Ισραηλίτες παρακινούν τους Ισλανδούς να ψηφίσουν την Hera Björk αντί του Bashar Murad!
Η επίδραση της έκρυθμης κατάστασης και των συγκρουσιακών συνθηκών στη Μέση Ανατολή είναι εμφανής και στον διαγωνισμό της Eurovision. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή, ή μη, του Ισραήλ στη φετινή διοργάνωση.
Πολιτικές προεκτάσεις έχει λάβει και η φετινή συμμετοχή της Ισλανδίας. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που διεκδικούν την εκπροσώπηση της χώρας είναι και ο, παλαιστινιακής καταγωγής, Bashar Murad. Το γεγονός αυτό έχει καταστήσει τον καλλιτέχνη το απόλυτο φαβορί για την εκπροσώπηση της χώρας, έχοντας παράλληλα εκτοξεύσει την Ισλανδία στους πίνακες των στοιχημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας σημαντικός αριθμός Εβραίων έχει στραφεί κατά της εν λόγω συμμετοχής. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ομαδικής συνομιλίας “Israeli-Icelandic Conversation” στο Facebook, στόχος της οποίας είναι η προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, υπήρξαν καλέσματα προς τους πολίτες της Ισλανδίας, ώστε να μποϊκοτάρουν τη συμμετοχή του Murad. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάρτηση του διαχειριστή της συγκεκριμένης ομάδας, Yogev Segal, της οποίας παρακινεί τους Ισλανδούς να ψηφίσουν την εκπρόσωπο της χώρας στη Eurovision του 2010, Hera Björk, προκειμένου να ανατραπεί μία ενδεχόμενη νίκη του Bashar Murad.
Με βάση τα παραπάνω, οι εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να παρουσιάσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συμμετοχές των Hera Björk και Bashar Murad:
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη Eurovision 2024!
Πηγή: Heimildin
Εγώ λέω οι Ισραηλίτες να μην εμπλέκονται στα θέματα που δε τους αφορούν και να αφήσουν τους Ισλανδούς να ψηφίσουν αυτό που εκείνοι θέλουν
Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι την πρεμουρα τόσο για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη η την καλλιτεχνικά από το Λουξεμβούργο. Είναι η εθνοτική τους καταγωγή πολιτικοποίηση; Στην Ταλι τους πείραξε πολλούς που είναι μισή Ισραηλινή λες και βγήκε η κοπέλα με το τραγούδι της να υποστηρίξει τις πολιτικές η το αφήγημα του Ισραήλ. Στον Μουράτ βγαίνουν άλλοι και τον λένε αχάριστο βάσει των εκτιμήσεων τους για το νόημα των αγγλικών στίχων και πάντα υπο το πρίσμα ότι είναι Παλαιστίνιος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Τώρα καλούν σε μποϋκοτάζ γιατί έβαλε στην παρουσίαση του στοιχεία της Παλαιστινιακής κουλτούρας και γιατί κυνηγάει την ψήφο λυπησης κλπ. Η εθνοτική καταγωγή ή ακόμα και οι απόψεις καλλιτεχνών για τα τεκταινόμενα στις πατρίδες τους δεν μπορεί κρίνονται έτσι. Αν βγάζανε τραγούδια με σαφή πολιτικό στίχο και κυρίως αν έβγαινε η μία και σχολίαζε θετικά την σφαγή στην Γάζα η ο άλλος και σχολίαζε θετικά το μακελειο και τις απαγωγές της 7ης/10 ναι να κατηγορηθούν για προπαγάνδα και πολιτικοποίηση. Στο τέλος ναι υπάρχει και η ψήφος συμπάθειας η αντιπαθειας αλλά τουλάχιστον να μην είμαστε ρατσιστές. Πχ προσωπικά το συγκεκριμένο τραγούδι το θεωρώ αδιάφορο αν και όντως το ανέδειξε λίγο παραπάνω η σκηνική παρουσίαση και η ισλανδική γλώσσα. Το τραγούδι του Λουξεμβούργου πάλι generic. Πολύ hype όμως για τους τελείως ακυρους λόγους. Και μετά αναρωτιόμαστε για θεωρείται ο διαγωνισμός υπερπολιτικοποιημενος.