Αναλύσεις, Παρατηρήσεις και Σκέψεις γύρω από την Eurovision 2022!
Ολοκληρώθηκε ο 66ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, με την Ουκρανία και τους Kalush Orchestra, να είναι οι μεγάλοι νικητές.
Στο παρόν άρθρο θα δούμε μερικές αναλύσεις, παρατηρήσεις και σκέψεις γύρω από τα αποτελέσματα της φετινής Eurovision και όχι μόνο. Μιας διοργάνωσης με πολλά προβλήματα και με έναν νικητή που σε πολλούς είτε δεν άρεσε, είτε θεωρούν περίεργη την επικράτηση τους σε τόσο μεγάλο βαθμό στο televoting.
https://www.youtube.com/watch?v=F1fl60ypdLs
Ελλάδα
Η Αμάντα Γεωργιάδη με το “Die Together”, έφεραν τη χώρα μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο top10 του διαγωνισμού και συγκεκριμένη στην 8η θέση, θέση την οποία έχουμε ξαναπετύχει τις χρονιές, 1978, 1979, 1981 και 2010.
Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ουκρανία, είναι οι χώρες, που αυτήν την δεκαετία διατηρούν, μέχρι στιγμής ένα συνεχόμενο πλασάρισμα στην τελική δεκάδα, χώρες, οι οποίες θα παλέψουν για να διατηρήσουν και το 2023, αυτή τη διαδοχή.
Από την άλλη η Αμάντα κατάφερε να πετύχει όχι μόνο την καλύτερη μας θέση από το 2013 αλλά και την καλύτερη θέση που λάβαμε στις επιτροπές από την δεκαετία του 90.
Ακόμα ψηφίστηκε από από 26 επιτροπές και μάλιστα με έξι δωδεκάρια, από χώρες που δεν μας έχουν στηρίξει ούτε στις ένδοξες μας στιγμές και φυσικά αναφέρομαι στις Δανία, Ελβετία, Νορβηγία και Ολλανδία.
Ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι, ότι όποιος εμφανίστηκε στην 17η θέση, στον τελικό, είχε προκριθεί τρίτος σε αυτόν, από τον Ημιτελικό.
Και επειδή πιάσαμε τον Ημιτελικό, η Αμάντα, κατάφερε για πρώτη φορά να φέρει τη χώρα μας, στην πρώτη θέση των κριτικών επιτροπών στον Ημιτελικό.
Όσο για τις περίεργες ψήφους που έλαβε, και αναφέρομαι στο δέκα της Κύπρου στο televoting, αλλά και στο μηδέν της κριτικής επιτροπής της Αλβανίας στον τελικό, ενώ στον Ημιτελικό μας έδωσε το οκτώ, μου γεννιούνται πολλά ερωτήματα, που καλό γι αυτούς δεν θα πρέπει να επεκταθώ.
Αλβανία και Κύπρος, η απομυθοποίηση του έθνικ ποπ;
Έχει ξοφλήσει το έθνικ ποπ στην Eurovision; Πολλοί λένε ναι, αλλά εμένα με βρίσκει κάπου στη μέση.
Τα δύο μοναδικά έθνικ ποπ τραγούδια, δεν κατάφεραν να προκριθούν στον μεγάλο τελικό. Μάλιστα, υπέστησαν πανωλεθρία στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών, με την Αλβανία να λαμβάνει μόνο 12 ψήφους από την Ελλάδα και την Κύπρο να τερματίζει στην τελευταία θέση αυτών, η χειρότερη θέση που έχει πάρει το νησί στον Ημιτελικό, από τις κριτικές επιτροπές.
Από την άλλη μπορεί να πει κάποιος ότι αυτές οι συμμετοχές, πέρασαν οριακά στον τελικό, από το τηλεοπτικό κοινό αλλά κακά τα ψέματα, στον τελικό δεν θα είχαν καμία τύχη.
Μπορεί οι συμμετοχές τους να είναι αγαπημένες των φαν, αλλά και να μας διασκεδάζουν στα πάρτι αλλά δεν φάνηκαν κατάλληλες για έναν διαγωνισμό τραγουδιού.
Σε αυτό φυσικά οφείλεται και απόδοση των τραγουδιστρίων που τόσο σκηνικά αλλά και φωνητικά, ήταν δυστυχώς κάτω του μετρίου.
Ναι μπορεί το έθνικ ποπ να μην τα καταφέρνει καλά τα τελευταία χρόνια, αλλά με την κατάλληλη συμμετοχή αλλά και την σωστή απόδοση, θα μπορέσει ίσως να ξεχωρίσει.
Δεν πιστεύω ότι κανένα είδος δεν έχει ξοφλήσει, αλλά σημασία έχει ο τρόπος που θα αποδοθεί ζωντανά η κάθε συμμετοχή και θα τραβήξει τα βλέμματα.
https://www.youtube.com/watch?v=_jWXmo0-ZjI
Επιστροφή στις εθνικές γλώσσες;
Επτά από τις δέκα χώρες που τραγούδησαν στην γλώσσα της χώρας την οποία εκπροσωπούσαν, βρέθηκαν στην τελική δεκάδα. Άλλες ευνοήθηκαν από τις κριτικές επιτροπές και άλλες από το τηλεοπτικό κοινό.
Η Μολδαβία σίγουρα ήταν η χώρα που αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη, καθώς τερμάτισε στην 2η θέση στο τηλεοπτικό κοινό, ενώ η Σερβία έγινε viral και ήρθε στην 5η θέση.
Ναι με το κατάλληλο τραγούδι, μπορεί η κάθε χώρα να επιστρέψει και να διαγωνίζεται στην εθνική της χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκλείπουν και αγγλικά κομμάτια.
BIG5
Δύο από τις κερδισμένες των BIG 5, ήταν φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. Από τον πάτο του βαθμολογικού πίνακα την περσινή χρονιά και τα μηδενικά που έλαβαν, επανήλθαν διεκδικώντας το τρόπαιο και μάλιστα βρέθηκαν στο top3, θέσεις που είχαν να δουν 20 χρόνια τώρα.
Η Ιταλία διατήρησε, τη θέση της στην δεκάδα, ενώ η Γαλλία, βρέθηκε από την κορυφή, στον πάτο.
Από την άλλη η Γερμανία συνεχίζει να λαμβάνει το απόλυτο μηδέν, και να τερματίζει στις τελευταίες θέσεις, κάτι που θα πρέπει να τους βάζει σε σκέψεις.
Οι επιτροπές προάγουν την ποιότητα;
Οκτώ από τις δέκα συμμετοχές που βρέθηκαν στην δεκάδα των κριτικών επιτροπών, ήταν μπαλάντες. Φυσικά και μια κριτική επιτροπή, καθώς αυτή είναι η ιδιότητα της θα κρίνει μουσικά και φωνητικά ένα καλλιτέχνη, με την γνώμη του ειδικού.
Δεν θα κρίνει αν αυτή χορεύει ωραία, αλλά αν είναι εντυπωσιακή σαν γυναικά, αλλά θα εμβαθύνει στην ποιότητα του τραγουδιού του καλλιτέχνη.
Και μπορεί το τηλεοπτικό κοινό και δικαίωμα του να μην στηρίζει αρκετές φορές την γνώμη των κριτικών επιτροπών, αλλά ο καθένας που κρίνει σε αυτόν τον διαγωνισμό αλλά και η άποψη όλων έχει την ίδια βαρύτητα.
Στοιχήματα, poll και στατιστικά
Εννέα από τις δέκα χώρες που βρίσκονταν την μέρα του τελικού στην τελική δεκάδα κατάφεραν να βρεθούν σε αυτή, ενώ έπεσαν μέσα και στον νικητή.
Από την άλλη τα σωματεία τον OGAE και INFE, σημείωσαν μεγίστη αποτυχία.
Τέλος, τα στατιστικά Ημιτελικών, Τελικών και θέσεις αυτών με βάση την προϊστορία έπεσαν σε μεγάλο βαθμό μέσα, κάνοντας με να ερωτώμαι, αν πρόκειται για τύχη ή για καθοδηγούμενες κινήσεις.
Εθνικός τελικός ή απευθείας ανάθεση;
Οκτώ από τις δέκα χώρες που βρέθηκαν στην τελική δεκάδα, επέλεξαν τον εκπρόσωπο τους μέσω εθνικού τελικού, ενώ οι υπόλοιπες δύο με απευθείας ανάθεση.
Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις βλέπε Ισπανία και Σουηδία το τηλεοπτικό κοινό, είχε άλλη άποψη αλλά επικράτησαν οι κριτικές επιτροπές, με το αποτέλεσμα να μοιάζει για πολλούς, με απευθείας ανάθεση.
Αν με ρωτάτε και τα δύο χρειάζονται στον τρόπο επιλογής, αρκεί, η επιλογή να γίνεται με σωστά κριτήρια τα οποία κάποιες φορές δεν τα έχει ούτε το κοινό, ούτε οι ειδήμονες της μουσικής.
Αυτό που θέλουν αμφότεροι είναι η σωστή εκπροσώπηση της χώρας και ένα καλό αποτέλεσμα.
Κλείνοντας περιμένω από όλες τις χώρες που είτε πέτυχαν ένα καλό αποτέλεσμα φέτος είτε απέτυχαν να βρεθούν ξανά στον τελικό, να βάλουν να δυνατά τους και να έχουμε μια Eurovision, με περισσότερο ενδιαφέρον το 2023.
Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στο Eurovisionfun γιατί το ταξίδι για την Eurovision 2023 μόλις ξεκίνησε!
Συμφωνώ μέχρι τελείας Αποστόλη!!!!!
Όσο για το έθνικ η Αλβανία με όλη αυτήν την υπερβολή απλά κατέστρεψε ένα τραγούδι που θα πήγαινε καλά,η Κύπρος δε έστειλε ένα άνευρο,άοσμο αδιάφορο τραγούδι που θα ταίριαζε σε καλοκαιρινή διαφήμιση μπύρας παρά σε eurovision… είναι απλά μια τελίτσα καλύτερο από το έλα έλα του Χριστόφορου που μάλιστα δεν χρειάστηκε να το γράψουν 50 συνθέτες!!!!!
Ακόμη απορώ πως έβαλε την υπογραφή του σ’ αυτό ο Παπαδόπουλος….
Και όταν 3 μέρες μετά άνετα σιγοψυθιρίζεις το Κισινάου Μπουκουρέστ καταλαβαίνεις γιατί δεν πήγαν καλά αυτά τα 2 τραγούδια….
Θέλω κι εγώ να παραθέσω κάποιες σκέψεις σχετικά με τον φετινό διαγωνισμό και με την Eurovision γενικότερα. Αρχικά διαφωνώ με την νίκη της Ουκρανίας. Είναι ένα τραγούδι δεκάδας το πολύ, οπότε σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού, να κερδίζει μια χώρα εν είδει στήριξης και οικτου δεν με βρίσκει σύμφωνο. Δεν θα μου αλλάξει κάνεις την άποψη και δεν θέλω να επιβάλλω σε κανέναν τη δική μου. Πέρα από αυτό θέλω να πω ότι φέτος και γενικά, ο διαγωνισμός πάει προς το χειρότερο, διότι όλοι στέλνουν τραγούδια jury friendly, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα. Αυτός για μένα ήταν ο λόγος που η Σερβία και η Μολδαβία ξεχώρισαν. Γιατί σε μια πληθώρα αχρωμων και αοσμων συμμετοχών, διακρίθηκε η ζωντάνια και η έντονη ταυτότητα κάθε συμμετοχής, είτε εθνική ταυτότητα στην περίπτωση της Μολδαβίας, είτε καλλιτεχνική στην περίπτωση της Σερβίας. Επίσης ένα τεράστιο μπράβο στην Αμάντα και στην ΕΡΤ για την συμμετοχή μας πού μας έκαναν περιφανους. Εξαιρετική παρουσία, απλώς έλειπε αυτό το κάτι πού θα το έκανε να ξεχωρίσει. Ποίο ήταν αυτό το κάτι;;; Δεν γνωρίζω. Τέλος ένα γενικό σχόλιο για τον διαγωνισμό πού με στεναχωρεί είναι το ποσό προβλέψιμος έχει γίνει. Η σειρά κατάταξης του τελικού δίνει σαφή εικόνα τών αποτελεσμάτων τών ημιτελικών και πλέον το διαλέγω την σειρά για να είναι πιο ενδιαφέρον το σόου, έχει γίνει διαλέγω την σειρά ανάλογα τών αποτελεσμάτων του ημιτελικού και των στοιχημάτων. Και έπισης ημαρτον… Στην ανακοίνωση των χωρών που πέρασαν, η Σουηδία και η Ουκρανία πού κέρδισαν τον ημιτελικό τους ανακοινώθηκαν 8ες και η Σερβία και η Ολλανδία που βγήκαν 2ες ανακοινώθηκαν 10ες. Δηλαδή έλεος…. Τέλος, τα ύποπτα αποτέλεσματα μερικών επιτροπών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής, για μένα ευτελίζουν τον διαγωνισμό και την διαφάνεια του. Αυτά. Τα λέμε το 2023!!!!!
Για την Αλβανία και την Κύπρο, η μη πρόκριση νομίζω ότι δεν έχει σχέση με το είδος του τραγουδιού. Φταίει το κακό performance, σε φωνητικό κυρίως, αλλά και σε συνολικό επίπεδο. Με καλά φωνητικά και σκηνοθεσία, σίγουρα θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε τόσες μπαλάντες. Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, κάνει σωστές επιλογές και νομίζω ότι μπορούμε μέσα στη δεκαετία που είμαστε να κερδίσουμε τον διαγωνισμό, αν συνεχίσουμε έτσι. Τα poll των ogae και infe σημείωσαν αποτυχία, για διάφορους λόγους. βασικό θεωρώ είναι ότι βασίζονται σε studio version των τραγουδιών, γίνονται πριν ξεκινήσουν καν οι πρόβες, οπότε τα φωνητικά και η σκηνοθεσία δεν λαμβάνονται υπόψιν, ούτε και η σειρά εμφάνισης των τραγουδιών ( κάτι που προσωπικά το θεωρώ πολύ μεγάλης σημασίας). Όσο για εθνικό τελικό ή απευθείας ανάθεση, δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος τρόπος, καθώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχιών ή αποτυχιών και με τους δύο τρόπους.
Η φετινή Γιουροβίζιον ήταν μια απογοήτευση πρώτον ο νικητής δεν βγήκε επειδή άρεσε το τραγούδι του αλλά για τους λόγους που ξέρουμε τώρα κάποιοι κατόπιν εορτής λένε ότι δεν τους αρέσει το τραγούδι η είναι περίεργο η τόση μεγάλη επικράτηση στο televoting τα θεωρώ περιττά όσο για τα εθνικ τραγούδια η Αλβανία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αλλά ο τρόπος παρουσίασης του τραγουδιού δεν ταίριαζε με το ύφος του τραγουδιού για την Κύπρο το τραγούδι ταίριαζε πιο πολλή στην εγχώρια αγορά επισης για τις επιτροπές που βαθμολόγησαν οχτώ από τις δέκα μπαλάντες μα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά αφού φέτος στον διαγωνισμό κυριάρχησαν οι μπαλάντες και τα χορευτικά κομμάτια ήταν λίγα και οχι τόσο καλά όσο για κάποιες χώρες μου δίνουν την εντύπωση ότι δεν μας συμπαθούν για αυτό και η βαθμολογία που μας δίνουν είναι από χαμηλή έως ανύπαρκτη όπως η Ισπανία 2 βαθμούς τελος για την επιλογή του εκπροσώπου όταν εδώ στην Ελλάδα δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία επιλογής από το κοινό τότε η απευθείας ανάθεση είναι μονόδρομος
Και εμένα με ξάφνιασε το 10 που δώσαμε -ως Κύπρος – στην Ελλάδα παρόλα αυτά πιστεύω πως το θέμα ήταν συγκυριακό ένεκα της φετινής χρονιάς με την Ουκρανία (θέλω να ελπίζω). Άλλωστε δεν ξέρουμε τα στατιστικά στοιχεία αλλά και πόσες ψήφους δίνει η Κύπρος στην Ελλάδα κάθε έτος. Ειδικότερα φέτος που η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε και από μια – σχετικά – όχι τόσο γνωστή, στην Ελληνική δισκογραφία, καλλιτέχνιδα. Και ένεκα του γεγονότος ότι ήρθε και αυτό με την Ουκρανία, αρκετός κόσμος ευαισθητοποιήθηκε με αποτέλεσμα να στηρίξει την Ουκρανία. Βέβαια έχω να πω πως μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το γεγονός ότι η Ελλάδα στήριξε την Σανέλ. Αυτό σημαίνει ότι πήρε μεγάλη μερίδα ψήφων, για να καταφέρει να προσπεράσει την Ουκρανία και μπράβο της!
Υ.Γ. Αν δεν υπήρχε όλη αυτή η στήριξη στην Ουκρανία πρώτη θα έβγαινε η Σανέλ (έκανα τους αριθμητικούς υπολογισμούς και θα πέρναγε το Η.Β. μιας και η Σανέλ πήρε περισσότερα 8ρια και 10ρια. Οπότε για κάθε θέση που θα ανέβαινε θα προσθέτονταν +2 ψήφοι.
Η.Β. => Πήρε 5 8ρια/10ρια
Ισπανία => Πήρε 12 8ρια/10ρια – Και ένα 12ρι από την Ελλάδα => Απίστευτο 🙂
Τους ψήφους των επιτροπών δεν τους έλεγξα γιατί αυτά – θαρρώ – πως γίνονται easily manipulated
Σωστες παρατηρησεις.
Απαραδεκτη οργανωση.
Δεν κερδισε ο καλυτερος…και δη με προκλητικο-ολοκληρωτικο τροπο.
Και του χρονου 5αδα.
Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις του άρθρου και θα ‘θελα να προσθέσω κάποια σημεία ακόμα:
1. Η παρέμβαση της EBU και η ακύρωση των ψηφοφοριών 6 χωρών είναι απαράδεκτη και εύχομαι να μην την ξαναδούμε.
2. Η επιτυχία της φετινής μας συμμετοχής μάλλον θα ενθαρρύνει την ΕΡΤ να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή κάποιο νέο ταλέντο της ομογένειας, πλαισιωμένο απ’ το γνωστό team, σε απευθείας ανάθεση τραγουδιού,
3. Τα έθνικ τραγούδια με τις φολκλόρ εμφανίσεις, είχαν ανάμεικτη υποδοχή απ’ το κοινό και τις επιτροπές όπως όμως και κάθε άλλο είδος. Κάνουμε λάθος αν περιμένουμε ν’αποκλειστεί μια έθνικ συμμετοχή για να ανακηρύξουμε ότι πλέον δεν περνάνε τα κομμάτια αυτού του στυλ. Αν ένα έθνικ τραγούδι αποτύχει, μπορεί να φταίει απλά ότι δεν τα πήγε καλά σαν παρουσίαση και ερμηνεία, πχ Κύπρος και Αλβανία.
4. Πέρυσι η Ιταλία, μία εκ των Big 5 κέρδισε τον διαγωνισμό, ενώ φέτος Ισπανία και Η.Βασίλειο απέδειξαν ότι μπορούν να κερδίσουν ακόμα την ψήφο κοινού και επιτροπών. Αν θέλουν λοιπόν, μπορούν!
5. Το επίπεδο του Διαγωνισμού φέτος ήταν γενικά απογοητευτικό. Πολλές μέτριες κι αδιάφορες συμμετοχές με αδύναμες ερμηνείες και κακοστημένες παρουσιάσεις – οι ελάχιστες καλές εμφανίσεις επιβεβαίωσαν το γενικά χαμηλό επίπεδο. Η εκτεταμένη μετριότητα νομίζω ότι οφείλεται κυρίως στην επιμονή για 2η χρονιά του covid-19 και ελπίζω ότι αν τελικά επιστρέψουμε στην κανονικότητα από Οκτώβρη, θα απολαύσουμε μια πιο ποιοτική Eurovision.
6. Φέτος ήταν η 1η χρονιά μετά από πολλά χρόνια που δεν βρέθηκε κανείς από τον περίγυρο μου, παρά μόνο ένας συνάδερφος στην δουλειά, να σχολιάσει τον διαγωνισμό. Πρώτη φορά που παρατήρησα, τόση αδιαφορία ακόμα και μετά από την επιτυχία της συμμετοχής μας.
Η φετινή Eurovision ήταν μια παρωδία… Στηρίζουμε όλοι την Ουκρανία αλλά δε θεωρώ ότι είναι αυτός ο τρόπος για να το δείξουμε, καθώς έτσι αδικήσαμε την εξαιρετική προσπάθεια της Ισπανίας η οποία θα κέρδιζε αλλά και των υπόλοιπων χωρών. Θα διαφωνήσω με τον ESCTony που μίλησε για αδύναμες συμμετοχές. Θεωρώ ότι αν δεν υπήρχε το θέμα της Ουκρανίας θα είχαμε τελικό για γερά νεύρα. Απλά μπορεί να μη του αρέσουν οι μπαλάντες. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, απλά δεν ψηφίστηκε από το κοινό όχι επειδή δεν τους άρεσε το τραγούδι απλά επειδή υπήρχαν υπερβολικά πολλές μπαλάντες, οπότε λογικό είναι να μην τις προτιμήσει ο κόσμος. Στην περσινή Eurovision θεωρώ ότι θα πηγαίναμε πιο ψηλά με τη φετινή συμμετοχή. Όσο για τα έθνικ δε θεωρώ ότι έχουν ξοφλήσει, απλά εξαρτάται με τον τρόπο που παρουσιάζονται. Τόσο της Αλβανίας όσο και της Κύπρου ήταν κάκιστα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Μολδαβία που ήρθε δεύτερη στο κοινό ανοίκει στην κατηγορία έθνικ. Οπότε δεν έχει να κάνει με το στυλ του τραγουδιού. Για το αν θα πρέπει να διεξαχθεί εθνικός τελικός… ενώ πιστεύω ότι είναι πιο σωστό… θεωρώ ότι καλά κάνουν στην ΕΡΤ και δε ρωτάνε την άποψη του κόσμου. Ο μέσος Έλληνας έχει κολλήσει στην εποχή της Παπαρίζου και μόλις άκουγε το φετινό τραγούδι μας έλεγε τη μαλακια είναι αυτό, ενώ στους ξένους άρεσε πολύ. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με εσωτερική επιλογή μέχρι να καταλάβει ο κόσμος ότι μπορούμε να πάμε καλά και με κάτι διαφορετικό εκτός το My number one και του shake it