Σουηδία: Ανάβει τις μηχανές το Γκέτεμποργκ για τη διεκδίκηση της Eurovision 2024!

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου τελειώνει η προθεσμία αιτήσεων για τις Σουηδικές πόλεις που θέλουν να διοργανώσουν το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024!

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η πόλη της Στοκχόλμης κατέθεσε το ενδιαφέρον της για τη φιλοξενία του διαγωνισμού την επόμενη χρόνια, καθώς η Eurovision θα γίνει στη Σουηδία μετά και τη νίκη της Loreen στο Λίβερπουλ πριν από ένα μήνα.

Ο Δήμος της Στοκχόλμης υπέβαλε την αίτησή του με μερικές σαφείς επιφυλάξεις. Η διαδικασία πρέπει, για παράδειγμα, να είναι βιώσιμη από οικονομική και κλιματική άποψη.

“Σε περιόδους που δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για τα σχολεία και την υγεία, είναι θεμελιωδώς παράλογο να πιστεύουμε ότι η πόλη της Στοκχόλμης από μόνη της μπορεί να συμβάλει στον ίδιο οικονομικό βαθμό στη Eurovision όπως το 2016”, λέει η σύμβουλος οικονομικών Karin Wanngård σε σχόλιό της.

Ως εκ τούτου, η πόλη της Στοκχόλμης απαιτεί να χρηματοδοτηθούν τα έξοδα του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision – του μεγαλύτερου τηλεοπτικού προγράμματος στον κόσμο μαζί με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου – σε συνεργασία μεταξύ της SVT, της κυβέρνησης, των γύρω δήμων, της περιοχής και ορισμένων ιδιωτών χρηματοδοτών.

“Η Eurovision δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πάντα η πραγματοποίηση του μεγαλύτερου σόου.
Ωστόσο, η Eurovision μπορεί και πρέπει να είναι το καλύτερο πάρτι. Και είναι ευπρόσδεκτη, με τις κατάλληλες συνθήκες, να βρίσκεται στη Στοκχόλμη” αναφέρει το Οικονομικό Συμβούλιο Πολιτών στο δελτίο τύπου του.

Μια ειδικά διορισμένη ομάδα συνεργάζεται για την Eurovision

Έτσι πετιέται το γάντι. Το ερώτημα είναι πώς επιλέγει να ανταποκριθεί το Γκέτεμποργκ και αν είναι διατεθειμένο να ανταποκριθεί στην πρόκληση από την πρωτεύουσα;

ο Magnus Hallberg, αντιπρόεδρος και διευθυντής εκδηλώσεων στο Gothenburg & Co. ανέφερε:

“Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι”

Αλλά αυτό δεν είναι πολύ σωστό. Μια ειδικά διορισμένη ομάδα που αποτελείται από άτομα από τη δημοτική εταιρεία Got Event, τη Svenska Mässan και την επίσημη εταιρεία της πόλης Göteborg & Co βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό την ηγεσία του Magnus Hallberg ισχυροποιούν τα επιχειρήματά τους και τελειοποιούν την αίτησή τους, η οποία δεν θα υποβληθεί στο SVT μέχρι την απολύτως τελευταία στιγμή.

“Χαιρόμαστε που το SVT δεν έχει ορίσει ώρα για τη Δευτέρα. Θα δουλέψουμε την αίτησή μας μέχρι το τέλος.” 

Το SVT θα λάβει την αίτηση του Γκέτεμποργκ στο email τη Δευτέρα στις 23.59;

(γέλιο) “Ναι, όχι πολύ αργά.”

Το Γκέτεμποργκ μπορεί να φιλοξενήσει τη Eurovision.

Η Eurovision δεν έχει διεξαχθεί στο Γκέτεμποργκ από τότε που η Lill Lindfors άφησε το φόρεμά της στο Scandinavium το 1985. Και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για να ξεκαθαρίσουμε: Μπορεί η πόλη να το αντέξει οικονομικά;

Η 50χρονη αρένα μας ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της EBU; Τι πιέσεις συνεπάγεται η διοργάνωση για την πόλη; Με λίγα λόγια, είναι έτοιμο το Γκέτεμποργκ για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision;

Ο Magnus Hallberg έχει ήδη απαντήσει ένα σύντομο “ναι” σε αυτή την ερώτηση και δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναπτύξει τον τρόπο σκέψης του.

“Εξετάσαμε τα πάντα, από τη χωρητικότητα της αρένας και τις λύσεις βιωσιμότητας μέχρι τη δημιουργία ενός ελκυστικού χώρου πάρτι για το κοινό, αυτό που η EBU αποκαλεί συνήθως Eurovillage. Υπάρχουν πολλά μέρη που πρέπει να μπουν στη θέση τους, αλλά μπορούμε να το χειριστούμε αυτό στο Γκέτεμποργκ.
Ακόμη και για το πιο κρίσιμο τεχνικά σημείο, την παλιά στέγη του Scandinavium που δυσκολεύεται να υποστηρίξει σύγχρονες εγκαταστάσεις φωτισμού, φαίνεται πλέον να υπάρχει λύση.”

“Η Got Event ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμη για την τηλεοπτική παραγωγή που θέλει να κάνει η EBU, ίσως με μερικές μικρές προσαρμογές, οπότε έχουμε καλές προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε την Eurovision όσον αφορά την τεχνολογία της τηλεόρασης.”

Jonas Attenius: “Μεγάλη διασκέδαση με τη Eurovision”

Η λύση που απομένει να βρεθεί είναι καθαρά οικονομική. Το κόστος υπολογίζεται στις 100 με 200 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, ένα πόσο που δεν ευχαριστεί τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Jonas Attenius.

“Νομίζω ότι η Eurovision είναι πολύ διασκεδαστική και καταλαβαίνω ότι θα σήμαινε πολλά για την πόλη να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, αλλά ο δήμος του Γκέτεμποργκ δεν θα πληρώσει 100 ή ίσως 200 εκατομμύρια κορώνες. Αποκλείεται τελείως όταν παλεύουμε να σώσουμε τις νοσοκόμες μας και να κρατήσουμε τους δασκάλους στα σχολεία μας.”

Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν η Göteborg & Co βρει ιδιώτες χρηματοδότες και χορηγούς που είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν χρήματα. Κάτι που ο Jonas Attenius λίγο πολύ θεωρεί ως προϋπόθεση για να μπορέσει να διοργανώσει τη Eurovision στο Γκέτεμποργκ.

Πηγή: Göteborgs-Posten

Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Στο Facebook

Στο Twitter

Στο Instagram

Στο TikTok

Στο YouTube

Στο Spotify

Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *