Φινλανδία: Μουσικοί ζητούν να αποτραπεί η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024!

Ένα ψήφισμα που υπογράφουν 1.300 Φινλανδοί μουσικοί έχει γίνει πρωτοσέλιδο, καθώς ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Μάλμε τον Μάιο του 2024. Οι μουσικοί προτρέπουν τη φινλανδική τηλεοπτική εταιρεία Yle είτε να ασκήσει πίεση στους διοργανωτές είτε να μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στην αίτηση, η φινλανδική μουσική βιομηχανία ενώνει τις ανησυχίες της για τη συμμετοχή του Ισραήλ λόγω της εμπλοκής του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα. Οι μουσικοί υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του Ισραήλ θα αποτελούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τονίζουν ότι θεωρούν ακατάλληλο να χρησιμοποιεί η χώρα την πλατφόρμα της ESC για να ενισχύσει την εικόνα της.

Ο Lukas Korpelainen, ο εμπνευστής του αιτήματος, δήλωσε στο Hufvudstadsbladet: “Το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν νομίζουμε ότι είναι σωστό η χώρα να συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για να βελτιώσει την εικόνα της”.

Η έκκληση αυτή για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision ακολουθεί παρόμοια αιτήματα από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας. Ωστόσο, αξιοσημείωτες προσωπικότητες όπως ο ηθοποιός Stephen Fry και το μέλος των Kiss, Gene Simmons, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη συμμετοχή του Ισραήλ, προειδοποιώντας για την αποφυγή της πολιτικοποίησης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Το Ισραήλ είναι μία από τις 37 χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή για τον διαγωνισμό του Μάλμε, αλλά η τελική απόφαση για τη συμμετοχή του δεν έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), όπως επιβεβαίωσε ο Jere Nurminen, επικεφαλής επικοινωνίας του Yle.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έχει αντιμετωπίσει πολιτικές αντιπαραθέσεις στο παρελθόν, με τη Ρωσία να αποβάλλεται το 2022 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από τη Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες. Η Ρωσία στη συνέχεια αποχώρησε από την EBU, εμποδίζοντας την περαιτέρω συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

Καθώς το SVT διοργανώνει τη φετινή διοργάνωση της Eurovision μετά τη νίκη της Loreen στο Λίβερπουλ πέρυσι, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision θα διεξαχθεί στο Μάλμε από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, και υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία 360 μοιρών τόσο για το κοινό όσο και για τους τηλεθεατές.

Υπενθυμίζεται ότι τα τραγούδια του UMK θα κυκλοφορήσουν από τις 11 έως τις 19 Ιανουαρίου, ένα κάθε μέρα, ενώ οι καλλιτέχνες θα ανακοινωθούν στις 10 Ιανουαρίου!

Ο προηγούμενος νικητής του UMK και εκπρόσωπος της Φινλανδίας στη Eurovision 2023 ήταν ο Käärijä με το τραγούδι “Cha cha cha cha” και τερμάτισε στη δεύτερη θέση στον Μεγάλο Τελικό:

https://www.youtube.com/watch?v=l6rS8Dv5g-8

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την συμμετοχή της Φινλανδίας στην Eurovision 2024!

Πηγή: Skånska Dagbladet

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *