Ισλανδία: Διαδήλωση κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στην Eurovision 2024 στο κτίριο του RUV!

Νωρίτερα σήμερα διαδηλωτές υπέρ της Γάζας συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της ισλανδικής δημόσιας τηλεόρασης RUV, ζητώντας τον αποκλεισμό της ισραηλινής συμμετοχής από την Eurovision 2024.

Όχι περισσότερα από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Ρέικιαβικ, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της RUV, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Γάζας και κατά του Ισραήλ. Ένα από τα βασικά του αιτήματα ήταν και ο αποκλεισμός της συμμετοχής του Ισραήλ από τον επικείμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το Μάιο στο Μάλμε.

Ο διευθυντής της δημόσιας ραδιοφωνίας της Ισλανδίας Stefan Eiríksson, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, οι οποίοι του παρέδωσαν ένα κείμενο με 9.500 υπογραφές Ισλανδών, που απαιτούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ζήτησαν από την RUV να ασκήσει πίεση τόσο στην EBU, όσο και στις υπόλοιπες δημόσιε ραδιοτηλεοράσεις, ώστε τελικά να μην επιτραπεί στον Ισραήλ να δώσει το παρόν στο διαγωνισμό.

Η Sama Arla εκπρόσωπος των διαδηλωτών, δήλωσε πως στην περίπτωση που τελικά το Ισραήλ συμμετάσχει κανονικά στην Eurovision 2024, ζήτησαν από την RUV να αποσυρθεί η συμμετοχή της Ισλανδίας.

Η Ισλανδία, όπως όλες οι άλλες χώρες που διαγωνίζονται στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, έχει τη δύναμη να απαιτήσει να επανεξεταστεί η συμμετοχή του Ισραήλ υπό το φως του γεγονότος ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία. Γνωρίζουμε ότι συνήθως υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με την έλλειψη δράσης της RÚV για το θέμα. Θέλουμε να δούμε περισσότερη δράση από την RÚV. Επίσης στην περίπτωση της Ρωσίας, αρχικά δεν αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό μέχρι που οι Φινλανδοί απείλησαν να αποσυρθούν. Ο καθένας μπορεί να κάνει αυτό το πρώτο βήμα και θέλουμε αυτό το βήμα να το κάνει η Ισλανδία.

Στο ερώτημα αν τελικά η RUV δεν αναλάβει δράση για τον αποκλεισμό του Ισραήλ, οι διαδηλωτές ανέφεραν:

Πρόκειται για ένα δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο που πρέπει να ακούει τις φωνές του κοινού στη χώρα. Θα είναι ασυνήθιστο εάν δεν γίνει αποδεκτή η απόφαση για μποϊκοτάρισμα του διαγωνισμού, τόσο πολλών πολιτών.

Μέχρι στιγμής κανένα μέλος της EBU δεν ζήτησε τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision 2024. Η RUV διά μέσου του Stefan Eiríksson είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες πως η Ισλανδία δεν θα ζητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ και πως η χώρα του θα συμμετάσχει κανονικά, αφού η Eurovision δεν πρέπει να είναι ένα πολιτικό γεγονός.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται δημόσιες εκκλήσεις στην Ισλανδία για μποϊκοτάζ του Ισραήλ στην Eurovision. Το 2019 όταν ο διαγωνισμός διεξάγονταν στο Τελ Αβίβ τα μέλη του συγκροτήματος Hatari που εκπροσωπούσαν την Ισλανδία, κατά τη διάρκεια της τηλεψηφοφορίας επέδειξαν στην κάμερα ένα κασκόλ με τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης.

Όλα τα παραπάνω έρχονται λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της EBU με την λίστα των συμμετεχόντων χωρών για την Eurovision 2024, μέσα στην οποία βρίσκεται φυσικά κανονικά και το Ισραήλ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eurovisionfun (@eurovisionfn)

 

Στην περίπτωση που η RUV παραμείνει κανονικά στον διαγωνισμό, η συμμετοχή της Ισλανδίας θα επιλεγεί μέσω του “Söngvakeppnin” στις 2 Μαρτίου, όπως είχε εξ αρχής ανακοινωθεί.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: Euromix
1 reply
  1. Maria
    Maria says:

    Ότι συμβαίνει στην Γάζα δεν το συζητώ είναι απάνθρωπο αλλά πραγματικά γιατί είναι κολλημένη με το Ισραήλ τόσα χρόνια η Ισλανδία ; Πριν και από τους Hatari συνέχεια διαδηλώνουν. Γιατί τόσο ενδιαφέρον ποια ;

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *