Ιρλανδία: Το RTÉ καλείται να μποϊκοτάρει τη Eurovision 2024 λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ!

Μετά την αποκάλυψη της λίστας των συμμετεχόντων για τη Eurovision 2024, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ ένεκα της εμπόλεμης κατάστασης με την Παλαιστίνη. Μαζί με το αίτημα της Ένωσης Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας, η οποία ζητά από το RUV να μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό, τώρα και το RTÉ, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ιρλανδίας, λαμβάνει email τα οποία ζητούν την αποχώρησή του από τον διαγωνισμό.

Πράγματι, το RTÉ έχει λάβει περίπου 465 emails που ζητούν την “άμεση απόσυρση της υποστήριξης και συμμετοχής σε τον διαγωνισμό του επόμενου έτους, εάν επιτραπεί στο Ισραήλ να διαγωνιστεί”.

Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, σε περίπτωση που η Ιρλανδία συμμετάσχει στον διαγωνισμό μαζί με το Ισραήλ, δίνει την εντύπωση ότι το κράτος υποστηρίζει τις φρικαλεότητες που διαπράττει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Επιπλέον και σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες, η συμμετοχή του Ισραήλ αποτελεί ένα μέσο που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να προάγει σε παγκόσμιο επίπεδο το προφίλ ενός σύγχρονου, φιλελεύθερου και προηγμένου κράτους, παρά τα χρόνια κατοχής και βίας κατά της Παλαιστίνης.

Σημειώνεται επίσης ότι οι αιτούντες αντιλαμβάνονται ότι το μποϊκοτάζ της Ιρλανδίας δεν θα φέρει και το τέλος των φρικαλεοτήτων, αλλά θα αποτελέσει ένα σύμβολο συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό, παρόμοιο με αυτό που έστειλε η Ευρώπη το 2022 στην Ουκρανία. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο η Ιρλανδία θα αποδοκιμάσει με τη σειρά της τις ενέργειες της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Η αναφορά της Ένωσης Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας προς τον RÚV

Πριν από λίγες μέρες η Ένωση Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας αντιτάχθηκε στη συμμετοχή της χώρας στην Eurovision 2024, εκτός εάν το Ισραήλ αποκλειστεί. Μέσω της αναφοράς τους επισημαίνουν τα εξής:

Το διοικητικό συμβούλιο του FTT, ο σύλλογος συνθετών και στιχουργών, καλεί το RÚV να μην συμμετάσχει στη Eurovision το 2024 εκτός εάν το Ισραήλ αποκλειστεί από το διαγωνισμό υπό τους ίδιους όρους που ίσχυσαν για τη Ρωσία στον τελευταίο διαγωνισμό. Όλοι έχουμε χρέος να πάρουμε θέση ενάντια στον πόλεμο και στις δολοφονίες αμάχων ως αθώων παιδιών. Πάντα έχουμε την επιλογή να μην συνδέουμε το όνομά μας σε τέτοια είτε είμαστε άτομα είτε θεσμοί του κράτους. Οφείλουμε στα έθνη που ενεργούν με στρατιωτική ισχύ να μην μοιραστούμε μαζί τους μία διοργάνωση που πάντα χαρακτηρίζεται από χαρά και αισιοδοξία.

Η απάντηση του RTÉ και της EBU

Το RTÉ λαμβάνει υπόψιν του τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες, αλλά δεν φαίνεται ότι ούτε το ίδιο ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της EBU θα αναλάβει δράση, μποϊκοτάροντας τον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του RTÉ αναφέρει:

Το RTÉ πάντα προσέγγιζε τον διαγωνισμό με το πνεύμα με το οποίο ιδρύθηκε – είναι ένας μη πολιτικός διαγωνισμός που έχει δημιουργηθεί για να ενώσει το κοινό και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από μια κοινή αγάπη για τη μουσική και την ψυχαγωγία.

και

Το RTÉ δεν γνωρίζει κανέναν συμμετέχοντα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που να σχεδιάζει να μποϊκοτάρει τον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Επιπλέον, EBU απαντά στους διαμαρτυρόμενους δηλώνοντας ότι η ίδια η Ένωση λειτουργεί ως μια συμμαχία οργανισμών δημόσιας υπηρεσίας μέσων ενημέρωσης και ως εκ τούτου ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024, η EBU, μέσω εκπροσώπου, ισχυρίζεται ότι:

Είμαστε μια οργάνωση, η οποία λειτουργεί υπό την ηγεσία των μελών. Τα διοικητικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης εκπροσωπούν τα μέλη.

Αυτοί οι φορείς εξέτασαν τη λίστα συμμετεχόντων και συμφώνησαν ότι ο Ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός KAN πληροί όλους τους κανόνες του διαγωνισμού και μπορεί να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό του χρόνου στο Μάλμε της Σουηδίας, μαζί με τους άλλους 36 ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Οι διαμαρτυρίες κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision 2024 πληθαίνουν, μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά. Όταν το Τελ Αβίβ φιλοξένησε τον διαγωνισμό το 2019, υπήρχαν επίσης πολλές διαμαρτυρίες που καλούσαν τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν επιτυχής.

Τι πιστεύετε; Θα υπάρξουν τελικά μέλη της ΕBU που θα μποϊκοτάρουν τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Εurovision; Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλα τα νέα!

Πηγή: The Journal
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *