Ολλανδία: Διαγωνισμός τραγουδιού με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιείται τον ερχόμενο Μάιο στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας, ενώ ένα μήνα προηγουμένως θα διεξαχθεί διαγωνισμός σύνθεσης τραγουδιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης, μία διοργάνωση του δημόσιου φορέα της χώρας VPRO σε συνεργασία με το NPO Innovation και NPO 3FM.
Την είδηση ανακοίνωσε η Karen van Dijk, αρχισυντάχτρια του διαγωνισμού AI Song Contest. Ομάδες από μουσικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και προγραμματιστές θα συνεργαστούν για να εντοπίσουν πόσο δημιουργική είναι η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence – AI).
Διαγωνισμός Τραγουδιού AI
Σκοπός της δημιουργίας του διαγωνισμού τραγουδιού του ΑΙ είναι να μεταφράσει το περίπλοκο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης σε μια παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, ούτως ώστε να γίνεται πιο εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.
25 ομάδες από όλη την Ευρώπη αλλά και από χώρες που συσχετίζονται με τον διαγωνισμό της Eurovision θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, ενώ οι χώρες προέλευσης των ομάδων είναι μεταξύ άλλων η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία.
-
Οι κανονισμοί του διαγωνισμού
Οι ομάδες θα λάβουν ένα δειγματολόγιο 200 τραγουδιών που συμμετείχαν στην Eurovision, όλα μεταφρασμένα στα Αγγλικά, και σκοπός των ομάδων είναι η δημιουργία ενός νέου τραγουδιού με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.
Το τραγούδι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 λεπτά, ενώ δεν επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται κάποιο στοιχείο (στίχος ή μουσική) που να γίνεται αντιληπτό ότι προέρχεται από τραγούδι/α από την λίστα. Επίσης, ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι απαγορευτικός, όμως θα στοιχίσει στην βαθμολογία της κριτικής επιτροπής.
Όλα τα τραγούδια θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι την 1η Απριλίου, ενώ θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο στις 10 Απριλίου. Ως εκ τούτου, από τις 10 Απριλίου, και σε συνολικά 5 επεισόδια που θα προβληθούν στο Youtube, θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις ομάδες να προσπαθούν να δημιουργήσουν το τραγούδι τους. Οι ομάδες θα έχουν στην διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, ενώ οι ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν το τραγούδι χρησιμοποιώντας εξ’ ολοκλήρου την τεχνητή νοημοσύνη.
-
Κριτική επιτροπή και διεθνές κοινό θα αποφασίσουν τον νικητή
Ειδικοί επί του θέματος της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και διεθνές κοινό θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Η ειδική επιτροπή αποτελείται από τους:
- Vincent Koops (Ολλανδία)
- Anna Huang (Ηνωμένες Πολιτείες)
- Ed Newton-Rex (Ηνωμένο Βασίλειο)
Η νικήτρια ομάδα θα ανακοινωθεί στις 12 Μαΐου. Νικήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα λάβει τους περισσότερους βαθμούς και από την κριτική επιτροπή, αλλά και την ψήφο του κοινού. Η βαθμολογία θα είναι όπως και στην Eurovision, με τους 12 βαθμούς να θεωρείται το άριστο.
Οι διοργανωτές του διαγωνισμού αναφέρουν χαρακτηριστικά:
Ο διαγωνισμός τραγουδιού του ΑΙ είναι ένα δημόσιο πρόγραμμα που ερευνά τις δημιουργικές ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης και την επίδρασή της σε εμάς ως μουσικά ζώα. Για αυτόν τον διαγωνισμό, διάφορες ομάδες διερευνούν τη συνταγή για ένα τραγούδι της Eurovision, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα νέο. Για να δημιουργήσουν νέα μουσική, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (ακριβώς όπως ένας άνθρωπος-συνθέτης) πρέπει να «ακούν» μεγάλα ποσά υπάρχουσας μουσικής (δεδομένα) προτού να δημιουργήσουν ουσιαστικές μουσικές ιδέες. Συνεπώς, οι ομάδες θα συνεργαστούν με τα υπάρχοντα δεδομένα και τα πρόσφατα δημιουργημένα δεδομένα. Κάνουμε το καλύτερό μας για να το χειριστούμε όσο το δυνατόν προσεκτικά.
Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;
Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) είναι η θεωρία και η ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής ικανά να εκτελούν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η οπτική αντίληψη, η αναγνώριση ομιλίας, η λήψη αποφάσεων και η μετάφραση μεταξύ των γλωσσών.
Πιο κάτω, μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι Blue Jeans and Bloody Tears, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την Eurovision από μια ομάδα καλλιτεχνών, μουσικών και επιστημόνων.
Η ομάδα του έργου τροφοδότησε εκατοντάδες τραγούδια της Eurovision – μελωδίες και στίχους – σε δίκτυο νευρώνων. Στη συνέχεια, οι αλγόριθμοι παρήγαγαν χιλιάδες νέες μελωδίες και στίχους, από τα οποία επιλέχθηκαν προσεκτικά μερικές μουσικές μονάδες και ενοποιήθηκαν σε ένα τραγούδι.
Η σύνθεση τραγουδιών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ομολογουμένως εξαιρετικών αποτελεσμάτων. Πιο κάτω, μπορείτε να ακούσετε συνθέσεις βάσει της πιο πάνω διαδικασίας:
Πιστεύετε πως ο διαγωνισμός τραγουδιού μέσω τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει βασικός πυλώνας δημιουργίας τραγουδιών και για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision; Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον αγαπημένο μας διαγωνισμό.
Πηγή: songfestival.be/vprobroadcast.com
Υποβολή Σχολίων
Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;Μη διστάσετε!