπουλων που τραγουδούσαν στην σκηνή. Η μουσική είναι ξανά σημαντική.”
Στην ερώτηση για το αν οι αλλαγές των τελευταίων ετών ήταν ουσιώδεις, ο Jon Ola Sand εξέφρασε την ικανοποίησή του με το υπάρχον σύστημα ψηφοφορίας, αλλά και για την κατάργηση της ζωνταντής ορχήστρας:
“Ήταν σημαντικό να αφαιρέσουμε την ζωνταντή ορχήστρα. Ως εκ τούτου, μπορούμε να εγγυηθούμε περισσότερες συμμετέχουσες χώρες ως μία διοργάνωση με 41 χώρες και μια ζωντανή ορχήστρα θα ήταν υπερβολικά περίπλοκη. Επίσης, η εισαγωγή των κριτικών επιτροπών ήταν σημαντική πρόσθεση στον διαγωνισμό. Με την εισαγωγή των επιτροπών, έφθασε το τέλος των κοτόπουλων που τραγουδούσαν στην σκηνή. Η μουσική είναι ξανά σημαντική. “
Στην συνέχεια, ο Jon Ola Sand πρόσθεσε πως ο μέγιστος αριθμός χωρών που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό είναι 44, αφού:
“Έχουμε φέτος 41 συμμετέχουσες χώρες, και το όριο θα ήταν 44, καθώς δεν είχαμε κάποια διοργάνωση με τέτοιο αριθμό συμμετέχουσων χωρών. Επίσης, δεν έχουμε κάποια σημάδια από χώρες της Μέσης Ανατολής. Θα ήμουν χαρούμενος αν λάμβαναν μέρος στον διαγωνισμό, γιατί θα ήταν πολύπλευρος. Έχουμε επαφές με το Μαρόκο. Μέχρι στιγμής, δεν είπα όχι σε κανένα μη ενεργό μέλος της EBU που θα ήθελε να λάβει μέρος.”
“Πιστεύουμε πως το ήδη υπάρχον σύστημα, 50% για τις επιτροπές και 50% για το κοινό, είναι το καλύτερο σύστημα.”
Οι πολιτικές δύο ή και περισσότερων χωρών, που επηρεάζουν την ψηφοφορία, παραμένει ένα φλέγον ζήτημα σχεδόν κάθε χρόνο. Επί τούτου, ο Εκτελεστικός Επόπτης του διαγωνισμού δεν παρέλειψε να σχολιάσει το ζήτημα, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας:
“Δεν είναι ωραίo που δίνουν 0 βαθμούς η μία χώρα στην άλλη, αλλά τι να κάνουμε; Να τις αποκλείσουμε; Όχι, είμαστε ήδη περήφανοι που μοιράζονται την ίδια σκηνή, θέλουμε να τους κρατήσουμε μαζί μας και ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει με πολλές συζητήσεις. Πράγματι, έχουμε σκεφτεί να αλλάξουμε το σύστημα της ψηφοφορίας τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, οι κριτικές επιτροπές να κατέχουν το 25% της ψηφοφορίας και το κοινό το 75%, ή και το αντίθετο. Αλλά πιστεύουμε πως το ήδη υπάρχον σύστημα, 50% για τις επιτροπές και 50% για το κοινό, είναι το καλύτερο σύστημα.”
Υπενθυμίζεται πως ο Jon Ola Sand, αποσύρεται από την θέση του Εκτελεστικού Επόπτη με το πέρας του επερχόμενου διαγωνισμού της Eurovision, ενώ την θέση του αναλαμβάνει Martin Österdahl.
Συμφωνείτε με τις απόψεις του Jon Ola Sand; Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
Πηγή: escturkey
Ώρες-ώρες αισθάνομαι ότι μας δουλεύει αυτός ο άνθρωπος.