Eurovision Polls: Στατιστικά και αστοχίες!- Μέρος Πρώτο

Η σημερινή μέρα αποτελεί εναρκτήρια για τη σκηνή του διαγωνισμού, η οποία φιλοξενεί τις πρώτες χώρες του πρώτου ημιτελικού για τις πρόβες τους. Οι φανατικοί όμως του διαγωνισμόυ κάνουν έναν αγώνα μηνών ώστε να προβλέψουν το φετινό νικητή, ένας αγώνα δύσκολο θα έλεγε κανείς για τη φετινή χρονιά μιας και τα στοιχήματα μας δείχνουν πως το κλίμα δεν είναι ξεκάθαρο, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Στο άρθρο αυτό, το πρώτο μέρος, θα γίνει μια ανάλυση δυο εκ των βασικών προ-ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν, του Wiwi Jury και το EuroJury. Η ανάλυση θα γίνει με βάση τα στατιστικά επιτυχίας τους τα τρία τελευταία χρόνια, από το 2021 εως και το 2023.

Wiwi Jury

Η συγκεκριμένη ψηφοφορία είναι του Wiwibloggs , ένα εκ των δημοφιλέστερων site του διαγωνισμού της Eurovision, η οποία ψηφοφορία βασίζεται στα σκορ του κάθε συντάκτη τους.

Το Wiwi Jury προέβλεψε το νικητή μια φορά τα τρία αυτά χρόνια και συγκεκριμένα πέρυσι την Σουηδία. Το 2022 νικητής ήταν η Σουηδία με το “Hold me closer” που κατέληξε τέταρτη και το 2021 ήταν η Ελβετία με το “Tout l’univers” που κατέληξε τρίτο. Η νικήτρια Ουκρανία το 2022 τερμάτισε 9η ενώ η Ιταλία το 2021 τερμάτησε 6η.

Όσον αφορά τα τραγούδια της δεκάδας, το Wiwi Jury προέβλεψε μόλις 3/10 το 2023(Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία), 7/10 το 2022 και 7/10 το 2021. Συνεπώς, κατά μέρο όρο πετυχαίνει 5-6 τραγούδια το χρόνο.

Η Ελλάδα το 2023 τερμάτησε 29η, το 2022 5η (τρεις θέσεις ψηλότερα από την τελική κατάταξη) και το 2021 τερμάτησε 19η (εννιά θέσεις χαμηλότερα από την τελική κατάταξη). Φέτος, η Μαρίνα Σάττη με το “ΖΑΡΙ” κατέληξε 11η με βαθμολογία 7.27/10.

Στις αστοχίες του Wiwi Jury αξίζει να σημειωθεί η 6η θέση του Ηνωμένου Βασίλειου με τη Mae Muller πέρυσι, η οποία κατέληξε προτελευταία καθώς και οι θέσεις της Ιρλανδίας τις χρονιές 2022 και 2021-10η και 7η αντίστοιχα- σε συμμετοχές που δεν κατάφεραν καν να προκριθούν στον τελικό. Ποια χώρα της φετινής δεκάδας άραγε θα έχει την τύχη των παραπάνω;

Τα φετινά αποτελέσματα, με νικήτρια την Ελβετία, έχουν ως εξής:

Euro Jury

Ένα από τα πιο περιεκτικά voting polls θα λέγαμε, μιας και το euro jury περιλαμβάνει τόσο ψηφοφορία κοινού όσο και επιτροπής, που αποτελείται από ανθρώπους που σχετίζονται με το διαγωνισμό.

Το Euro Jury προέβλεψε μια φορά επίσης τον νικητή του διαγωνισμού, πέρυσι με τη Loreen και το “Tattoo”. Παρ’όλα αυτά ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η επιτροπή του Euro Jury προέβλεψε τη νίκη του Ηνωμένου Βασιλείου από την επιτροπη το 2022 ενώ το Online Voting κατάφερε να προβλέψει το νικητή του televoting και πέρυσι με τη Φινλανδία και το “Cha cha cha” καθώς και τους Maneskin με την Ιταλία το 2021- το μοναδικό poll που βρέθηκαν πρώτοι. Για αυτό το λόγο, θα κάνουμε μια ξεχωριστή ανάλυση επιτροπών και κοινού τις τελευταίες τριες χρονιές.

Η επιτροπή του Euro Jury το 2023 κατάφερα να πετύχει 5/10, το 2022 πέτυχε 7/10 και το 2021 6/10 από την τελική δεκάδα των επιτροπών, κάνοντας κατά μέσο όρο 6/10, ενώ το online voting το 2023 πέτυχε 3/10, το 2022 πέτυχε 5/10 και το 2021 πέτυχε 6/10 άρα ένα μέσο όρο σχεδόν στα μισά.

Όσον αφορά το συνδυασμό και τελικά αποτελέσματα, το 2023 πέτυχε 4/10, το 2022 πέτυχε 7/10 ενώ το το 2021 προέβλεψε 5/10.

Η Ελλάδα το 2023 κατέληξε 32η, σκοράροντας χαμηλά τόσο σε επιτροπή όσο και σε κοινό, το 2022 κατέληξε 8η- ακριβώς στη θέση που πήρε- ενώ το 2021 ήρθε στην 18η θέση, οχτώ θέσεις χαμηλότερα από το τελικό αποτέλεσμα. Η Μαρίνα Σάττη φέτος κατέληξε στην έκτη θέση και συγκεκριμένα έκτη στο κοινό και όγδοη στην ψηφοφορία των επιτροπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νικητής του online voting ήταν η Κροατία, αλλά λόγω της χαμηλότερης θέσης που πήρε στις επιτροπές κατέληξε μόλις τέταρτος, ενώ νικήτρια των επιτροπών ήταν η Γαλλία που μετά την ψηφοφορία του κοινού έπεσε στην τρίτη θέση. Ο συμψηφισμός έφερε στις δύο πρώτες θέσεις Ιταλία και Ελβετία, οι οποίες ξεχώρισαν τόσο σε κοινό όσο και σε επιτροπή. Θα επαναληφθεί το σενάριο αυτό και στον τελικό στις 11 Μαίου;

Μπορείτε να δείτε τα φετινά αποτελέσματα παρακάτω:

Φυσικά, τα παραπάνω αποτελούν απλά στατιστικά και προβλέψεις και οι ψηφοφορίες πραγματοποιήθηκαν πρίν τις πρόβες. Σύντομα, θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος με την ανάλυση του OGAE, του INFE και φυσικά των στοιχηματικών εταιριών.

Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

1 reply

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *