Eurovision 2024: Η ανάλυση του Δεύτερου Ημιτελικού!

Με την κλήρωση των ημιτελικών της Eurovision 2024 βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στο φετινό διαγωνισμό. Από το 2008 διεξάγονται δύο ημιτελικοί και δέκα χώρες από τον κάθε προκρίνονται στον μεγάλο Τελικό. Εκεί διαγωνίζονται μαζί με τις Big 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) και τη διοργανώτρια χώρα που βρίσκονται απευθείας στον τελικό.

Φέτος 26 χώρες θα βρίσκονται στον μεγάλο Τελικό, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και οι δέκα φιναλίστ των Ημιτελικών θα προκύψουν, αποκλειστικά από την ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού ( τις χρονιές 2008 & 2009 το δέκατο εισιτήριο κρινόταν μόνο από την επιτροπή, ενώ τα υπόλοιπα εννέα από το televoting).

Στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024 η Ελλάδα και η Μαρίνα Σάττι

Στον Δεύτερο Ημιτελικό στις 9 Μαΐου, θα διαγωνιστεί και θα διεκδικήσει μία από τις δέκα θέσεις του τελικού, η Ελλάδα. Μαζί της η Αλβανία, η Αρμενία, η Τσεχία, η Δανία, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Εσθονία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Λετονία, ο Άγιος Μαρίνος, η Ολλανδία, η Γεωργία και η Νορβηγία, θα διεκδικήσουν μία από τις δέκα θέσεις του τελικού.

Δεκαέξι χώρες θα διαγωνισθούν στον Δεύτερο Ημιτελικό και θα διεκδικήσουν τα δέκα εισιτήρια, που θα οδηγήσουν στο μεγάλο Τελικό και ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τροπαίου της Eurovision 2024.

Πόσο ευνοείται η Ελλάδα στον συγκεκριμένο Ημιτελικό;

Από το 2008 λοιπόν η Ελλάδα έχει διαγωνιστεί δέκα φορές στον πρώτο και μόλις πέντε φορές (πλην του 2020 που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός) στον δεύτερο ημιτελικό. Για την ιστορία οι τρεις αποκλεισμοί της Ελλάδας, ήταν οι δύο από τον πρώτο ημιτελικό (2016, 2018) και ο ένας από τον δεύτερο ημιτελικό (2023) με την Κύπρο να συμμετέχει στον ίδιο, κάθε φορά.

Αρνητικό νέο της ημέρας Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαφορετικούς ημιτελικούς.

Από τις χώρες του δεύτερου ημιτελικού, όλες οι χώρες μετράνε πάνω από τρεις αποκλεισμούς.

Ελλάδα

Για την Ελλάδα είναι μια βατή κλήρωση. Εκ πρώτης όψεως βρίσκονται μαζί μας χώρες που συχνά είτε βρίσκονται στον Τελικό, είτε αποκλείονται στους Ημιτελικούς.

Η παρουσία της Αλβανίας, σίγουρα δίνει δεδομένους βαθμούς, στην Μαρίνα Σάττι.

Η Ελλάδα ευνοείται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία του Αγίου Μαρίνου, της Αρμενίας, του Βελγίου, και της Γεωργίας. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να περιμένουμε βαθμούς και από τις BIG-5, αυτού του Ημιτελικού.

Ωστόσο, η παρουσία, πολλών Βορείων χωρών, αλλά και χωρών της Δυτικής Ευρώπης, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, για το έθνικ στυλ της Μαρίνας Σάττι. Όμως, ελπίζουμε στην αφύπνιση της ελληνικής διασποράς, που και πολλά χρόνια, είναι ανύπαρκτη.

Οι χώρες του Δεύτερου Ημιτελικού

Δεκαέξι χώρες θα διαγωνισθούν στον Δεύτερο Ημιτελικό και θα διεκδικήσουν τα δέκα εισιτήρια, που θα οδηγήσουν στο μεγάλο Τελικό και ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τροπαίου της Eurovision 2024.

Ανατολική Ευρώπη Αρμενία και Γεωργία

Το δίδυμο του Καυκάσου, θεωρείτο δεδομένο ότι θα ανταλλάξει υψηλό βαθμό. Ήταν και πέρσι μαζί, είναι και πάλι φέτος παρέα.

Η Αρμενία μπορεί να περιμένει βαθμούς από το Βέλγιο, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, τον Άγιο Μαρίνα την Ελβετία και την Αυστρία, λόγω διασποράς και στήριξης αυτών των χωρών τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ίσως η πιο ευνοημένη χώρα του Ημιτελικού με πολλές φιλικές χώρες και μεγάλη αρμένικη διασπορά.

Η Γεωργία από την άλλη έχει σίγουρους αρκετούς βαθμούς και αυτή. Αρμενία, Ελλάδα, Αλβανία, Εσθονία, Λετονία, και Ισραήλ. Σίγουρα η Nutsa Buzaladze, λόγω της αναγνωσιμότητας και της επαγγελματικής της πορείας, αναμένεται να πάρει μεγάλη βαθμολογία και από το Rest Of the World.

Δύο σκανδιναβικές χώρες Δανία και Νορβηγία

Νορβηγία και Δανία, αναμένεται όχι μόνο να αλληλοστηριχθούν μεταξύ τους, αλλά να βρεθούν, με μεγάλη πιθανότητα και οι δύο στον τελικό. Φυσικά, τους βοηθάει, η παρουσία της Λετονίας και της Εσθονίας.

Η Δανία, εκτός από την Νορβηγία, μπορεί να περιμένει ψήφους από την Εσθονία, τη Λετονία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Τα ίδια ισχύουν και για την Νορβηγία.

Εσθονία και Λετονία – Βαλτική συμμαχία

Οι δύο βαλτικές χώρες έχουν στηριχτεί αρκετά μεταξύ τους. Θα μπορούν να αναμένουν βαθμούς από τις βόρειες χώρες (Νορβηγία και Δανία) αλλά και από την Ανατολή (Αρμενία και Γεωργία). Τέλος, πόντοι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν και από το Ισραήλ και φυσικά από Βέλγιο και Ολλανδία.

Κεντρική Ευρώπη – Αυστρία, Τσεχία, Ελβετία και Άγιος Μαρίνος

Η απουσία της Γερμανίας αλλά και η στήριξη που απουσιάζει από μέρος της Ελβετίας, προς αυτήν τα τελευταία χρόνια, δεν δείχνουν την τύχη να είναι με το μέρος της Αυστρίας.

Ωστόσο, μπορεί να περιμένει ψήφους από τον Άγιο Μαρίνο, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Ακόμη, μπορεί να περιμένει ίσως ψήφους από Ιταλία και Αλβανία, ενώ είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό κοινό θα δώσει ψήφους στο dance pop, της Kaleen.

Η Τσεχία έχει την Ελβετία, αλλά θα μπορούσε να πάρει και ψήφους από Ιταλία και Άγιο Μαρίνο.

Η Ελβετία είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει στα σοβαρά το ρόλο της στον διαγωνισμό. Ωστόσο, η απουσία των Κροατία, Σερβία, Σλοβενία, Πορτογαλία και Γερμανία, δεν την βοηθά ιδιαίτερα.

Όμως θα μπορούσε να στηριχθεί από Ιταλία, Αλβανία, Γαλλία, Ισπανία, Άγιο Μαρίνο και Τσεχία.

Ο Άγιος Μαρίνος, θα μπορούσε να περιμένει ψήφους από Ελλάδα και Ιταλία. Ίσως και από Τσεχία και Αυστρία.

Δυτική Ευρώπη – Βέλγιο και Ολλανδία

Το δίδυμο ΒέλγιοΟλλανδία, αναμένεται να αλληλοστηριχθεί στο έπακρο.

Το Βέλγιο με την απουσία των Γερμανία και Λουξεμβούργο, στερείται αρκετούς υψηλούς βαθμούς, ενώ ίσως μπορεί να περιμένει στήριξη από την Αυστρία, την Δανία και την Ελβετία.

Τα ίδια ισχύουν και για την Ολλανδία. Ωστόσο, θα μπορούσαν να έχουν στήριξη από τις BIG-5 του Ημιτελικού.

Νότια Ευρώπη – Ισραήλ και Μάλτα

Η Μάλτα είναι λίγο ευνοημένη. Θα μπορεί να περιμένει ψήφους από το Ισραήλ, και τον Άγιος Μαρίνο. Ίσως τη βοηθήσουν λίγο, κάποιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Το Ισραήλ θα μπορεί να περιμένει ψήφους, από Ανατολή και Νότο, που είναι σταθεροί σύμμαχοι του. Ακόμα, θα θα την στηρίξουν και οι χώρες του Βορρά αλλά και η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο και ο Άγιος Μαρίνος.

Βαλκάνια – Αλβανία

Η Αλβανία είναι πολύ ευνοημένη, καθώς έχει δύο ισχυρούς συμμάχους την Ελλάδα και την Ελβετία.

Η Ιταλία και Γαλλία, που είναι χώρες με μεγάλη αλβανική διασπορά θα την στηρίξουν επίσης. Τέλος, θα μπορούσε να περιμένει στήριξη και από τις Αυστρία και Άγιο Μαρίνο. Ωστόσο, λείπουν τα περισσότερα Βαλκάνια, όμως θα στηριχθεί πολύ από το Rest Of the World.

Συμπεράσματα

Με άριστα το 5 και χειρότερο το 0 οι ευνοημένες χώρες είναι οι εξής:

  1. Αρμενία 5/5
  2. Γεωργία 5/5
  3. Νορβηγία 5/5
  4. Δανία 5/5
  5. Αλβανία 5/5
  6. Ισραήλ 5/5
  7. Ελλάδα 3/5
  8. Εσθονία 3/5
  9. Λετονία 3/5
  10. Ελβετία 3/5
  11. Αυστρία 3/3
  12. Άγιος Μαρίνος 3/5
  13. Βέλγιο 2/5
  14. Ολλανδία 2/5
  15. Τσεχία 2/5
  16. Μάλτα 2/5

Έξι χώρες σε αυτή τη φάση φαίνεται να διεκδικούν ευκολότερα την πρόκριση στον μεγάλο Τελικό της Eurovision 2024, ενώ τέσσερις φαίνεται να δυσκολεύονται.

Όλα θα κριθούν φυσικά στη σκηνή της Eurovision, καθώς στη συγκεκριμένη φάση μιλάμε μόνο βάσει στατιστικών και προϊστορίας των χωρών, στην  παρουσία τους στον διαγωνισμό.

Όπως όλα δείχνουν θα είναι ένας απρόβλεπτος και ανατρεπτικός ημιτελικός.

Δείτε όσα είπαμε για την κλήρωση των Ημιτελικών στο σχετικό μας LIVE:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στη Eurovision 2024!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *