Σουηδία: Τεράστιες αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας του Melodifestivalen!

Λιγότερο από δύο εβδομάδες έχουν απομείνει για την έναρξη του Melodifestivalen 2022 και η δημόσια τηλεόραση της Σουηδίας κυριολεκτικά τα αλλάζει όλα! Μέχρι τώρα το πολυπλοκότερο σύστημα ψηφοφορίας το είχε το Sanremo, δικαιωματικά όμως πλέον, ο τίτλος αυτός πηγαίνει στο Melodifestivalen.

Οι αλλαγές που εμπνεύστηκε η νέα παραγωγός του σόου, Anette Brattström και αποκαλύπτει η Aftonbladet, αφορούν όλη την διαδικασία. Από τους τέσσερις ημιτελικούς, τον ημιτελικό δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και τον τελικό, το σύστημα ψηφοφορίας αναδιαρθρώνεται ολοκληρωτικά. Οι ηλικιακές κατηγορίες παραμένουν, αλλά πλέον η ψηφοφορία χωρίζεται σε πρώτη και δεύτερη φάση, ενώ οι τηλεθεατές και οι καλλιτέχνες, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν στους ημιτελικούς την αναλυτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και όχι απλά ποιοι προκρίθηκαν στον τελικό, στην δεύτερη ευκαιρία κοκ.

Παρακάτω θα δείτε τις αλλαγές, με τον όσο τον δυνατόν απλούστερο τρόπο:

Στους ημιτελικούς

  • Οι εφτά υποψήφιοι του κάθε ημιτελικού ερμηνεύουν τα τραγούδια τους. Οι τηλεθεατές ψηφίζουν μέσω τηλεφώνων, αλλά και της ειδικής εφαρμογής. Κάθε τηλεθεατής έχει στην διάθεση του πέντε καρδιές (ψήφους) ανά τραγούδι, που μπορεί να τις διαθέσει ή όχι.
  • Αφού ολοκληρωθεί η ερμηνεία των εφτά συμμετοχών του ημιτελικού, ανακοινώνεται ο καλλιτέχνης που έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (από τα τηλέφωνα και την εφαρμογή), σαν σύνολο και ανεξάρτητα από τις ηλικιακές κατηγορίες.
  • Οι εναπομείναντες έξι καλλιτέχνες συνεχίζουν στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Οι τηλεθεατές έχουν και πάλι από πέντε ψήφους (καρδιές) ανά τραγούδι. Στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας προσμετρώνται και οι ψήφοι του πρώτου γύρου.
  • Τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας καθορίζονται με το σύστημα των οχτώ ηλικιακών κατηγοριών: 3–9 ετών, 10–15 ετών, 16–29 ετών, 30–44 ετών, 45–59 ετών , 60–74 ετών, 75 και άνω, καθώς και οι τηλεφωνικές ψήφοι.
  • Για πρώτη φορά στο Melodifestivalen θα γνωρίζουμε ακριβώς πόσες ψήφους έλαβε το κάθε τραγούδι (στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας μόνο), αφού τα αποτελέσματα των ηλικιακών κατηγοριών θα εμφανίζονται ως γράφημα στην οθόνη, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη και την αγωνία των τηλεθεατών.
  • Αυτό σημαίνει ότι οι τηλεθεατές σε ζωντανή μετάδοση θα μπορούν να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων και έτσι επίσης να γνωρίζουν ποιος θα έρθει τρίτος και τέταρτος αντίστοιχα, οι οποίοι και θα προκριθούν στον ημιτελικό δεύτερης ευκαιρίας και επίσης ποιος θα έρθει πέμπτος, έκτος και έβδομος στους ημιτελικούς.
  • Οι φιναλίστ συνεπώς ορίζονται με δύο διαφορετικούς τρόπους: αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους συνολικά στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας και αυτός που θα λάβει την υψηλότερη βαθμολογία από τις διάφορες ηλικιακές κατηγορίες μετά τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας.
  • Φυσικά διατηρείται και η αγωνία για τον τελικό, αφού κανείς (πλην των διοργανωτών) δεν θα γνωρίζει ποια θα ήταν τα αποτελέσματα των ηλικιακών κατηγοριών στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, αφού όπως είπαμε παραπάνω στον πρώτο γύρο θα υπολογίζεται μόνο ο απόλυτος αριθμός των ψήφων και όχι πόσες ψήφους θα λάμβαναν οι συμμετέχοντες με τις ηλικιακές κατηγορίες.
  • Με τις αλλαγές στους ημιτελικούς αφαιρείται η νικητήρια εμφάνιση των δύο φιναλίστ, αφού τηλεοπτικά ο χρόνος θα γεμίζει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ημιτελικός Δεύτερης Ευκαιρίας

  • Οι μονομαχίες που ίσχυαν παλιότερα στον γύρο δεύτερης ευκαιρίας καταργούνται.
  • Σε μία ζωντανή κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στη 1 Μαρτίου, οι οχτώ καλλιτέχνες που θα έχουν προκριθεί στον ημιτελικό της δεύτερης ευκαιρίας θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των τεσσάρων.
  • Από κάθε γκρουπ τα δύο πρώτα τραγούδια που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους με βάση τις ηλικιακές κατηγορίες θα προκριθούν στον τελικό.
  • Για λόγους οικονομίας χρόνου, στον ημιτελικό δεύτερης ευκαιρίας δεν θα υπάρχει η ζωντανή τηλεοπτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παρά μόνο η ανακοίνωση των ονομάτων των προκριθέντων.

Τελικός

  • Στον τελικό η ψηφοφορία του κοινού λαμβάνει χώρα μόνο μέσω του συστήματος των ηλικιακών κατηγοριών.
  • Κάθε τηλεθεατής θα έχει πέντε ψήφους (καρδιές) ανά τραγούδι.
  • Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διεθνών κριτικών επιτροπών, κάθε τηλεθεατής θα έχει εκ νέου πέντε ψήφους ανά τραγούδι.
  • Η ανακοίνωση των ψήφων του κοινού θα γίνεται πάλι όπως και τις προηγούμενες χρονιές, συνολικά δηλαδή θα ανακοινώνονται οι ψήφοι που έλαβε από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες ο κάθε συμμετέχων.
  • Στην συνέχεια θα ανακοινώνονται τα αναλυτικά αποτελέσματα από την σουηδική δημόσια τηλεόραση.

Σας υπενθυμίζουμε πως ο Πρώτος Ημιτελικός του Melodifestivalen θα πραγματοποιηθεί στην Avicii Arena στις 5 Φεβρουαρίου. Ο Oscar Zia θα παρουσιάσει το Melodifestivalen 2022, ενώ όπως αναφέρθηκε εξαιτίας της έξαρσης του COVID-19 η διαδικασία ανάδειξης του εκπροσώπου της Σουηδίας για το Τορίνο θα λάβει χώρο αποκλειστικά στη Στοκχόλμη! Το Melodifestivalen 2022 θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου, οπότε και θα γνωρίζουμε τον εκπρόσωπο της Σουηδίας στην Eurovision 2022!

Πως σας φάνηκαν οι αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας του Melodifestivalen;

Πηγή: Aftonbladet
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *