Νορβηγία: Το NRK δεν θα μποϊκοτάρει την συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision 2024!

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των καλλιτεχνών στο MGP 2024, μία μικρή ομάδα 20 ατόμων διαδήλωσε έξω από τα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης της Νορβηγίας NRK, με αίτημα το μποϊκοτάζ του Ισραήλ από τον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, τον Μάιο στο Μάλμε. Τόσο ο παρουσιαστής του MGP 2024, όσο και εκπρόσωπος της NRK δήλωσαν πως δεν πρόκειται να ζητήσει η νορβηγική δημόσια τηλεόραση την απομάκρυνση του Ισραήλ από την Eurovision 2024, στο πρότυπο που ακολουθήθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα με την περίπτωση της Ρωσίας.

Ο Fredrik Solvang παρουσιαστής του MGP 2024 για την NRK θέλοντας να σχολιάσει την διαδήλωση των 20 ανθρώπων έξω από το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας, ανέφερε πως δεν υποστηρίζει το μποϊκοτάζ του Ισραήλ στην Eurovision 2024. Εξήγησε μάλιστα πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ερχόταν ως παρουσιαστής σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ θεωρεί πως είναι αδύνατο για έναν τηλεοπτικό σταθμό να παίρνει θέση σε μία εν εξελίξει εμπόλεμη κατάσταση, την στιγμή μάλιστα που καλύπτουν δημοσιογραφικά το γεγονός. Κατά τον ίδιο μόνο το ίδιο το κράτος της Νορβηγίας θα μπορούσε να λάβει μία τέτοια απόφαση και να ζητήσει το μποϊκοτάζ του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, όπως ακριβώς έγινε και με την Ρωσία, κάτι όμως που δεν έχει συμβεί και δεν φαίνεται ορατό στον ορίζοντα να συμβαίνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Charlo Halvorsen, συντάκτη ψυχαγωγίας του NRK:

Η NRK δεν μπορεί να ζητήσει πολιτιστικό μποϊκοτάζ. Δεν είναι στην εντολή μας ως ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Θα ήταν εντελώς αδύνατο για εμάς. Καλύπτουμε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και αν ως εταιρεία ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης παίρναμε θέση σε μια σύγκρουση, θα δυσκόλευε την ακεραιότητά μας.

Στον αντίποδα ήταν οι δηλώσεις της Margaret Berger, μίας εκ των υποψηφίων στο MGP 2024, αλλά εκπρόσωπος της Νορβηγίας στην Eurovision 2013, καταλαμβάνοντας τότε την τέταρτη θέση με το I Feed You My Love. Η καλλιτέχνιδα που ευελπιστεί να επιστρέψει στην σκηνή της Eurovision για δεύτερη φορά, στην ίδια μάλιστα πόλη, στάθηκε ιδιαίτερα υποστηρικτική προς τους διαδηλωτές και τα αιτήματά τους, ενώ ήταν ιδιαιτέρως προβληματισμένη με την συμμετοχή του Ισραήλ στο διαγωνισμό.

Το MGP 2024 μέσω του οποίου η Νορβηγία θα επιλέξει την συμμετοχή της στην Eurovision 2024 ξεκινά σε μία περίπου εβδομάδα. Το Melodi Grand Prix 2024 θα λάβει χώρα στο Spectrum του Τρόντχαϊμ με παρουσιαστές την Marion Ravn και τον Fredrik Solvang και το πρόγραμμα του είναι το εξής:

  • Πρώτος Ημιτελικός: 13 Ιανουαρίου
  • Δεύτερος Ημιτελικός: 20 Ιανουαρίου
  • Τρίτος Ημιτελικός: 27 Ιανουαρίου
  • Μεγάλος Τελικός: 3 Φεβρουαρίου

Η προηγούμενη νικήτρια του MGP και εκπρόσωπος της Νορβηγίας στην Eurovision 2023 ήταν η Alessandra με το τραγούδι “Queen of Kings” και τερμάτισε στην  θέση του Μεγάλου Τελικού συνεχίζοντας για έκτη χρονιά το σερί προκρίσεων της χώρας:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: vg1, vg2

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *